NB I

Élet a Fradi mögött: ki fér fel a dobogóra?

Három fordulóval a bajnokság vége előtt az érmes helyekre még öt csapat érhet oda, megpróbáljuk megtippelni, mi lesz a sorrend a végén.

A Ferencváros már megnyerte a 2015-16-os magyar bajnokságot, a zöld-fehérek elsőségét nagyjából a legelső forduló óta nem veszélyeztette semmi. Az MLSZ elképzelése a csökkentett létszámú lebonyolítás izgalmasabbá válásáról tehát részben nem jött be, régen volt ennyire izgalommentes a bajnoki harc. Ugyanakkor a sűrű mezőnyben a Fradi alatti helyekért valóban várható még kisebb tolongás (és a kiesés elkerüléséért is nagy lehet a harc). Persze, a papírforma alapján azt jósolhatnánk, a jelenlegi sorrend nem változik, de azért megnéztük, elképzelhető-e esetleg valamiféle izgalom. Sorra vesszük a táblázaton jelenleg elfoglalt pozíció szerint az éremesélyeseket és azt, mi várható tőlük az utolsó fordulókban.

2. MTK, 51 pont, hátralévő meccsek: Puskás (o), Videoton (i), Vasas (o)

Az MTK pillanatnyilag három pont előnnyel áll a második helyen. Az edzőváltáson is átesett kék-fehérek utolsó négy meccsükből csak egyet nyertek meg, ezért még nem lehetnek biztosak benne, hogy meglesz az ezüstérem. Ugyanakkor a Békéscsabát könnyedén verték, a három utolsó meccsükből pedig kettőt is a másik két kiesővel játszanak, és ha a Puskás Akadémiát és a Vasast legyőzik, a Videoton ellen egy döntetlen is elég lehet, hogy bebiztosítsák a második helyet. Kétszer játszanak otthon, csak hát esetükben ezt úgyszólván nincs értelme felhozni, hiszen nincsen hazai pályájuk – cserébe viszont a Videoton elleni idegenbeli találkozót sem a fehérváriak valódi otthonában játsszák, így szép az élet a magyar futballban.
Tippünk: Az MTK hat pontot összeszed, 57 egységgel végez, ami a 2. helyhez elég lehet.

3. Debrecen 48 pont: Haladás (i), Diósgyőr (o), Békéscsaba (i)

A DVSC-Teva csapata hazai pályán az Újpestet és a Fradit is legyőzte az elmúlt napokban, ugyanakkor kikapott idegenben a Videotontól és az MTK-tól. Szeszélyes és mérkőzéseken belül is ingadozó Kondás Elemér csapata, utolsó három bajnokijukból csak a Diósgyőr ellenit játsszák otthon. Ez régebben presztízsmeccs volt, most sem lehet biztosra menni a tippelésnél, mert a DVTK – már minden mindegy helyzetben – egyre eredményesebben játszik. De a legfontosabb meccse szerdán, a Haladás elleni lesz a Lokinak, hiszen a szombathelyiek két ponttal vannak mögöttük a táblázaton. „Természetesen” ezt a meccset sem igazi hazai pályán rendezik, hanem Sopronban, ezzel együtt elképzelhető, hogy a Haladás előzni fog, akkor pedig meg kell nyomnia a végét a DVSC-nek. A Békéscsaba elleni idényzárón nagy kérdés, mekkora lesz a tét a viharsarki csapat számára, az se biztos, hogy egyszerű meccs lesz debreceni szempontból…
Tippünk: A Lokinak négy egység jut a hajrában, amivel 52 pontos lesz és talán dobogós.

4. Videoton 46 pont: FTC (o), MTK (o), Újpest (i)

A Debrecen elleni rangadót behúzta a Vidi és utána Pakson is nyerni tudott, mindkétszer 1-0 lett a végeredmény, de Horváth Ferenc csapata továbbra sincs csúcsformában, főleg a kapu előtt hiányzik a határozottság. Márpedig a Vidinek három nehéz ellenfél jutott a végére, igaz, a Ferencváros már bajnokként érkezik Felcsútra – a két gárda közül a dobogóért hajtó piros-kékek lesznek motiváltabbak. Aztán pedig fogadják az MTK-t és mennek Újpestre. Előbbi meccs rangadó lesz, közvetlen rivális ellen – ez alighanem felpörgeti kicsit a Vidi játékosait. De ha nyernek is, a másik két meccsen nem jön össze elég pont a dobogóhoz sejtésünk szerint, és a 12 vereségnél (!) tartó tavalyi bajnok talán nem is érdemelné meg.
Tippünk: 49-50 pontnál áll meg a Vidi, ami a negyedik helyhez sem okvetlenül elég.

5. Haladás 46 pont: DVSC (o), Paks (i), FTC (o)

Mészöly Géza csapata lehet ennek a meglehetősen szürke szezonnak az egyik meglepetése – ha az utolsó három körben odafigyelnek, akár a dobogóra is felfuthatnak. Persze nem lesz könnyű, mindjárt szerdán eldőlhet sok minden, hiszen ha nem tudják megverni a Debrecent, aligha érik utol. De úgy tippelünk, megverik, aztán Pakson is nyerhetnek, a Fradi elleni zárómeccsen ellenben nem ők az esélyesek. Ha összejön a két győzelem, a Debrecennel egyformán állhatnak, és még a győzelmeik száma is megegyezhet, viszont a rúgott gólok s a gólkülönbség egyértelműen a Loki mellett szól. De Szombathelyen még érdemes motiváltan nekimenni a hajrának.
Tippünk: 6 pont összejöhet, ami a 3-4. helyet jelentené Király Gáboréknak.

6. Újpest, 44 pont: Paks (o), FTC (i), Videoton (o)

Nebojsa Vignjevics maga mondta a debreceni vereség után, hogy a dobogó alighanem elúszott az Újpest számára – a csapat rácáfolhat edzőjére, de ehhez most már az ellenfelek pontvesztései is kellenek. A paksiak ellen ugyan meglehet a győzelem, de a két utolsó meccs az idei és tavalyi bajnok ellen nem lesz könnyű – igaz, addigra még az is lehet, hogy a Vidi sem lesz túlságosan motivált. A Ferencváros viszont nem fog egy derbin motiválatlanul játszani, pláne, hogy még visszavágnia is van miért az újpestieknek. Összességében a száz százalékos hajrá kevéssé valószínű, anélkül pedig csak szerencsével kapaszkodhatnak fel a dobogóra a lilák.
Tipp: 6 pont a maximum, ezzel marad a dobogó alatti sávban a csapat.

Olvasói sztorik