NB I

A Fradi örökös bajnoka keményen kritizálja a kupadöntőn való szkennelést

Hrutka János szerint is diszkriminatív, hogy a stadion egyik fele simán besétál a kapukon, a másik fele szkennel.

Mint ismert, az Újpest lesz a pályaválasztó a Ferencváros elleni Magyar Kupa-döntőben. A találkozó pikantériája, hogy azt a Groupama Arénában rendezik, így a Fradi-szurkolók ezúttal – hivatalosan – a vendégcsapathoz tartoznak majd. Már aki bejut, ugyanis hiába az MLSZ alá tartozik a meccs, a ferencvárosi szurkolóknak ezúttal is kötelező lesz a szekenner használata.

Utóbbi miatt a Fradi korábbi háromszoros bajnok és kupagyőztes játékosa, a jelenleg játékosmenedzserként dolgozó Hrutka János is nemtetszését fejezte ki hivatalos Facebook-oldalán:

Pedig sokszor megfogadtam, hogy nem írok már, nem foglalkozom vele… de bánt! Bánt az igazságtalanság, bánt az, hogy így a semmibe veszik Magyarország legnagyobb, legnépszerűbb és legsikeresebb csapatának szurkolóit.

Itt lenne egy mérkőzés, melynek kiírója, lebonyolítója a Magyar Labdarúgó Szövetség! A kupasorozatra az ő döntései, szabályai, előírásai az irányadóak. Mégis előfordulhat az a diszkriminatív állapot, hogy a stadion 50%-a simán besétál a kapukon, esetleg lilára világíttat, a hazai zuhanyzóban kényezteti magát, lila bulldogot rohangáltat a zöld gyepen, vagy éppen a hazai “B” középre tart igényt, ne adj isten pirotechnikai eszközöket alkalmaz, visz be kontroll nélkül (legalább kupadöntő hangulata lesz az eseménynek), a másik fele a tömegnek pedig szkennereltet, motoztat, olyan adatokat szolgáltat, melyet sehol a világon, egyetlen egy stadionban sem kérnek a szimpatizánsoktól, leül a helyére és tapsol, néha. Miért? Mert ez a szabály, mert mindent megtettünk, mert egy kupadöntőn, ahol semmi közünk a szervezéshez (még csak meg sem tudnak büntetni, hiszen az MLSZ-nek saját magát kellene szankcionálni, mint szervezőt) kötjük az ebet a karóhoz, mert így is 8000-en vannak átlagban…

Valóban?

A Ferencváros hazai mérkőzéseit az első 22 fordulóban 88578-an látták, ez 7381 főt jelent mérkőzésenként (2014-2015-ös szezonban 8384, 2013-2014-ben 9003 fő volt az átlag). Ebben viszont benne volt az idei bajnokság legnagyobb nézőszámát produkáló derbi, ahol 17489-en voltak. Ha ezt kivonjuk, máris csak 6462 az átlag, és ha figyelembe vesszük azt is, hogy az adott számok nem mindig mutatják jól a mérkőzésre kilátogatók valós számát (jelen nem lévő bérletesek, tiszteletjeggyel rendelkezők), akkor lehet ez sem annyi, amennyi. (2014-ben, a hivatalos költségvetési adatok alapján, mérkőzésenként kb. 3500-4000 fizető néző volt a lelátókon!)

Ha megnézzük az idegenbeli mérkőzéseket, akkor meg ennyire sem jó a helyzet. A Ferencváros mérkőzéseit 52274-en kísérték a helyszíneken figyelemmel, ez 4752 főt jelent átlagban. Ha azt vesszük, hogy egy-egy stadion maximum a jegyek 8-10%-át biztosítja a vendégszurkolók számára, akkor ez a szám nem több a mérkőzésenkénti 400-nál!!!

A 23. forduló óta a nézőszámok csökkentek, tehát nem valószínű, hogy pozitív irányba tornázták volna az adatokat.

Itt lenne egy derbi, amire mindenki nagyon régóta várt: a két nagy, ősi rivális, a végső küzdelemben döntheti el, hogy kié legyen az egyetlen trófea, mely még számít az idén… a bajnokság? Ugyan, kit hoz még lázba 20 pont előny és bajnoki cím után? A kupa… ez éltet mindenkit! Ettől az élménytől akarnak megfosztani minden jó érzésű szurkolót, mindkét oldalon!

Mert ehhez már nincs kedve senkinek, ezt már a legbékésebbek gyomra sem veszi be: a saját stadionunkban veszik semmibe jogainkat, jelképeinket, érzéseinket és lojalitásunkat!

Mindenki tudja, hogy nem regisztráltam, nem szkenneltem az új stadionba. A Ferencváros különböző csapataival 9x-es bajnokként, többszörös kupa-, és szuperkupa-győztesként, örökös bajnokként, és örökös tagként soha sem kértem jegyet a Groupama Arénába, azt az egy-két mérkőzést a semleges szektorból, saját költségemre tekintettem meg, de most úgy éreztem, hogy újra itt az alkalom. Elkezdődtek az egyeztetések, sokan mondogatták régóta, hogy a Ferencváros érdekei fontosabbak, mint az elvek, bajnokok lettünk, kupadöntőben vagyunk, gyere! És jöttem… készültem… szerveztem, mint sok más régóta nem járó, hatalmas fradista társam.

De így… ez nem az, ami a szívemhez közel áll, ezzel nem tudok azonosulni, mint ahogy sokan, mások sem!

És hogy mégse legyen annyira negatív a gondolatiság, Balajcza Szabi megmentette a napomat: neki hiányzott a Fradi-tábor, neki hiányzott a hangulat!

Csak úgy, mint a többi „nembeszélő” játékosnak is…

Olvasói sztorik