NB I

A Fradi örökös bajnoka keményen kritizálja a kupadöntőn való szkennelést

Rangadó
Rangadó

2016. 04. 19. 13:34

Hrutka János szerint is diszkriminatív, hogy a stadion egyik fele simán besétál a kapukon, a másik fele szkennel.

Mint ismert, az Újpest lesz a pályaválasztó a Ferencváros elleni Magyar Kupa-döntőben. A találkozó pikantériája, hogy azt a Groupama Arénában rendezik, így a Fradi-szurkolók ezúttal – hivatalosan – a vendégcsapathoz tartoznak majd. Már aki bejut, ugyanis hiába az MLSZ alá tartozik a meccs, a ferencvárosi szurkolóknak ezúttal is kötelező lesz a szekenner használata.

Utóbbi miatt a Fradi korábbi háromszoros bajnok és kupagyőztes játékosa, a jelenleg játékosmenedzserként dolgozó Hrutka János is nemtetszését fejezte ki hivatalos Facebook-oldalán:

Pedig sokszor megfogadtam, hogy nem írok már, nem foglalkozom vele… de bánt! Bánt az igazságtalanság, bánt az, hogy így a semmibe veszik Magyarország legnagyobb, legnépszerűbb és legsikeresebb csapatának szurkolóit.

Itt lenne egy mérkőzés, melynek kiírója, lebonyolítója a Magyar Labdarúgó Szövetség! A kupasorozatra az ő döntései, szabályai, előírásai az irányadóak. Mégis előfordulhat az a diszkriminatív állapot, hogy a stadion 50%-a simán besétál a kapukon, esetleg lilára világíttat, a hazai zuhanyzóban kényezteti magát, lila bulldogot rohangáltat a zöld gyepen, vagy éppen a hazai “B” középre tart igényt, ne adj isten pirotechnikai eszközöket alkalmaz, visz be kontroll nélkül (legalább kupadöntő hangulata lesz az eseménynek), a másik fele a tömegnek pedig szkennereltet, motoztat, olyan adatokat szolgáltat, melyet sehol a világon, egyetlen egy stadionban sem kérnek a szimpatizánsoktól, leül a helyére és tapsol, néha. Miért? Mert ez a szabály, mert mindent megtettünk, mert egy kupadöntőn, ahol semmi közünk a szervezéshez (még csak meg sem tudnak büntetni, hiszen az MLSZ-nek saját magát kellene szankcionálni, mint szervezőt) kötjük az ebet a karóhoz, mert így is 8000-en vannak átlagban…

Valóban?

A Ferencváros hazai mérkőzéseit az első 22 fordulóban 88578-an látták, ez 7381 főt jelent mérkőzésenként (2014-2015-ös szezonban 8384, 2013-2014-ben 9003 fő volt az átlag). Ebben viszont benne volt az idei bajnokság legnagyobb nézőszámát produkáló derbi, ahol 17489-en voltak. Ha ezt kivonjuk, máris csak 6462 az átlag, és ha figyelembe vesszük azt is, hogy az adott számok nem mindig mutatják jól a mérkőzésre kilátogatók valós számát (jelen nem lévő bérletesek, tiszteletjeggyel rendelkezők), akkor lehet ez sem annyi, amennyi. (2014-ben, a hivatalos költségvetési adatok alapján, mérkőzésenként kb. 3500-4000 fizető néző volt a lelátókon!)

Ha megnézzük az idegenbeli mérkőzéseket, akkor meg ennyire sem jó a helyzet. A Ferencváros mérkőzéseit 52274-en kísérték a helyszíneken figyelemmel, ez 4752 főt jelent átlagban. Ha azt vesszük, hogy egy-egy stadion maximum a jegyek 8-10%-át biztosítja a vendégszurkolók számára, akkor ez a szám nem több a mérkőzésenkénti 400-nál!!!

A 23. forduló óta a nézőszámok csökkentek, tehát nem valószínű, hogy pozitív irányba tornázták volna az adatokat.

Itt lenne egy derbi, amire mindenki nagyon régóta várt: a két nagy, ősi rivális, a végső küzdelemben döntheti el, hogy kié legyen az egyetlen trófea, mely még számít az idén… a bajnokság? Ugyan, kit hoz még lázba 20 pont előny és bajnoki cím után? A kupa… ez éltet mindenkit! Ettől az élménytől akarnak megfosztani minden jó érzésű szurkolót, mindkét oldalon!

Mert ehhez már nincs kedve senkinek, ezt már a legbékésebbek gyomra sem veszi be: a saját stadionunkban veszik semmibe jogainkat, jelképeinket, érzéseinket és lojalitásunkat!

Mindenki tudja, hogy nem regisztráltam, nem szkenneltem az új stadionba. A Ferencváros különböző csapataival 9x-es bajnokként, többszörös kupa-, és szuperkupa-győztesként, örökös bajnokként, és örökös tagként soha sem kértem jegyet a Groupama Arénába, azt az egy-két mérkőzést a semleges szektorból, saját költségemre tekintettem meg, de most úgy éreztem, hogy újra itt az alkalom. Elkezdődtek az egyeztetések, sokan mondogatták régóta, hogy a Ferencváros érdekei fontosabbak, mint az elvek, bajnokok lettünk, kupadöntőben vagyunk, gyere! És jöttem… készültem… szerveztem, mint sok más régóta nem járó, hatalmas fradista társam.

De így… ez nem az, ami a szívemhez közel áll, ezzel nem tudok azonosulni, mint ahogy sokan, mások sem!

És hogy mégse legyen annyira negatív a gondolatiság, Balajcza Szabi megmentette a napomat: neki hiányzott a Fradi-tábor, neki hiányzott a hangulat!

Csak úgy, mint a többi „nembeszélő” játékosnak is…

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Arsenal Manager Arsene Wenger during the UEFA Europa League, round of 16, 2nd leg football match between Arsenal and AC Milan on March 15, 2018 at the Emirates Stadium in London, England - Photo Stephen Wright / ProSportsImages / DPPI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.