NB I

Ez most szinte kizárólag a lelkiekről szól

Az utolsó helyről kellene benntartania a Puskás Akadémiát élete első NB I-es edzői feladataként Szijjártó Istvánnak. Van rá három forduló. Szép kihívás, aminek áll elébe.

Szijjártó Istvánt “derült égből villámcsapásként” nevezték ki a Puakás Akadémia vezetőedzőjévé, miután Robert Jarnival a Békéscsaba elleni hazai vereség után szerződést bontott a klub. Az új trénernek három forduló jutott – ezalatt kellene megelőznie a velük azonos pontszámmal álló csabaiakat és a Vasast (utóbbival még játszanak).

Az utánpótlás edzőként több hazai klubnál is megfordult Szijjártó a Rangadó.hu kérdéseire készségesen válaszolva elmondta, nem menti fel magát az eddigiek alól, hisz ő is a stáb tagja volt, de megpróbál változtatni pár dolgon. Bízik benne, hisznek neki a játékosok és hisznek magukban is. A többi pedig az előttünk álló bő egy héten kiderül…

– Huszonhét évvel ezelőtt a Budapesti Honvéd az ön két góljával győzte le az MTK-t és lett magyar bajnok, a bajnokság utolsó meccsén. Ha most az utolsó fordulóban benntartaná a Puskást az NB I-ben, lenne az is ekkora sikerélmény a pályafutásában?
– Mérném ahhoz, igen. Sőt, talán ez nagyobb siker lenne. Tizenkét éve itt edzősködöm, ez egy szívügy, egy családi ügy, nagyon nagy a kötődésem a felcsúti klubhoz. Ezt az elkötelezettséget próbálom átadni a játékosoknak, kirángatni őket az apátiából.

– A pszichés felkészítés a legfontosabb ezek szerint.
– Nyolcvan százalékban a lelki felkészülésről szól most a munkám. Fizikálisan rendben vannak, nem felejtettek el futballozni. Kell egy határozott fellépés a kapu előtt, kell a koncentráció, mert sajnos a góllövéssel nagyon hadilábon álltunk az elmúlt mérkőzéseken.
– Taktikailag, szakmailag mennyire kell belenyúlni a Jarni-féle játékba?
– Nagy dolgot nem lehet változtatni, próbálunk a formációval dolgozni, finomítani a felálláson, Nehezítik a dolgunkat a sérülések, eltiltások, illetve vigyáznunk kell a sárga lapokkal is, hogy senki ne tiltassa el magát az utolsó meccsekről.
– Nyilván figyelik a Vasast és a Békéscsabát: ugyanannyi pontjuk van az utolsó három forduló előtt, mivel tudják biztatni magukat? Mi az, amiben a Puskás Akadémia jobb?
– Nem tudok arra válaszolni, hogy a többi csapatnál mi a helyzet. Ami biztos, sajnos, hogy a riválisainknak több győzelme van, ami egy esetleges pontegyenlőség esetén – ami nem lesz, mert nem lehet, muszáj megelőznünk őket! – nekik kedvez. A sorsolásunk is nagyon nehéz, de csak magunkra koncentrálunk, nem figyelünk a többiekre.

– Régóta edzősködik, most eljött a debütálás ideje a legmagasabb szinten, de így képzelte el?
– Természetesen nem ilyen bemutatkozásról álmodik az ember NB I-es edzőként. De ez van. A terhet nem rakták rám a vezetők, tudják, hogy mi történt eddig a szezonban. Ugyanakkor nem keresek mentségeket, a felelősségem nekem is megvan benne, hiszen én is a stáb tagja voltam. Talán jobban harcolhattunk volna eddig is, de most már nincs felmentés.
– A hit megvan edzőben és játékosban, az utolsó helyen is?
– Megismertem a játékosokat, az erősségeiket szeretném kihangsúlyozni és kihozni belőlük. Hiszek abban a munkában, amit eddig végeztem, hiszek benne, hogy az edzések alatt átadom nekik, amit szeretnék.
– Nyilván mindenki arra kíváncsi, hány százalék esélyt ad most a csapatának, hogy a három kiesőjelölt közül nekik sikerül legjobban a hajrá…
– Esélylatolgatásba nem megyek bele, egyszerűen muszáj nyerni, nincs más út előttünk. Végig kell menni ezen az úton, nem szabad semerre sem tekintgetni. Folyamatosan beszélgetek a srácokkal: különböző emberekről van szó, de a pályán való hozzáállásuknak egyformán jónak kell lenni. Ez a lényeg, ezt kell elérni, akkor képesek lehetünk megtenni mindent, ami tőlünk telik.

Címlapfotó: puskasakademia.hu

Olvasói sztorik