NB I

Torghelle bólintott, pontot szerzett az MTK a Fradi otthonában

Négy gólt hozott egyenlő elosztásban az OTP Bank Liga 30. fordulójának rangadója.

OTP Bank Liga, 30. forduló

Ferencvárosi TC – MTK Budapest 2-2 (0-1)
Groupama Aréna, 5000 néző. Játékvezető: Iványi
FTC: Dibusz – Ramírez, Nalepa, Csukics, Leandro – Gera Z., Pintér Á. (Trinks, 71.) – Radó (Varga R., a szünetben), Hajnal, Nagy D. (Lamah, a szünetben) – Böde. Vezetőedző: Thomas Doll
MTK: Hegedüs – Bese, Grgic, Hajdú (Deutsch, 83.), Thiam – Vass Á., Vadnai – Gera D., Kanta J. (Baki, 91.), Poór – Nikacs (Torghelle, 73.). Vezetőedző: Teodoru Vaszilisz
Gólszerzők: Gera Z. (59.), Varga R. (63.), illetve Kanta J. (26.), Torghelle (77.)

A Groupama Arénába látogatott a második helyezett MTK az OTP Bank Liga 30. fordulójában rendezett, már bajnok Ferencváros elleni örökrangadón.

Nem kezdtek túl nagy irammal a csapatok, de ez a mostani feszített bajnoki hajrában nem is meglepő. A 13. percben Pintér lőtt, Hegedüs szögletre tolta a labdát, majd a másik kapu előtt Hajdú veszélyeztetett – szintén sikertelenül. A 26. perc hozta meg az MTK vezetését: Kanta József szabadrúgásból bombázott Dibusz mellett a kapuba (0-1).

Pintér kísérlete ismét szögletre landolt, majd fél óra játékot követően nem sokkal lőtt mellé. Az MTK is próbálkozott, Vadnai lövésénél Dibusz volt résen. A játék képe továbbra is kiegyenlített volt – noha többet volt a labda a Fradinál, ezt ellensúlyozta az MTK szervezett védekezése és az ebből vezetett kontratámadások. Nem bírt ellenfelével a bajnok: vezetett az MTK a szünetben.

Kettőt is cserélt a szünetben a Ferencváros, és ez lendített is a játékán: Lamah keresztbelőtt labdájáról kicsivel maradtak le a társak az ötvenedik percben. Öt perccel később Gera Zoltán lövését blokkolta Thiam, majd egy MTK-védőről pattant centikkel a kapu mellé a labda egy szöglet után.

Ahogy az elmúlt hétvégén, úgy most is a második félidőben érett góllá az FTC fölénye: az 59. percben Gera Zoltán Varga centerezését váltotta gólra, majd négy perccel később Varga Roland kapott nagyszerű labdát – sarokkal – Leandrótól, és nem hibázott (2-1) – pillanatok alatt fordított a Fradi. A hetvenedik percben Böde tekert centikkel a bal felső sarok mellé. A 77. percben viszont jött Torghelle Sándor, és egy beadásnál a legmagasabbra ugorva a hálóba bólintott (2-2). A középkezdés után Hajnal ugrott ki a vendég védők közül, de lövését Hegedüs bravúrral hárította.

Az utolsó percekben a Fradi főleg beadásokkal próbálkozott, de Bese és társai rendre megnyerték a légipárbajokat. Nem esett több gól, 2-2-vel zárult a rangadó.

A találkozót a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya értékelte:

Az első és a második helyezett játszott rangadót. Ellentétben a kommentátorral, én az első félidőt is nagyon élvezetesnek tartottam. Ez egy nemzetközi szinten is kemény, határozott mérkőzés volt az ötezer kilátogató néző előtt. Az első félidőben valamivel lassúbbnak tűnt a Ferencváros, bár hozzáteszem, hogy az MTK nagyon harapott és pörgött. Valamilyen okból Dilaver nem kezdett, Leandro játszott jobb oldalon, ez meg is látszott: az MTK az első félidőben Vadnai révén nyolc-tíz alkalommal is elrobogott a bal szélen, és elég veszélyes helyzeteket teremtett. A szerkezetekben ezen kívül nagy meglepetés nem volt: a Fradi a négy-egy-négy-egyes hadrendben állt fel, míg az MTK a négy-kettő-három-egyes formációt választotta.

Az első félidő is nagyon látványos, szép volt. Csukics nagy hibát követett el, feleslegesen szabálytalankodott, majd a lövés előtt Dibuszék is hibáztak a sorfal felállításánál – tétovaságot lehetett érezni, míg az MTK részéről ez egy begyakorolt figura volt, hogy Bese lehajolt Kanta lövése elől. Szép gól volt, megérdemelten vezetett az MTK. Azonban hangsúlyozom: nekem tetszett a Fradi játéka is, pörgős volt, mentek ide-oda, Pintér révén a lövőkedv is megvolt, amit eddig magyar pályákon nem nagyon lehetett látni.

A második játékrészben Dilaver és Nagy Ádám kivételével szinte a Fradi „álomcsapata” volt pályán. Nagyon megpörgették az elejét, nagyon mentek, Varga és Lamah is lendületet vitt a játékba. Ekkor az MTK nem tudta felvenni a harcot, volt olyan tizenöt perc, amikor szinte nem is volt a labda a vendégeknél. Fordított is az FTC, szép gólokkal. Innen viszont talpra állt az MTK. A cserék után is ugyanazt a szerkezetet követte a Fradi, Pintér lecserélésekor Gera ment hátra, bár én a beálló Trinkset kicsit lassúnak éreztem. Ő nem adott nagy lendületet a csapatnak. Torghelle becserélésben pedig benne volt a gól, és a magasságbeli fölényét szinte rögtön ki is harcolta Csukiccsal és Ramírezzel szemben. Kissé védekezési hiba volt, illetve kijött Torghelle fejelési készsége – megérdemelten egyenlített az MTK.

Kimondottan lendületes, még nemzetközi mércével nézve is jó meccs volt. Ha ezt huszonkétezer néző előtt rendezik, akkor tombolt volna a lelátó, hiszen jó iramú mérkőzést lehetett látni. Ha az alapcsapat – Dilaver, Nalepa, Leandro, Pintér, Ramírez, Nagy Ádám, Varga, Gera, Hajnal, Lamah és Böde – együtt játszik, nagyon kemény, határozott, pörgős, sokpasszos, jó focit mutat be a Fradi. A nemzetközi porondon viszont ez nem biztos, hogy elég lesz. A kis ügyes játékosok mellett, mint Radó, Nagy Dominik, akik lendületet tudnak vinni a játékba, még kellene két-három-négy másik futballista a nemzetközi kupába. Nem véletlen, hogy a Fradi megnyerte a bajnokságot, amihez ezúton is gratulálok, illetve boldog születésnapot Thomas Dollnak! Igazi, jó futballt láttam mindkét csapat részéről, élvezetes meccs volt.

Ha az MTK egységben marad, megmarad a jó hangulat az öltözőben, és bátran nyúlnak a nagyon tehetséges fiataljaikhoz – nyilván kellenek melléjük erősítések is – az alapcsapat mellett, akkor el lehet érni, hogy legalább három fordulót megjárjon a nemzetközi porondon.

Olvasói sztorik