NB I

Tisza szabadrúgása döntött Debrecenben

Alacsony színvonalú mérkőzésen szenvedett vereséget az Újpest.

OTP Bank Liga, 30. forduló

Debreceni VSC – Újpest FC 1-0 (0-0)
Debrecen, Nagyerdei Stadion, 3274 néző, játékvezető: Vad II. I.
DVSC: Verpecz – Jovanovic, Brkovics, Máté P., Korhut – Bódi (Tisza, 75.), Varga J., Szakály P.(Lázár P.,15.) , Horváth Zs. (Djelmics, 31.) – Holman – Takács T. Vezetőedző: Kondás Elemér
Újpest FC: Balajcza – Heris, Litauszki, Kecskés Á., Mohl – Cseke, Windecker – K. Hazard, Filkor (Szankovics, 73.), Andrics (Diarra, 57.) – Lencse (Kabát, 67.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerző: Tisza (82.)

Mindkét csapat kupamérkőzéssel hangolódott a hét közben a mai találkozóra. A Loki 3-0-ra kikapott a Fradi otthonában, míg az Újpest döntetlent játszott Békéscsabán, és bejutott a Magyar Kupa fináléjába. Mindössze egy pont választotta el a két csapatot a tabellán, éppen ezért mindkét együttes számára nagyon fontos volt a mai találkozó. A 44 pontos vendégek egy győzelem esetén megelőznék a 45 pontos hajdúságiakat. Legutóbb Újpesten találkoztak egymással a felek, akkor két büntető után 1-1-es döntetlennel ért véget a találkozó.

Izgalommentesen kezdődött a mérkőzés, az első negyedóra legfontosabb történése egy hazai változtatás volt, Szakályt kellett korán lecserélni sérülése miatt. Egészen a 22. percig eseménytelenül zajlott a játék a pályán, aztán a semmiből jött egy vendég helyzet, de Filkor jobb oldali beadását Hazard öt méterről a bal alsó sarok mellé vágta. A csapatoknak nem jött meg a kedvük a próbálkozáshoz ettől a lehetőségtől, továbbra is a küzdelem és a mezőnyjáték dominált. A 40. percben a második csereként beálló Djelmics elé került a labda két újpesti védő tétovázása után, a légiósnak azonban gyengére sikerült a lövése tizenhét méterről. Ez volt az utolsó – és mindösszesen a második – lehetőség a nagyon unalmas első játékrészben.

A második félidő elején bekezdett a Debrecen, előbb Brkovics szöglet utáni fejese kerülte el veszélyesen Balajcza kapuját, majd az 50. percben Bódi kapáslövését védte a vendégkapus. Szinte már 5 perc alatt több minden történt a második felvonásba, mint az elsőben. Holman került aztán ziccerbe a 64. percben, de kissé kisodródott helyzetben nem sikerült Balajcza felett átlöbbölnie a labdát. A 73. percben a frissen beállt Kabát elé került a labda Filkor jobb oldali beadása után, a rutinos csatár azonban nem találta el nagy helyzetben a játékszert. Kilenc perccel később Tisza távoli szabadrúgása szerencsés körülmények között a hálóban kötött ki, Balajcza jobb napjain talán védte volna ezt a lövést, de ma nem, így 1-0. Ez a gól pedig mindent eldöntött, a Debrecen leszakította magáról az Újpestet, a Videoton viszont győzelmének köszönhetően két pontra megközelítette a harmadik Lokit.

A találkozót a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András sportmenedzser, A-licences edző értékelte.

– Azt szoktuk mondani, hogy ilyen mérkőzés is van, ezen is túlvagyunk. Elég mérsékelt teljesítményt nyújtottak a csapatok, de ennek is megvan a magyarázata: a sorozatmérkőzések nagymértékben befolyásolják a meccseket, így ezt a találkozót is. Úgy nézett ki, hogy tipikus döntetlenes meccs lesz, ha talál valaki egy gólt, akkor megnyeri a párharcot. Tisza Tibornak köszönhetően ez a Debrecennek sikerült. Viszont a DVSC az elején hátrányba is került, a sérülések miatt ugyanis cserélgetni kellett. Ott egy kicsi nyomást tudott gyakorolni az ellenfél, viszont egy zicceren kívül nem volt nagy helyzetük. A második félidőben Holmannak volt nagy lehetősége, ha azt bepasszolja, akkor előbb is vezetést szerezhetett volna a Debrecen. Az Újpestnek is volt komoly lehetősége Kabát révén. Aztán jött Tisza, és amikor ő beszáll, akkor azért a pontrúgásokat ő szokta elvégezni. Most is ragyogóan végezte el – igaz, hogy kicsit zavarták is a kapust, de azt gondolom, ez egy védhető lövés lett volna. Úgy érzem, kicsit hibázott a kapus, de azt szoktuk mondani: aki eltalálja a kaput, és gólt lő, az megérdemelten nyeri meg a mérkőzést. A DVSC megérdemelten nyert, ugyanis az Újpest nem késztette nagyobb erőbedobásra még a gól után sem. Ahogy mondtam, a szerda-szombat terhelés sokat kivesz a játékosokból, ez ezen a meccsen is látható volt.

Olvasói sztorik