NB I

Kiszámoltuk: a Debrecen és az MTK El-induló lehet

Ha megismétlődnek az idei eredmények, nem lesz Európában a Vidi.

Finisébe érkezett az NB I-es évad. A bajnoki cím sorsát illetően korábban sem nagyon izgulhattunk, de a másik két fontos kérdés még messze nem dőlt el: a kiesés elől menekülők csatája is kiélezett, illetve az Európa-ligában indulók névsora is igencsak képlékeny.

Az El-ben a Magyar Kupa győztese indulhat, illetve a második és harmadik helyezett – legalábbis papíron. Valójában ugyanis megvan az esélye annak, hogy a kupát a Ferencváros nyeri, amely bajnokként már alanyi jogon a Bajnokok Ligájában vehet részt. Korábban a másik kupadöntős számított ilyenkor Európa-liga-indulónak a kupagyőztes jogán (ez nem egészen pontos: a kupagyőztesnek járó 2. selejtezőkörös indulás a bajnokságban második helyezett csapatnak jutott, a vesztes ilyenkor a bajnoki 3. helyezett jogán indulhatott harcba), de idén ebben változás van: a kupadöntőt elveszítő gárda semmiképp sem indulhat az El-ben.

Így tehát megeshet, hogy az OTP Bank Liga negyedikje is nemzetközi porondra léphet. Sőt, mivel az Újpest egyelőre az UEFA döntésének értelmében ki van zárva a BL-, illetve EL-sorozatból, akár az sem kizárt, hogy szinte példátlan módon a 12 csapatból elért 5. helyezéssel is elérhető a selejtező. Lássuk, kinek milyen esélye van erre!

A versenyfutás meglehetősen kiélezett, a 9. Diósgyőrnek ugyan már nem valószínű, hogy sikerül a bravúr, de a 2.-tól a 8. helyezettig még bárhogyan alakulhatnak a dolgok.

Könnyű sorsolás, nehéz helyzet

A sikersorozat után kissé lefékező Honvéd sorsolása például kifejezetten kedvezőnek mondható: a legerősebb hátra lévő ellenfél a Haladás, melyet otthon fogad. Ezt követően a Diósgyőrhöz utaznak a kispestiek, majd a kiesés ellen küzdő Békéscsaba és Puskás Akadémia lesz a további két rivális – könnyen lehet, hogy az ő sorsuk ekkorra már eldől.

Ha az idén ugyanilyen pályaválasztás mellett már lejátszott mérkőzések eredménye alapján számolunk, akkor a Honvédnak ezzel együtt is csak 6 pont jutna, ami a jelenlegi 37-tel együtt is csak 43-at ad ki – ez már most sem lenne elég az első 5-re sem.

Becsült pontszám: 43 pont

Ellenük jól ment

A Paks 39 ponttal áll, a hátralévő ellenfelek pedig nem a legkönnyebb névsort alkotják. A kék-fehéreken kívül még a Videoton, az Újpest, a Haladás és a Diósgyőr jön szembe, ami az eddigiek alapján 8 pontot érne.

Ez alapján a pontszerzés tűnik valószínűnek idegenben is, a jelenlegi 39-hez 8-at adva 47-et kapunk.

Becsült pontszám: 47 pont

Rangadók hada vár a Halira

Jelenleg 43-al áll jelenleg a Haladás. A vasiakra sem a legkönnyebb sorsolás vár, a Honvéd idegenbeli meglátogatása után a Debrecen utazik Sopronba, majd Paksra mennek, végül a már réges-rég bajnok Ferencváros jön a záró fordulóban.

Ennek fényében nem túl meglepő, hogy az eddigi eredményeket megismételve csupán néggyel lenne a mostaninál többjük a szezon végére.

Becsült pontszám: 47 pont

Kegyetlen sorsolás

A bajnoki címvédő Videoton meglepetésre csak ötödik néhány körrel a vége előtt, és a további mérkőzéseket nyugodtan nevezhetjük pokolinak is: a Paks mellett a Ferencváros, az MTK és az Újpest vár még a Vidire. Ezeken a találkozókon a fehérváriak mindössze három pontot szereztek eddig.

Becsült pontszám: 46 pont

Jól járhat a Loki

A számításokból az Európa-liga-indulás szempontjából kivehető az Újpest, ezért folytassuk a jelenleg 3. Debrecennel. A hajdúságiak 45 ponttal rendelkeznek, de vállalható sorsolást kaptak a végére. Bár még az Újpest is ellenfél lesz, később a Haladáshoz mennek majd, végül a Diósgyőr és a Békéscsaba ellen zárják az NB I-et.

Utóbbiakat a nyáron Bényei drámai öngóljával sikerült megverniük, így a négy rivális ellen nyolc pontot gyűjtöttek már ugyanilyen pályaválasztás mellett.

Becsült pontszám: 53 pont

Csak annyi kell, mint eddig

A végére az az 50 pontos MTK maradt. A Groupama Arénában van még jelenésük, “otthon” két kieső, a Puskás és a Vasas lesz az ellenfél, valamint a Videotonhoz látogatnak.

Ez 6 pluszpontot jelenthet a továbbiakra, ami becsléseink szerint éppen elegendő lesz a számukra…

Becsült pontszám: 56 pont

A Videoton lemaradhat Európáról

Így tehát a tabellát is összeállíthatjuk – ez pedig nem sok jót ígér 2014-15 bajnokának, a Videotonnak. Könnyen lehet ugyanis, hogy 2013-14 után ismét lemarad az európai kupaszereplésről, amit valószínűleg a koefficiense is megsínyli majd…

Ha a Rangadó.hu a végső sorrendben ez alapján nem téved, akkor a Pakstól csak az vehette volna el az Európa-liga-szereplést, ha a Békéscsaba 2-0-s idegenbeli vereségét követően fordított és bejutott volna a Magyar Kupa döntőjébe, ahol a győzelmet is megszerezte volna. Minden ellenkező esetben – a Ferencváros, a Debrecen és az Újpest kupagyőzelmével – a 4. helyezett indulhat majd az EL-ben.

Az idei, ugyanolyan pályaválasztással lejátszott meccsek alapján becsült tabella a szezon végén (az Újpest nem szerepel a számításokban):


2. MTK 56 pont
3. Debreceni VSC 53 pont
4. Paksi FC 47 pont (több győzelem)
5. Haladás 47 pont
6. Videoton FC 46 pont
7. Honvéd 43 pont

Olvasói sztorik