NB I

Döntetlennel kupadöntős az Újpest

A Békéscsaba szerezte meg a vezetést, de Andrics egyenlítő találata minden kérdést eldöntött a 65. percben.

Magyar Kupa, elődöntő, visszavágó

Békéscsaba 1912 Előre – Újpest FC 1-1 (1-0)
Békéscsaba, játékvezető: Szabó Zs.
Békéscsaba: Polekszics – Bényei, Vaskó, Damjanovics (Hudák, 83.), Fabio – Birtalan, Spitzmüller, Takács P. (Fehér, 71.), Laczkó (Piermayr, 61.) – Punosevac, Paukner. Vezetőedző: Zoran Szpisljak
Újpest: Balajcza – Heris, Litauszki, Kálnoki Kis, Kecskés – Szankovics, Cseke – Balázs B. (Hazard, 54.), Diarra (Filkor, 81.), Andrics – Lencse (Kabát, 72.). Vezetőedző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerzők: Birtalan (35.), illetve Andrics (65.)
Továbbjutott: az Újpest (3-1)

Kettő-nullás idegenbeli vereség után fogadta a Békéscsaba az Újpest csapatát a Magyar Kupa első elődöntőjének visszavágóján. Egyik csapat sem mutatott kirobbanó formát az elmúlt hetekben, a bajnokságban a Békéscsaba a kiesés ellen menekül, az Újpest pedig hiába van továbbra is dobogóközelben, legutóbbi kilenc bajnokijából csak kettőt tudott megnyerni. Egy kupadöntő tehát mindkét csapat szezonját felértékelné, a Békéscsaba részéről viszont az edzőtől a játékosokig mindenki azt nyilatkozta, hogy náluk a bajnokságban való bennmaradás prioritást élvez a kupával szemben.

A mérkőzés ennek megfelelően lassú tempóban kezdődött, a hazaiak nem rontottak neki ellenfelüknek, míg az újpestiek a magabiztos előny tudatában nem siettették a játékot. Egy 2. percben eleresztett távoli Lencse-lövésen kívül sok minden nem történt az első negyedórában, helyzet nem alakult ki, és a veszélyesebbnek tűnő beadásoknál is a helyén voltak a kapusok és a védelmek. A 20. percben aztán szinte a semmiből majdnem vezetést szerzett a Békéscsaba: egy szabadrúgást követő kavarodás után Paukner elé került a labda, aki a kapu közvetlen közeléből a hálóba pofozta azt, de a játékvezető les címén érvénytelenítette a találatot.

A lesgól után a vendégek több veszélyesnek látszó beíveléssel is próbálkoztak, de Polekszics mindegyiknél résen volt, a Békéscsaba pedig szép lassan átvette a találkozó irányítását. A 31. percben Laczkó átadása után Punosevac nagy helyzetben lőtt fölé, öt minutummal később azonban már megszerezte a vezetést a hazai együttes: egy beívelés után Punosevac nagyon okosan fejelte vissza a labdát a kapu előterébe, és bár Laczkó nem találta el a játékszert, Birtalan már nem hibázott (1-0).

A gól jót tett a mérkőzésnek, feléledt az Újpest, és a Békéscsaba is fellelkesedett. Előbb Diarra, majd Andric lehetőségénél kellett Polekszicsnek védenie, majd a túloldalon Paukner lőtt a kapu fölé. Az első félidő lezárásaként Cseke került óriási helyzetbe egy kontra után, de hiába cselezett ki két védőt és vitte el a labdát Polekszics mellett is, a visszaérő Damjanovics a gólvonalról tisztázott, így egygólos hazai vezetéssel ért véget a játékrész.

A fordulás után sem változott sokat a játék képe, az első nagyobb helyzet a Békéscsaba előtt adódott, de Paukner beadásáról Punosevac ha csak centikkel is, de lemaradt a kapu előterében. A 65. percben aztán elszálltak a Békéscsaba továbbjutási reményei, Diarra átadásából Andrics öt méterről bevette a hazaiak kapuját (1-1).

Az egyenlítés után láthatóan feladta a mérkőzést a Békécsaba, az Újpest Lencse és Cseke révén többször is veszélyeztetett, majd Szankovics lövése után kellett nagyot védenie Polekszicsnek. A mérkőzés hajrájában a csereként beállt Kabát és Andrics is kihagyott egy-egy nagy helyzetet, a Békéscsaba pedig Bényei távoli lövésével jelezte, hogy még a pályán van, de az eredmény már nem változott. Az Újpest 3-1-s összesítéssel jutott be a Magyar Kupa döntőjébe, ahol a Ferencváros vagy a Debrecen lesz az ellenfele.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Szenti Zoltán, a Békéscsaba egykori kiváló játékosa értékelte:

– Az első félidőben nagyon taktikusan játszott a Békéscsaba, nem nyíltak ki hátul, elől pedig két gólt is szereztek, más kérdés, hogy csak az egyiket ítélte szabályosnak a játékvezető. Mindent megtett tehát a továbbjutásért a hazai együttes, és bár az Újpest egyenlítése után elszállt a remény a továbbjutásra, csak dicsérni lehet a játékosokat. Összességében egy szoros találkozót és egy szoros párharcot vívott egymással a két csapat, de az Újpest nem engedte ki a kezéből a hazai pályán szerzett előnyét.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik