NB I

A Fradi megszüntette volna a szkennert, de nincs egyezség a tüntetőkkel

Két évig kellett volna kibírni balhé nélkül.

Az FTC közleménybentájékoztatta minden szimpatizánsát, hogy sikertelenül zárultak az egyeztetések a klub és az elmúlt másfél évben a stadionon kívül maradást választott szurkolók megbízottjai között. A csoportok vezetői nemet mondtak a korábban alapfeltételül szabott beléptető rendszer-megszüntetésre is, továbbá az 50 százalékos árcsökkentésre!

A tárgyalásokon az FTC felajánlotta a szurkolói csoportoknak, amennyiben a következő két labdarúgó bajnoki szezonban nem történik botrány, nem tapasztalható elfogadhatatlan viselkedés sorozat a lelátón, a stadionban és annak környékén, akkor a 2018–2019-es bajnokságtól:

– A klub megszünteti a kötelező szkennelést, opcionálissá teszi a vénalenyomat megadásához kötött beléptetést.

A klub a tárgyalások során ezt az ajánlatot kibővítette azzal, hogy több 10 millió forintos plusz költséget (amelyet az üzemeltető felé megtérít a szurkolók helyett) vállalva:

– a B1, B2, B3 szektorokban 50 százalékkal csökkenti az árakat.

A klub a tárgyalások során jelezte, hogy a szurkolói csoportok által kért pontokból teljesíti az alábbiakat:

– Rendszeresen tart szurkolói ankétot. A klub március végén meg is tartotta az idei első ankétot, kezdetként a leghűségesebb bérleteseknek. Az ankéton is elhangzott, hogy a jövőben további személyes találkozásokra nyílik majd lehetőség a szakmai stábbal, a klub vezetésével, nem csak a bérleteseknek. Az FTC bejelentette a Fradi Klubok létrehozásának szándékát is.

– Felfüggeszti a kitiltásokat. A március végi szurkolói ankéton Kubatov Gábor, a klub elnöke ezt be is jelentette, az értesítéseket a klub azonnal postára adta.

– Visszavonja a kabala sast. A klub ebben is lépett, ahogy az korábban olvasható volt, pályázat útján választja ki a gyermekeknek szánt kabala sast, miközben az élő jelképe, a sas minden hazai mérkőzésen repül a pályán.

– Összefésüli a meglévő Szurkolói Kódexet a szurkolói csoportok javaslataival. Ennek célja, hogy bár létezik ez a kódex, de konszenzus alapján egyértelmű legyen és foglalják írásba, pontosan milyen cselekedetekért milyen időtartamra szóló kitiltások járnak.

– A szurkolói csoportok 1-1 főt delegálhatnak a Baráti Kör elnökségi és az FTC közgyűlés üléseire. A szurkolói csoportok képviselője részt vehet az említett szervezetek legfontosabb testületeinek ülésein, ahol véleményezési jogait gyakorolhatja, képviselheti a szurkolói csoportokat, felszólalhat.

– Rendszeres egyeztetések a szurkolói csoportok vezetőivel. A klub a megállapodás részeként minden fontos egyeztetésbe bevonja a szurkolói csoportok által megbízott személyeket, kikéri a véleményüket.

Az FTC a tárgyalásokon ígéretet tett arra is, hogy megvizsgálja a biztonsági szolgálat működését, mindent megtesz a panaszok megszüntetéséért.

A szurkolói csoportok azonban a fent felsoroltak ellenére nemet mondtak a klub ajánlatára, nemet mondtak a vénaszkenneres beléptetés megszüntetésére is. Az FTC sajnálatosnak tartja, hogy az elmúlt néhány évben tapasztalt szurkolói rendbontások sem késztették arra a tárgyaláson résztvevő másik felet, hogy belássa, az új beléptető rendszer beváltotta a hozzá fűzött reményeket, azt, hogy sikerült rendet teremteni az FTC pályáján. Véget ért az a korszak, ami 2013-ban csúcsosodott ki, amikor horogkeresztes zászlót lobogtattak a nézőtéren, amikor következmények nélkül lehetett háborús bűnöst éltetni a lelátón, amikor büntetlenül be lehetett rontani a pályára egy derbin, vagy rendőrökre lehetett támadni a stadion környékén.

Olvasói sztorik