NB I

Storck kapitány telefonjai tartják a lelket a mellőzött Lang Ádámban

A norvégok és horvátok ellen is jól teljesítő, külföldi klubok által figyelt védő egy hiba miatt kikerült a Videotonból, azóta pályára sem lépett a bajnokságban – mi lesz így az Eb-n?

Igen különös helyzetben van Lang Ádám, a magyar válogatott egyik első számú középső védője. A 23 éves játékos a norvégok elleni pótselejtezőn nyújtott remek játékával külföldi klubok figyelmét is kivívta, március végén pedig a Horvátország elleni felkészülési meccsen is kitűnő teljesítményt nyújtott Guzmics Richárd párjaként. Bernd Storcknál nem véletlenül lett vitathatatlan helye a válogatott kezdőjében, alighanem az Európa-bajnokságon is egyértelműen ő lenne az egyik belső védő – ha közben nem szorult volna ki klubjában a kezdőcsapatból…
Lang március elején, a Diósgyőr ellni idegenbeli bajnokin hibázott az utolsó percben, amiből a Videoton gólt kapott, így elvesztette a mérkőzést. A nyáron Győrből igazolt középhátvéd ezzel, úgy tűnik, kegyvesztett lett Horváth Ferenc vezetőedzőnél: azóta öt bajnokit játszott a Vidi, és Lang egyetlen percet sem kapott ezeken. Hogy még pikánsabb legyen a helyzet, a brazil Vinicius mellett az a Juhász Roland játszik rendszeresen a Videoton védelmének tengelyben, aki viszont alighanem épp Lang remeklése miatt került hátrébb a sorban a válogatottnál… Az Eb-n nagy valószínűséggel mindketten ott lesznek, kérdés, ha Lang a továbbiakban sem játszik, hogyan készüljön fel karrierje eddigi legfontosabb versenyére.

A Videotonnál érdeklődésünkre Kovács Zoltán sportigazgató a következőket nyilatkozta a témával kapcsolatban: – Lang Ádám a magyar labdarúgás és a Videoton FC egyik nagy értéke. Jelenleg a válogatottnál és a Vidinél is abban a szerencsés helyzetben van a szakmai stáb, hogy több kiváló képességű középhátvéd közül választhat. A nemzeti csapatnál Bernd Storck, nálunk Horváth Ferenc felelőssége az, hogy az adott mérkőzés előtt kiket nevez a kezdőcsapatba.

Megkérdeztük Lang Ádám ügynökét, Illés Zoltánt is, aki nem tagadta, furcsa és nem túl előnyös a helyzet Lang szempontjából. De hozzátette: a fehérvári klubbal semmilyen konfliktusuk nincsen emiatt.
– Szerencsére Ádám az eddigit teljesítményével igazolta, hogy ott a helye a válogatottban. Valamilyen szinten már most eladta magát. Hiteles a teljesítménye, hiszen a norvégok és a horvátok ellen is kiemelkedően futballozott. Mandzukic és a többi, kimagasló nemzetközi klasszis ellen is megállta a helyét. Bernd Storck sem véletlenül nyilatkozta legutóbb vele kapcsolatban, hogy értelmezhetetlen ez a helyzet a számára – mondja lllés Zoltán.
A szövetségi kapitányról még lesz szó a továbbiakban, de Illés véleményére a Videotonnál kialakult helyzet kapcsán is kíváncsiak voltunk. Mert azért azt sem lehet tagadni, hogy Juhász Roland és Paulo Vinicius is érett, magyar szinten kimagasló tudású hátvédek. Ezzel együtt Lang mellőzése nehezen magyarázható, véli a játékosügynök.

– Nyilván erről a Videoton edzője döntött, akinek a főnökei előtt kell elszámolnia. Nem kívánom minősíteni, nem a feladatom. A diósgyőri hibája miatt került ki a csapatból, ami miatt vállalta is a felelősséget. Reméljük, egyenlő mércével mér a vezetőedző, és Ádám visszakerülhet a csapatba. Voltak pillanatok, amikor nagyon elkedvetlenedett, most viszont nagyon dacosnak érzem, küzdeni fog, felveszi a kesztyűt és be fogja bizonyítani, hogy ott a helye a Videotonban. A klub vezetői közül Kovács Zoltánnal rendkívül korrekt a viszonyunk, majdnem napi szinten egyeztetünk, de az edző munkájába nem szólnak bele, és ez így normális – elemezte a helyzetet Illés.

És ha már a játékos lelkiállapota szóba került: nem akárhonnan kapott biztatást a parkoló pályára tett hátvéd, Illés Zoltán elmondta, Bernd Storck nemcsak újságokon keresztül, hanem személyesen is kifejezte felé a bizalmát.
– Storck a múlt héten kétszer is felhívta Ádámot és biztatta, megerősítette, hogy számít rá. Természetesen, ha a játékos tavasszal nem lép pályára, megvan az esély, hogy a kapitány a nemzeti csapat érdekeit figyelembe véve átgondolja a helyzetet, és változtat, de nagyon remélem, nem így lesz. Ádám a további felkészülési meccseken meggyőzheti, hogy a mellőzés ellenére jó formában van. De ne csapjuk be magunkat, bármi megtörténhet. A kapitány telefonjai mindenesetre nagyon sokat jelentettek neki, tartják benne a lelket – tette hozzá a menedzser.
Ha Lang Ádám ott lesz az Eb-nn és pályára lép a csoportmeccseken, új fejezetet nyithat a karrierjében, ezzel mindenki tisztában van. Már télen hallani lehetett iránta érdeklődő külföldi csapatokról, ez azóta sem változott, ezért is lenne jó neki, de – és ez sem mellékes – a klubjának is, ha játszana és eladná magát…
– Ha tud játszani a Eb-n, teljesen reális esélye van rá, hogy külföldre igazolhat – véli Illés Zoltán – Erről is egyeztettünk a Videoton vezetésével, akik, hangsúlyozom, nagyon korrektek. A horvát-meccsen is több külföldi klub megfigyelője itt volt, Ádám jó benyomást tett rájuk. De játszania kell, ez természetes. Minden egyes kihagyott mérkőzéssel csökken az ára, a klub érdeke is lenne, hogy játsszon. Huszonhárom éves, jobb eséllyel tudnák eladni őt, mint mást a csapatból, tehát a fejődése a fehérváriaknak is érdeke. Nem beszélve a magyar válogatottról.

Olvasói sztorik