NB I

Kabát Péter mentett pontot az Újpestnek

A felcsútiak kétszer is vezettek, mégsem nyertek.
OTP Bank Liga, 27. forduló
Újpest FC – Puskás Akadémia FC 2-2 (0-1)
Szusza Ferenc Stadion, játékvezető: Erdős
Újpest: Balajcza – Diarra, Heris, Kálnoki Kis, Mohl, Windecker (Kabát, 46.) – Hazard (Balogh, 46.), Kecskés, Szankovics – Andrics, Angelov (Balázs, 57.). Edző: Nebojsa Vignjevics
Puskás: Pajovics – Pauljevics, Fiola, Kelics, Forró – Polonkai (Dinjar, 84.), Márkvárt – Csurko, Zsótér, Pekár (Nagy 77.) – Mészáros (Castillion 65.). Edző: Robert Jarni
Gólszerzők: Balogh (58.), Kabát (93.) ill. Fiola (5.), Csurko (81.)

A kiesés ellen küzdő Puskás Akadémia csapatát fogadta a dobogóért harcoló Újpest az élvonal elhalasztott 27. fordulójának szombati játéknapján. A tabellán elfoglalt helyezés mellett a statisztika is az Újpest mellett szólt a mérkőzés előtt, a lilák ugyanis elmúlt 18 találkozójukból csak egyet vesztettek el a Szusza Ferenc Stadionban. A Puskás Akadémia ugyanakkor ötös nyeretlenségi sorozatot tartott idegenben, ráadásul az egész NB I. legrosszabb statisztikája az övék vendégként, eddig mindössze hat pontot szereztek Felcsútról kimozdulva. A vendégek még soha nem nyertek egyébként az Újpest ellen az élvonalban.

Ennek megfelelően a hazaiak kezdték lendületesebben a mérkőzést, Andric és Diarra révén kétszer is veszélyeztettek, mégis a Puskás Akadémia szerzett vezetést: Zsótér beívelésére Fiola érkezett remekül, és Balajcza mellett a kapuba fejelte a labdát az 5. percben(0-1). Ez volt a válogatott labdarúgó első találata a bajnokságban a PAFC színeiben. Közvetlenül a gól után Diarra próbált meg kiharcolni egy büntetőt a túloldalon, de a játékvezető rövid gondolkodás után tizenegyes helyett sárga lapot adott a mali játékosnak.

Az Újpest játékosait váratlanul érhette a korai találat, nem igazán tudták felvenni a mérkőzés ritmusát, a gól után a Puskás került fölénybe. Előbb Mészáros, majd Pauljevics lövését fogta Balajcza, Pekár pedig mellé durrantott. 25 perc elteltével kezdett magához térni a budapesti csapat, amit Mohl szöglet utáni kapáslövése is jelzett, ám a próbálkozás kicsivel ugyan, de elkerülte Pajovics kapuját. Az Újpest kezdte átvenni a mérkőzés irányítását, de igazi helyzetig nem sikerült eljutniuk. Andric lövésére Pekár szabadrúgással válaszolt a túloldalon, de mindkét kísérlet mellészállt. A félidő utolsó helyzete is Andric nevéhez fűződött, de Pajovics magabiztosan hárított, így meglepetésre vendég előnnyel vonultak pihenőre a csapatok.

Kettőt is cserélt az Újpest a szünetben, és az első félidőhöz hasonlóan a második játékrészt is a fővárosiak kezdték jobban, Kabát szöglete után Mohl csupán centikkel vétette el a célt. Ennek ellenére majdnem megismétlődött a mérkőzés eleji forgatókönyv, Kecskés ugyanis a tizenhatoson belül buktatta Mészárost, a játékvezető pedig büntetőt ítélt. Pekár végezte el a tizenegyest, Balajcza azonban jó irányba vetődött, így maradt az egygólos vendég-vezetés.

A kihagyott helyzet megbosszulta magát, pár perccel később ugyanis Mohl beadásából a csereként beállt Balogh kiegyenlítette az állást (1-1). Balogh jó cserének bizonyult, a folytatásban is veszélyesen játszott, előbb Heris beadása után került helyzetbe és lőtt mellé, majd egy ígéretes szituációnál lendült az asszisztens zászlaja, és állították meg lesen. Közben azért a Puskás Akadémia is jelezte, hogy még nem adták fel győzelmi reményeiket, de Zsótér és Polonkai távoli lövésénél is a helyén volt Balajcza.

A 81. percben viszont már az újpesti kapus is tehetetlennek bizonyult, Polonkai okosan lépte át a labdát a tizenhatos vonalán, ami így Csurko elé került, aki senkitől sem zavartatva a hálóba juttatta a játékszert (1-2). A kapott gól után rögtön sebességet váltott az Újpest, Mohl kétszer is veszélyeztetett, de nem talált kaput, majd Diarra helyzeténél volt résen Pajovics. Egyre fokozódott a nyomás, a játékvezető hét perc hosszabbítást rendelt el, a Puskás pedig nem tudta kibekkelni a találkozót: a 93. percben Kabát háromszor is próbálkozhatott a büntetőterületen belülről, az első két lövése lepattant a védőkről, a harmadik viszont utat talált a kapuba (2-2). A hosszabbítás hátralévő percei már nem hoztak helyzetet, így az eredmény már nem változott, mindkét csapat egy ponttal lett gazdagabb.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Komjáti András, a Puskás Akadémia FC II edzője értékelte:

– Küzdelmes találkozót játszott a két csapat, amin a Puskás Akadémia kétszer is vezetést szerzett, de nem tudta megtartani az előnyét. Mondhatjuk, hogy szerencsés körülmények között szerezte az Újpest a második találatát, de a felcsútiak igazi problémája a kihagyott büntető volt, pár perccel Balajcza védése után 0-2 helyett 1-1 állt az eredményjelzőn. A gólokon kívül a kapuk nem igazán forogtak veszélyben, így a négy találat ellenére is azt mondom, hogy egy közepes színvonalú mérkőzést játszottak egymással a felek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik