NB I

Thomas Doll 50 éves

Mindent megnyert idehaza a Fradi edzője.

Az 50. születésnapját ma, vagyis szombaton ünneplő Thomas Doll vezetőedző két és fél év alatt mindent megnyert a Ferencvárossal, amit idehaza lehetett. Teljes az NB I-es éremkollekciója, hiszen előbb bronz-, majd ezüst-, végül aranyérmet szerzett, emellett megnyerte a Ligakupát, a Magyar Kupát és a Szuperkupát is.

Nincs érettségije

Az egykori Kelet-Németországban született, és a BSG Lok Malchin csapatában kezdett futballozni. Sportkarrierje javára lemondott az érettségiről, majd gépszerelői képesítést szerzett. A Hansa Rostock hamar felfigyelt rá, és 1979-től a klub játékosa lett. A támadó középpályás 1983-ban már az első osztályban is bemutatkozhatott. Amikor együttese 1986-ban kiesett az élvonalból, a berlini Dynamo szerződtette, amelynek színeiben 99 mérkőzésen 39 gólt szerzett.

Itáliai kalandozások

Az ország újraegyesítése után a Hamburg játékosa lett. Jól sikerült a bemutatkozása a Bundesligában, ezért leigazolta az olasz Lazio. Az átigazolási összeg (15 millió német márka) rekordnak számított. Három év múlva visszatért hazájába, és az Eintracht Frankfurt játékosa lett. Az ott töltött két év alatt sérülések miatt csak 28 mérkőzést játszhatott.

Ezt követően újra Olaszországba, a Barihoz igazolt, majd 1998-ban visszatért a Hamburghoz, ahol 2001-ben befejezte játékos-pályafutását. Sérülései miatt karrierje utolsó három évében egyetlen bajnoki mérkőzést sem játszott végig.

A válogatottban

Az NDK válogatottjában 1986 és 1990 között 29 mérkőzésen hét gólt szerzett. Első mérkőzése 1986. március 26-án, a görögök elleni 2-0-s vereség volt. Első gólját 1987. június 3-án, az izlandiak elleni 6-0-s mérkőzésen lőtte. Az újraegyesítés után a német válogatottban 18 alkalommal lépett pályára. 1991 és 1993 között egyetlen gólt szerzett: 1991. október 16-án Wales ellen volt eredményes. 1992-ben részt vett a svédországi Európa-bajnokságon és a csapattal ezüstérmet szerzett.

Edzőként

A Hamburg második csapatának edzőjeként kezdte karrierjét 2002-ben, majd 2004 októberében a leköszönő Klaus Toppmöller utódja lett az első csapatnál. A gyenge bajnoki rajt (utolsó hely) után látványosan javult csapata játéka. A 2005–2006-os bajnokságban harmadik lett, és az Intertotó Kupán keresztül bejutott az UEFA Kupába. Miután 2006 nyarán néhány kulcsjátékos elhagyta a csapatot, a Bajnokok Ligája-kvalifikáció ellenére hanyatlás következett be. 2007 februárjában a HSV 19 mérkőzésen csak 15 pontot szerzett, ezért a klub menesztette Dollt.

2007. március 13-án a lemondó Jürgen Röbert váltotta a Borussia Dortmund kispadján. A kiesés ellen küzdő dortmundiakkal végül a tizedik lett, annak ellenére, hogy a Schalke elleni derbit megnyerve, az utolsó forduló előtt még az Intertotó Kupa-indulást jelentő helyen állt a csapat. A 2007–2008-as bajnokság őszi fordulóit újra a tizedik helyen zárták, ennek ellenére a klubvezetés 2008 januárjában kétéves szerződéshosszabbítást írt alá vele. A bajnoki évadot végül a 13. helyen fejezték be. Miután sikerült a Német Kupa döntőjébe vezetnie a Borussiát, felajánlotta lemondását, amelyet a vezetőség elfogadott.

Törökföldön is megfordult

2009 júniusában az ankarai Genclerbirligi edzője lett. A török csapatnál 16 hónap múlva, 2010 októberében menesztették. Bár a klub felbontotta Doll szerződését, a soron következő edzést mégis ő vezette, mivel a felajánlott kárpótlást túl kevésnek találta. Miután a két fél megegyezett az összegben (410 ezer euró), Doll végleg befejezte tevékenységét a török csapatnál.

2011 júliusától a szaúdi Al-Hilal vezetőedzője lett, de a klub sportigazgatójával való vitája miatt 2012 januárjában lemondott posztjáról.

Sikerei, díjai

Játékosként: kétszeres kelet-német bajnok, kétszeres kelet-német kupagyőztes, DFV Szupekupa-győztes.

Edzőként: Intertotó Kupa-győztes, magyar bajnoki bronz-, ezüst- és aranyérmes, magyar Ligakupa-győztes, Magyar Kupa-győztes, magyar Szuperkupa-győztes.

Egyéni: a Kicker Az év embere kitüntetéssel díjazta 2005-ben.

Családja

Thomas Doll második feleségétől külön él, két házasságából egy-egy lánya van.

Alles gute zum Geburtstag, Thomas!

Közzétette: Ferencvárosi Torna Club – 2016. április 9.

Olvasói sztorik