NB I

NB I: „Ez a harc a karakterünkről szól”

Hogyan vélekednek a kiesés elleni harcról az érintett csapatok kulcsemberei? Három csapat, három játékos, három kérdés – öt fordulóval a vége előtt.

Semmivel sem vagyunk közelebb a megoldáshoz a kiesés elleni harcban, mint két héttel ezelőtt. Továbbra is szorosan egymás mellett a Vasas, a Puskás Akadémia és a Békéscsaba: öt forduló van még hátra, és a háromból bármelyik kettő búcsúzhat. A 24-24 ponttal álló Vasas és Puskás, illetve a 22 pontos, de tavasszal eddig közülük a legtöbb pontot gyűjtő Békéscsaba egy-egy játékosának tettük fel ugyanazt a három kérdést az alsóházi hajrá előtt. Ami azért is lesz különösen érdekes, mert mindhárom csapat találkozik még a másik kettővel…

1. Figyelik-e a vetélytársakat?

2. Miben jobb a csapatuk a másik két együttesnél?

3. Miben kell javulniuk az utolsó öt meccsre, hogy meglegyen a bennmaradás?

Íme, az érintett játékosok válaszai:

Debreceni András (Vasas)

1. Egyelőre csak a saját játékunkra koncentrálunk, minden meccsen próbálunk pontokat szerezni. Persze, ilyenkor már nyilván mindenki figyel mindenkit, de a külső tényezőket ki kell zárni, hogy semmi ne befolyásoljon bennünket.

2. Az ellenük lejátszott meccsekből kiindulva úgy gondolom, a miénk a legerősebb csapat. A Békéscsabát kétszer vertük, a Puskástól kétszer kikaptunk, de szerintem azokon a találkozókon is jobban játszottunk. És ne feledjük, még mindkettőjükkel játszunk, lesz alkalmunk bizonyítani, hogy jobbak vagyunk, azok kulcsmeccsek lesznek.

3. Támadásban javultunk, az utolsó három fordulóban jöttek a gólok, de ez kicsit a védekezés rovására ment. Ha azt sikerül stabilizálnunk, nem lehet gond.

Pekár László (Puskás Akadémia)

1. Persze, hogy figyeljük, de igazából a saját játékunkkal kell foglalkoznunk.

2. Mondhatnék akármit, de a lényeg, hogy ugyanott állunk, mint ők… Talán szervezettebbek tudunk lenni, csapatként egységesebbek, ha elkapjuk a fonalat. Több mérkőzésen megmutattuk, hogy képesek vagyunk szervezetten játszani, és megvannak a játékosaink, akik eldöntik a mérkőzéseket.

3. Egyértelműen a koncentrációban kell fejlődnünk. Voltak olyan egyéni hibák a meccseinken, amiket ki lehetett volna küszöbölni. És ha azt a fegyelmezettséget, ami a bajnokság elején jellemzett minket, ismét vissza tudjuk hozni, meglesz a bennmaradás.

Laczkó Zsolt (Békéscsaba)

1. Ilyen szituációkban figyelni kell az ellenfelet, hiszen a számolgatás is hozzátartozik a kiesés elleni harchoz. Mondhatnám persze, hogy csak magunkkal foglalkozunk, de nem lenne igaz. Ettől még elsősorban arra készülünk, hogy a saját teljesítményünket tegyük rendbe, mert ebben a szakaszban már elsősorban rajtunk múlik minden. De mivel még játszunk a Vasassal és a Puskással is, mindenképpen nézni kell őket is.

2. Nem akarok összehasonlítani csapatokat, mert nem ismerem a közeget, amiben a riválisok dolgoznak. Azt tudom, a mi erősségünk az lehet, hogy csapatként képesek vagyunk jól futballozni, szervezetten játszani. A bennmaradást az dönti el, hol mennyi karakter, egyéniség van, és ők mennyire érzik át, hogy a klubért kell harcolni. Mert ez a harc erről szól. Mindenkinek félre kell tennie az egyén sérelmeit és csak a csapatra koncentrálni. Amelyik csapatban több ilyen játékos van, az fog bennmaradni.

3. Javulnunk kell védekezésben is, támadásban is, ahogy eddig is kellett. Fizikálisan már nem tudunk javulni, de frissebbek még lehetünk. A tavaszi szezonunk jobban alakult eddig, mint az őszi, de még mindig lehet fejlődni. Még egyszer hangsúlyozom, mindenkinek a csapatért kell játszania. És döntő lesz a helyzetkihasználás, mert nekünk még a döntetlen se mindig lesz jó. Többet kell felvállalnunk a sikerért, mint eddig.

Olvasói sztorik