NB I

Enyhe ítéletek a bundaügyben

Senki nem kapott letöltendőd, hét vádlottat ítéltek felfüggesztett börtönbüntetésre.

Hét vádlottat ítéltek felfüggesztett börtönbüntetésre abban a labdarúgó fogadási csalási ügyben, amelynek ítélethirdetésére csütörtökön került sor a Fővárosi Törvényszéken.

A Központi Nyomozó Főügyészség képviselője februári vádbeszédében öt vádlottra is letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte, ezért az elsőfokú ítélet enyhének tekinthető a Kenesei Zoltán és 22 társa ellen „gazdálkodó szervezet dolgozójának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés bűntette” miatt zajló úgynevezett bundaügyben.

Az elsőrendű vádlott, Kenesei Zoltán hat, a másodrendű Lázár Mátyás hét hónap szabadságvesztést kapott, mindkét esetben három évre felfüggesztve. Mindkettejükkel szemben 2,5 millió forint vagyonelkobzást rendelt el a bíróság, amely bizonyos vádpontok alól felmentette őket.

A harmadrendű Kugyela Zsolt 18 hónapos börtönbüntetését három évre felfüggesztették, a vagyonelkobzás az ő esetében 1,6 millió forint, részben viszont őt is felmentették. Az ügy koronatanújának tekintett negyedrendű vádlott, Horváth Gábor kétéves börtönbüntetését négy évi próbaidőre felfüggesztették, a labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől öt évre eltiltották. Vagyonelkobzás miatt 5,5 millió, bűnügyi költség miatt pedig 800 ezer forintot kell fizetnie.

Az ötödrendű Sütő László büntetése 15 hónap szabadságvesztés, három évre felfüggesztve. A labdarúgástól öt évre eltiltották, a vagyonelkobzás mértéke pedig 5,3 millió forint. A hatodrendű vádlott Kerényi Norbertnek 2,3 millió forintot kell befizetnie vagyonelkobzás miatt. A hetedrendű Andruskó Attila 17 hónapos börtönbüntetését három évre felfüggesztették, a sportágtól három évre eltiltották, és 6,2 millió forint vagyonelkobzással is sújtották.

A Siófok labdarúgócsapatának egykori vezetőedzőjével, a nyolcadrendű vádlott Aczél Zoltánnal szemben tíz év letöltendő szabadságvesztést kért az ügyészség, de Gimesi Ágnes bírónő egy évre ítélte el, két évre felfüggesztve. A labdarúgással kapcsolatos mindennemű tevékenységtől két évre eltiltotta a trénert, és 1,3 millió forintos vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben, részben viszont felmentette.

Három vádlott esetében a teljes felmentés mellett döntött Gimesi Ágnes bírónő, több váltottat pedig pénzbüntetéssel, illetve vagyonelkobzással szankcionált.

A 2009-ben indult nyomozás eredményeként – ebben az ügyben – 12 vádpontot állítottak össze, mindegyiket egy-egy „bundagyanús” mérkőzéshez kapcsolódóan. A feltételezés szerint a vádlottak ezeknek a találkozóknak az eredményét manipulálták jogellenesen, vagy segédkeztek ebben.

A vádpontokat képező, 2008 novembere és 2011 áprilisa között lejátszott meccsek között szerepelnek magyar NB I-es találkozók, illetve Magyar Kupa- és Ligakupa-mérkőzések. Ezekre egyrészt 15 és 40 ezer euró közötti összegekben fogadtak, másrészt több vádpontban ismeretlen összegről esett szó, tehát nem minden esetben sikerült ezeket felderíteni a nyomozás során. A játékosok alkalmanként 1000 és 10 ezer euró közötti összeget kaptak a csalásban való részvételért.

A vádlottak többsége korábbi játékos, de a vádirat leszögezi, hogy az ügyben kulcsszerepet játszott egy menedzser, Kugyela Zsolt is. Az ügyész szerint ő „aktív vesztegetőként” egyrészt fogadóirodáknál, másrészt az elsőrendű vádlott Kenesei Zoltánnál fogadott a meccsekre, ezért állt érdekében megszervezni az eredmények manipulálását.

Az ügyészség 2013 májusában emelt vádat, a bíróság 2014 áprilisában kezdte el tárgyalni ezt az ügyet, amelyben összesen 31 tárgyalásra került sor.

Olvasói sztorik