NB I

Ki lesz a kieső? Hátsók hosszú hajrája

A Puskás, Vasas, Békéscsaba hármasból tavasszal a csabaiak eddig a legjobbak - de még mindig ők az utolsók. Ki esik ki?

A válogatott szünet után folytatódik az NB I küzdelemsorozata, bár a kifejezés a felső régiókban már aligha aktuális: küzdelem a bajnoki címért már rég nincsen, a kérdés csak az, hány fordulóval a vége előtt lesz aranyérmes a Ferencváros. A dobogóért persze még folyik némi csatározás, de igazi izgalmat legfeljebb a kiesés elleni harc ígér. Háromszereplős harcról van szó, legalábbis most úgy tűnik, a kilencedik helytől fölfelé található együtteseknek igen látványos összezuhanás esetén kellene csak tartaniuk a búcsútól.
Ellenben a Puskás Akadémia, Vasas, Békéscsaba hármas ugyanúgy reménykedhet, mint aggódhat. Egyikük se tud elszakadni tartósan a veszélyzónáról és lesz még lehetőségük egymást is visszarántani. Megnéztük, a sorsolás és a forma alapján, ki miben bízhat, illetve mitől kell tartania. Jósolni sosem könnyű, emlékezhetünk a tavalyi idényre, amikor ugyanennyivel a vége előtt pl. a Haladás holtbiztos kiesőnek tűnt – a megtáltosodás benne van a pakliban, még ha az eddigi tavaszi eredmények nem is ígérik.

Puskás Akadémia 23 pont (4 pont tavasszal)

Egyáltalán nem könnyű Robert Jarni csapatának a sorsolása. Ráadásul a téli szünet után a Puakás nagyon lassan vette fel a ritmust, első három meccsén pontot sem szerzett. Most egy hasonló rajt nem fér bele, hacsak nem abban bíznak, hogy közben a másik két kiesőjelölt – akikhez képest még van két pont előnyük – szintén vereségekkel indít a válogatott szünet után. Mindenesetre a dobogóért hajtó Újpest, az idén masszív Haladás és az elmúlt hetekben egyre jobban játszó Diósgyőr ellen kemény lecke lesz pontokat gyűjteni, pláne, hogy csak a szombathelyiekkel játszik otthon a PFLA. A hajrában viszont előbb a közvetlen rivális Békéscsabát fogadják (hatpontos meccsen), majd az utolsó előtti fordulóban a Vasassal is találkoznak. Részben saját kezükben lesz tehát a sorsuk, de az eddigi tavaszi produktum alapján nem mondhatni, hogy sima ügy lesz a bentmaradás. Ugyanakkor az állomány alapján még mindig elmondható, hogy illenék abszolválniuk a feladatot, talán Fiola Attila is tud némi erőt adni a társaknak a válogatottban nyújtott teljesítményével…
Hátra van még nekik: Újpest (i), Haladás (o), Diósgyőr (i), Békéscsaba (o), MTK (i), Vasas (i), Honvéd (o)

Vasas 21 pont (2)

A piros-kékek produkálták eddig a legszerényebb tavaszi mérleget, két gól nélküli döntetlent leszámítva egyszer sem tudtak pontot szerezni – így nagyon nehéz lesz kiharcolni az NB I-ben maradást. A Puskással gyakorlatilag házi versenyt folytathatnak az ellenfeleket illetően is, hiszen ugyanazok jönnek nekik is – plusz most hétvégén a (még) címvédő Videoton idegenben. Ha a felcsútiak elleni kiesési rangadóig (április 23.) nem szereznek több pontot az előttük álló Puskásnál, könnyen lehet, hogy az a meccs, az utolsó előtti fordulóban már nem dönt semmiről a Vasas szempontjából. A harmadik érintett, Békéscsabával is találkoznak még – idegenben. Tény, az eddigi tavaszi produktum láttán nem könnyű elképzelni, hogy az Újpest, Haladás, Diósgyőr, MTK-sorozatból nagyon sok pontot össze tudnának kaparni…
Hátra van még nekik: Videoton (i), Újpest (o), Haladás (i), Diósgyőr (o), Békéscsaba (i), Puskás (o), MTK (i)

Békéscsaba 21 pont (9)

Igen tisztességes, kemény munkával érte el a Spisljak-csapat, hogy bőven van még értelme számolgatnia. A kiesőjelöltek közül egyértelműen övék a legjobb tavaszi eredménysor, sőt, az egész mezőnyt nézve sem kell szégyellniük a hét meccsen szerzett kilenc pontot. Különösen, ha hozzátesszük, a hétből kétszer a Fradival játszottak és csak 1-0-ra kaptak ki. A Videotontól kétszer szereztek idegenben pontot – ha a második alkalommal csak az ajtó-ablak ziccereik felét kihasználják, már nem is állnának az utolsó helyen… Az alapján, hogy tavasszal a Ferencvároson kívül más nem tudta őket legyőzni, reménykedhet a viharsarki gárda: három hazai találkozójuk lesz még, közte a közvetlen rivális Vasas elleni. Utaznak például a Haladáshoz és a Honvédhoz, ugyanakkor az élcsapatok elleni meccseken (a Debrecent kivéve) már túl vannak. Kérdés, megtörte-e lendületüket a bajnoki szünet, mert ha ott folytatják, ahol abbahagyták, nekik adnánk a legtöbb esélyt a megkapaszkodásra. Igaz, a szezon végén az egész bajnokságban nyújtott játékkal el kell számolni – de hát ez igaz lesz a másik két kiesőjelöltre is.
Hátra van még nekik: Haladás (i), Diósgyőr (o), MTK (i), Puskás (i), Vasas (o), Honvéd (i), Debrecen (o)

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik