NB I

Bundamérleg: 9 felfüggesztett, 6 pénzbüntetés, 2 felmentés

A 17 vádlott közül kilencet felfüggesztett szabadságvesztésre, hatot pénzbüntetésre ítélt a REAC-mérkőzésekről szóló labdarúgó fogadási csalási ügyben az első fokon eljáró Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán. Frissítve!

Keviczki István bíró a Kenesei Zoltán és 16 társa ellen vesztegetés bűntette miatt zajló eljárás ítélethirdetése során elmondta, hogy az elsőrendű vádlott Kenesei Zoltán és a másodrendű Lázár Mátyás egyaránt 1 évi fogházbüntetést kapott, 2 évi próbaidőre felfüggesztve. Róluk a bíró elmondta, hogy bár az aktív vesztegetést enyhébben bünteti a törvény, a cselekményük konkrét tárgyi súlya eléggé jelentős.

A vád szerint ők ketten szervezőként „a végeredmény előzetes ismeretében ismeretlen fogadóirodáknál ismeretlen összeggel, haszonszerzés céljából” fogadni akartak a meccsekre.

Harmadrendű vádlottként Sallai Balázst 2 évi szabadságvesztés ítélték, 3 évre felfüggesztve. Több elcsalt meccs előtt ő szervezte be csapattársait és ő volt a pénzátadó is.

A rákospalotai csapat egykori vezetőedzőjét, a 11. rendű vádlott Aczél Zoltánt gazdasági társaság önálló intézkedésre jogosult dolgozójának minősítették, és 1 évi szabadságvesztéssel büntették, 1 év 6 hónapra felfüggesztve. A bíró elmondta, hogy legszívesebben csak pénzbüntetéssel sújtotta volna a trénert, de erre nem volt törvényi lehetőség, így is a törvényi minimumot alkalmazta vele összefüggésben, és nem tiltotta el a labdarúgással kapcsolatos bármiféle tevékenységtől.

Öt társához hasonlóan a korábbi válogatott labdarúgót, az NB I-ben több mint 400 alkalommal pályára lépő Erős Károlyt 190 ezer forint pénzbüntetéssel sújtották. Keviczki István hangsúlyozta, hogy esetében egyszeri apró botlásról, szerencsétlen kivételről van szó, ami a futballistáról kialakult példamutató összképet nem rontja. A labdarúgással kapcsolatos bármiféle tevékenységtől őt sem tiltották el.

A bíró a 13. és a 15. rendű vádlottat felmentette, az elítéltek közül azonban több esetben foglalkozástól eltiltásról és vagyonelkobzásról is rendelkezett.

Az ügyész a február 19-én elmondott vádbeszédében mind a 17 vádlott kapcsán felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott. A bírói tanács elnöke leszögezte, hogy végrehajtandó szabadságvesztést akkor sem szabott volna ki, ha az ügyészség kéri. Az ügy vádirata nyolc, 2007 szeptembere és 2009 májusa között játszott mérkőzést tartalmaz. A manipulációért felajánlott összeg rendszerint 2000-2500 euró volt játékosonként.

Részletes indoklásában Keviczki kifejtette, hogy megállapítása szerint történtek eljárásjogi problémák az ügy nyomozati szakában, a kihallgatások során. A koronatanúnak tekintett Horváth Gábor negyedrendű vádlott – akit 1 évi szabadságvesztésre ítélt, 2 évi próbaidőre felfüggesztve – régebbi vallomásait kissé zavarosnak minősítette, ám hozzátette, hogy az állításai zöme a beismerő vallomást tevő társai által elmondottakkal összhangban áll.

Mint elmondta, több más vallomást is kaotikusnak tart, de voltak ezekben egybehangzó, markáns motívumok, amelyek segítették a döntéshozatalt. A vádirat néhány pontja kapcsán több részletességet várt el, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy bírói pályafutása során most találkozott a legrészletesebb híváslista-elemzéssel – ezért ennek a bizonyítéknak nagy jelentőséget tulajdonított –, és a legprofibb védőügyvédi teljesítményt is most tapasztalta.

Utóbbi megjegyzést Czeglédy Csabának címezte.

„Sajnos a bíróság elfogadta a kényszerintézkedéssel fenyegetett játékosoknak a nyomozás során tett vallomását, azonban Aczél Zoltán jelenlétében soha nem került sor Kutasi Róbert részéről olyan utasításra, hogy el kell veszíteni egy REAC-meccset. A törvényszék alapos ítéletet hozott, de Aczél Zoltán bűnösségét bűncselekmény hiányában nem állapíthatta volna meg. Aczél Zoltánt szinte mindentől megfosztották, már csak a becsülete maradt, védőjeként minden meg fogok azért tenni, hogy a becsülete megmaradjon” – mondta a Rangadó.hu-nak nyilatkozva Czeglédy.

https://www.youtube.com/watch?v=frfaUP4HPTY

Elárulta, hogy bizonyos cselekményeknek nem csak az alapesetét vette figyelembe, mert ha így tesz, akkor több vádlott esetében elévült volna, amit elkövetett.

Az ítélet nem jogerős. A Központi Nyomozó Főügyészség képviselője mind a 17 vádlott kapcsán súlyosbításért fellebbezett az elsőfokú ítélettel szemben. Az elítéltek közül többek között az első-, a másod- és a 11. rendű vádlott felmentésért, a harmadrendű enyhítésért fellebbezett, többen pedig gondolkodási időt kértek.

A Siófok és a Diósgyőr mérkőzéseit tartalmazó másik bundaügyben április 7-ére tűzte ki az ítélethirdetést a Fővárosi Törvényszék.

A REAC-os bundaügy elsőfokú ítéletei:

Az 1. rendű vádlott Kenesei Zoltán bűnös, 6 rendbeli cselekményben. Büntetése 1 év fogházbüntetés, 500 ezer forint pénzmellékbüntetés, 2 évi próbaidőre felfüggesztve

A 2. rendű vádlott Lázár Mátyás bűnös, 6 rendbeli cselekményben. Büntetése 1 év fogházbüntetés, 1 millió forint pénzmellékbüntetés, 2 évi próbaidőre felfüggesztve.

A 3. rendű vádlott Sallai Balázs bűnös, 7 rendbeli cselekményben. Büntetése 2 év börtönbüntetés, továbbá pénzbüntetés, 3 évi próbaidőre felfüggesztve.

A 4. rendű vádlott Horváth Gábor bűnös, 4 rendbeli cselekményben. Büntetése 1 év börtönbüntetés, 2 évi próbaidőre felfüggesztve.

Az 5. rendű vádlott Kapcsos Vince bűnös. Büntetése 1 év 4 hónap börtönbüntetés, 3 évi próbaidőre felfüggesztve.

A 6. rendű vádlott Cseri Gergő bűnös. Büntetése 1 év 6 hónap börtönbüntetés, 3 évi próbaidőre felfüggesztve.

A 7. rendű vádlott Erős Károly bűnös, 2 rendbeli cselekményben. Büntetése pénzbüntetés.

A 8. rendű vádlott Kovács Balázs bűnös, 3 rendbeli cselekményben. Büntetése pénzbüntetés.

A 9. rendű vádlott Kőhalmi András bűnös. Büntetése 1 év 4 hónap börtönbüntetés, 3 évi próbaidőre felfüggesztve.

A 10. rendű vádlott Varga Zoltán bűnös. Büntetése 1 év 2 hónap börtönbüntetés, 2 évi próbaidőre felfüggesztve.

A 11. rendű vádlott Aczél Zoltán bűnös, 1 rendbeli cselekményben. Büntetése 1 évi börtönbüntetés, 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztve.

A 12. rendű vádlott Somorjai Tamás bűnös. Büntetése pénzbüntetés.

A 13. rendű vádlott Nyerges Krisztián nem bűnös.

A 14. rendű vádlott Pomper Tibor bűnös Büntetése pénzbüntetés.

A 15. rendű vádlott Torma Gábor nem bűnös.

A 16. rendű vádlott Farkas Balázs bűnös. Büntetése pénzbüntetés.

A 17. rendű vádlott Pusztai Olivér bűnös. Büntetése pénzbüntetés.

Olvasói sztorik