NB I

A hajrába érve kevesebb perc jut a fiataloknak az NB I-ben

A szezon utolsó részében néhány csapat mellőzi U-játékosait, azonban van, ahol már alapemberként számítanak a fiatalokra.

Nyolc NB I-es csapatnak is sikerült felfedeznie egy-egy fiatalt ebben a szezonban, elég valószínű, hogy a szövetség ajánlásának eredményeként. Persze, a játékosoktól kár lenne elvitatni: éltek a kapott lehetőséggel. Ha minden szezonban ugyanennyi fiatal robbanna be, nem lennénk elkeseredve – írja cikkében az Utánpótlássport.hu portál.

A válogatott Horvátország elleni felkészülési mérkőzése miatt szünetel két hetet az NB I. A lap megragadta az alkalmat arra, hogy az 1995. január elseje után született játékosok szerepléséről szóló sorozatának adatait összegezzehét fordulóval a szezon vége előtt.

Amikor tavaly nyáron elkezdték a sorozatot, kitűnő adatokat kaptak. A szövetség azóta díjazza anyagilag azokat a klubokat, amelyek U20-as játékosokat szerepeltetnek. Rendre jócskán ezer fölötti játékpercet és 17–23 fiatalt jegyezhettük fel. Azonban, reálisan gondolkozva, rögtön fel is tették a kérdést: a szezon vége felé, amikor emelkedik a tét a végső helyezések miatt, megkapják-e ugyanennyien a lehetőséget?

Mostanra kiderült a válasz: nem

A bajnokság első 19 fordulójában átlagosan 1092 percet voltak pályán a fiatalok, az elmúlt hét játéknapon azonban ez a szám 863 percre csökkent, amelyen átlagosan 13-an osztoztak, az összesített átlag így 1030 perc lett.

A visszaesés tehát jelentős, és egyértelműen nem csak annak tudható be, hogy Balogh Norbert a Palermóba igazolt a Debrecenből, míg Sallói Dániel a Sporting Kansas Citybe Újpestről. Bár a két klubban természetesen volt jelentősége a két ígéret „elvesztésének”, gyakorlatilag teljesen eltűntek a fiatalok a csapatból. A Lokiban nulla, míg a lila-fehér gárdában 163 percet játszottak, utóbbit két mérkőzésen Kecskés Ákos hozta össze.

Két egyesület volt még, amely szinte teljesen lemondott a 21 éven aluliakról: az utolsó helyen álló Békéscsaba (156 perc) és nem meglepő módon az ősszel is ezt a filozófiát követő Videoton (51).

Egy-egy fiatal helyet követelt magának

A többi gárdáról ugyanakkor nagy általánosságban elmondható: a szezon során sikerült beépíteniük az edzőknek egy-egy fiatalt, aki alap-, mi több, húzóemberré vált. Ez egyértelműen örömteli eredménye az MLSZ kezdeményezésének.

A Ferencvárosban megkérdőjelezhetetlen Nagy Ádám szerepe, aki a szezon során nemcsak klubjában, de az Európa-bajnokságra készülő felnőttválogatottban is helyet követelt magának. A Vasasban Vida Máté kap rendre lehetőséget. Neki nehezebb a dolga, hiszen csapata kritikán aluli teljesítményt nyújt, sok pluszt legtöbbször ő sem tud hozzátenni.

A Budapest Honvédban Bobál Dávid nemcsak kezdő, de nagyjából minden második fordulóban csapata legjobbja volt, középső védő létére az ellenfél kapuja előtt sem jön zavarba. Nála többet – 2243 percet – senki nem játszott az U20-asok közül a bajnokságban. A Haladásban a korosztály „gólkirálya”, Németh Márió ténykedik, bár az utóbbi fordulókban sérülés hátráltatta, helyette Medgyes Zoltán kapott egyre több szerepet.

A kiesés ellen kiélezett a csata

Annak ellenére, hogy a Puskás Akadémia is borzasztóan gyenge szezont fut, és a bennmaradásért harcol, Sallai Roland többször is kiemelkedőt nyújtott, és ha 18 évesen még nem is tudja a hátán vinni a csapatát, egy-egy villanásával bizonyítja, hogy ennyire fiatalon is az NB I legjobbjai közé tartozik.

A Diósgyőrben Nemes Milán is elmondhatja magáról ugyanazt. A szélső védő hátsó ténykedésével egyáltalán nem volt probléma, és az utóbbi időben már a támadásokhoz is sikerült csatlakoznia. Az MTK-ban Gera Dániel számít alapembernek. Ha a kezdőben találja magát, azt rendre jó játékkal hálálja meg, veszélyes beadásokkal jelentkezik a jobb szélről.

A végére maradt a Paks, melyben két játékosnak is sikerült berobbannia a szezonban. Lenzsér Bence nélkül már nagyon régóta nem olvashattuk az atomvárosiak összeállítását, a középső bekk ráadásul kétszer góllal is hozzájárult csapata sikeréhez. Hahn János általában a kispadon kezd, csereként beállva azonban már négyszer is eredményes volt, általában a megmentő szerepében tűnt fel.

Bár ezt megítélni talán párhuzamos dimenziókapu segítsége nélkül egyértelműen nem lehet, a szakemberek nagy része is úgy gondolja: ezek a fiúk az ajánlás nélkül nem biztos, hogy eleinte megkapták volna rendszeresen a lehetőséget. Az már persze egyértelműen a saját érdemük, hogy éltek is vele. Az pedig biztos: ha ezentúl minden szezonban csak ennyi fiatal robbanna be az élvonalba, az akár már rövid időn belül is nagyon pozitív hatással lehet a magyar futballra.

A legfoglalkoztatottabb U20-as fiatalok az NB I-ben:

1. Bobál Dávid (Honvéd) 2243 perc, 2. Nagy Ádám (FTC) 2042 perc, 3. Sallai Roland (Puskás) 2017 perc, 4. Lenzsér Bence (Paks) 1890 perc, 5. Vida Máté (Vasas) 1785 perc, 6. Németh Márió (Haladás) 1653 perc, 7. Berecz Zsombor (Vasas) 1478 perc, 8. Balogh Norbert (DVSC) 1452 perc, 9. Nemes Milán (DVTK) 1440 perc, 10. Gera Dániel (MTK) 1426 perc, 11. Gazdag Dániel (Honvéd) 1103 perc, 12. Kitl Miklós (DVTK) 1073 perc, 13. Hahn János (Paks) 989 perc, 14. Viczián Ádám (Békéscsaba) 948 perc, 15. Osváth Attila (Vasas) 828 perc, 16. Varga Szabolcs (MTK) 685 perc, 17. Sallói Dániel (Újpest) 657 perc, 18. Medgyes Zoltán (Haladás) 724 perc, 19. Szalai Dániel (Békéscsaba) 297 perc, 20. Asztalos Dávid (Paks) 270 perc, 21. Kővári Róbert (Paks) 222 perc

Olvasói sztorik