NB I

„A szurkoló és a klubvezetés is a Fradi része”

A zöld-fehérek korábbi játékosai örülnek, hogy végre közelít egymáshoz a tábor és a vezetőség.

Kubatov Gábor is elismerte, hogy a Ferencváros tárgyal a szurkolói csoportokkal, így a zöld-fehérek eddigi bajnoki meccseit a beléptetőrendszer miatt bojkottáló ultrák is ott lehetnek a következő fordulóban, a valószínűleg bajnokavatást hozó mérkőzésen. Hogy ez a mostani egyezség hosszabb távon mit hoz magával, még nem tudni, a Rangadó.hu által megkérdezett két egykori Fradi-játékos, a régi stadionban sok telt házas meccset játszó Vincze Ottó és Hajdú Attila mindenesetre örül neki, hogy mutatkozik némi esély a kompromisszumra a felek részéről.

Vincze Ottó: Mindkét félnek megvannak az érdemei

A Fradival a Bajnokok Ligája főtábláján is megfordult, a felejthetetlen zürichi meccsen két gólt szerző középpályás, Vincze Ottó ott lesz személyesen a következő, várhatóan bajnokavató meccsen, és nagyon örül, hogy telt ház várható.
– Nagyon örülök, hogy közelebb kerültek egymáshoz az álláspontok. Mindkét félnek vannak érvei, de a legfontosabb a Ferencváros érdeke. Az pedig azt diktálja, hogy a hangulat, a varázs mindig meglegyen a Groupamában, az pedig csak akkor lesz meg, ha a Fradi-család összefog .
– Nyilván kellenek kompromisszumok, de a közös cél érdekében meg kell hozni. A 29. bajnoki címet közösen kell ünnepelni! Már csak azért is, mert mindkét félnek megvan a maga érdeme a sikerben. A tábor eddig is támogatta a csapatot, ha a stadionon kívül, akkor ott. A vezetők pedig nagyon mélyről újraépítették a Ferencvárost és megteremtették az esélyt – fogalmaz a volt Fradi-középpályás.

Vincze szerint senkinek nincs joga a másikon számonkérni a „fradizmust” és az „igazi szurkolást”, mert a klub szeretete sokféle lehet.
– Azt soha senkinek nem lenne szabad megkérdőjelezni, hogy ki a nagyobb fradista, Ezt mindenkinek magának kell éreznie. Józsi bácsi Nyírbátorban lehet, hogy csak évente egyszer tud elmennei egy Fradi-meccsre, de ettől még ugyanakkora fradista lehet, mint én. Mindenki azért dolgozik, hogy a Ferencváros még magasabbra emelkedjen, de ehhez lépni kell egymás felé, és akkor majd észreveszik, hogy ugyanaz az érzés fűti őket.
– Lehet, hogy voltak hibák a kommunikációban a felek között, megbántották egymást, de ugyanazt akarták. A Fradinak olyan státusza van, amit nem lehet megkérdőjelezni. Hajrá, gyerünk, a cél a nemzetközi sikerek! – adta ki a jelszót Vincze Ottó.

Hajdú Attila: a csendes üldögélés és a balhé a két szélső véglet

Szintén a BL-csoportkörbe jutott Ferencváros hőse volt a kapus, Hajdú Attila, aki nagyon jól emlékszik a hátborzongató élményre, amikor harmincezer zöld-fehér drukker egy emberként állt a csapat mögött – mérlegelés és üzengetés nélkül.
– Hogy mennyire lesz áttörés ez a mostani megállapodás, nem tudhatjuk, de az üdvözlendő, hogy valamerre elbillent ez a patthelyzet. Kétségtelen, hogy a tribünről ki kell zárni a randalírozást, ezzel minden józan eszű ember egyetért, az erre irányuló törekvés jó volt. Közben azonban azt is látni kell, hogy a Fradi szurkolótábora – amely nem okvetlenül a balhés emberekből áll – valóban a tizenkettedik játékos, sokszor átéltük a pályán annak idején mi is. Ezekről a szurkolókról lemondani nem szabad. Kényes kérdés ez, ezzel tisztában vagyok, és hogy a mostani meccs után merre megy tovább a történet, nem tusom, de megoldást kell találni – jelentette ki Hajdú Attila.

– Az a Fradi-tábor, amely nem a balhézással, hanem a szurkolással ott áll a csapat mögött, megérdemli, hogy szurkolhasson. De a balhét minden áron száműzni kell a lelátóról. Ugyanakkor látni kell, hogy ez nem Fradi-ügy, egész Európában tendencia, próbálják megtisztítani a lelátókat a vérmesebb szurkolóktól – de szerintem a jó megoldás a két szélső véglet között, a csendes üldögélés és a lelátói balhé van.
– Annak idején még a Bernabeuban is volt tábor, akik végig rigmusokkal buzdították a Real Madridot, szerintem ezektől a szurkolóktól nem szabad megfosztani a csapatokat – persze kérdés, hogy hol húzzuk meg a határt. Édesapámék idejéből is emlékszem a lelátói hangulatra, de akkor még kevesebb olyan megnyilvánulás volt a lelátón, amit üldözni kell. A rasszista bekiabálásokat, rigmusokat nem szabad megtűrni, de mondom még egyszer, steril hangulat sosem lesz a futballpályákon.
Örülök, hogy a jelek szerint a két oldal a helyzet megoldására törekszik. Sem a nézőtéri csend, sem a feltépett székek nem tesznek hozzá a futballhoz: ami valóban hozzátesz és segíti a játékosokat, az a kettő között van – ezt kell elősegíteni. És ehhez lehet az első lépés ez a kompromisszum – véli a volt Fradi-kapus.

Olvasói sztorik