NB I

Mindenképp együtt szerettek volna játszani a Wils-fivérek

Rangadó
Rangadó

2016. 03. 25. 10:32

Korábban még sohasem futballoztak egy csapatnál, de Szombathelyen egymásra találtak a belgák.

Thomas és Stef Wils 2015 nyarán érkeztek a Szombathelyi Haladáshoz. A középhátvéd és a szűrő bár testvérek, a korkülönbség közöttük viszonylag jelentősnek mondható, nyolc év. A két fivér talán éppen emiatt is, de korábban sohasem futballozott együtt, sőt Szombathelyen kóstoltak bele először a légióséletbe. A fiatalabbik belgát, a 26 éves Thomast kérdezte a Rangadó.hu.

– Milyen érzés együtt játszani a testvérével?

– Nagyon jó érzés, mert korábban még nem próbálhattuk ki. Boldog vagyok, hogy így alakult, mert az egyik álmom teljesült így. Ami a pályán nyújtott teljesítményt és az összhangot jelenti, szerintem érezhetően jobban megértjük egymást, akár félszavakból is, mint a többi csapattársammal. Sokkal könnyebb így jól teljesíteni.

– Egy futballkarrierben jelentősnek mondható, nyolc évnyi korkülönbség van kettejük között. Mennyi ideig éltek együtt gyermekkorukban?

– Ez most komoly fejtörést okozott nekem, de azt hiszem, Stef tizennyolc-tizenkilenc éves lehetett, amikor elköltözött. Én tíz-tizenegy éves lehettem akkor. Ennek már tizenöt-tizenhat éve!

– Kinek az elképzelése volt, hogy mindkettejüket leigazolja a Haladás? A klub kérésére történt így, vagy önök gondolták úgy, hogy kipróbálják, milyen együtt?

– Kezdetben a Haladást csak én érdekeltem, főleg, hogy Stef akkoriban sérült volt. A szombathelyiek védőt kerestek, de mi leszögeztük, hogy ha belevágunk, akkor csakis együtt vágunk bele. Jó véleménnyel voltunk a csapatról, és mivel nyitottak voltak arra, hogy mindkettőnket leigazolják, úgy döntöttünk, elkezdjük.

– Miért döntöttek úgy, hogy szeretnének együtt futballozni ennyi év után?

– Úgy éreztük, éppen ideje elhagyni Belgiumot, főleg, hogy nem igazán kaptunk ajánlatokat hazánkban. A Haladás ajánlata már elsőre szimpatikus volt, és a benyomásaink is pozitívak voltak.

– Ez azt jelenti, hogy jelenleg is együtt élnek?

– Nem, Stef nagyjából tíz perc távolságra lakik tőlem. Neki háza van és a feleségével él, én egy kisebb lakásban vagyok a barátnőmmel és kisgyermekemmel.

– Milyenek voltak az első benyomásai Magyarországról?

– Természetesen hallottam már Magyarországról, de a fociról szinte semmit nem tudtam. Minden olyan újnak tűnt, talán egy picit meg is voltam ijedve, nem tudtam, kitől mire számítsak. Először három-négy napra érkeztünk ide, és elnyerte a tetszésünket. A város szép, az emberek kedvesek és barátságosak voltak. Fenntartásokkal jöttünk, de két nap elég volt arra, hogy meggyőzzük magunkat: jó hely ez, még ha nem is teljesen olyan, mint Belgium.

– Meddig szeretnének maradni?

– 2017 nyaráig szól a szerződésünk. Jelenleg boldog vagyok itt, hosszabb távra is tudnék tervezni. Majdnem minden meccsen lehetőséghez jutok, amikor nem vagyok sérült.

– Mennyire számítanak ismert futballistának Belgiumban? Bekerült a hírekbe, amikor Magyarországra igazoltak?

– A futballvilágban feltétlenül hírértékkel bírt, de összességében nem számítunk a legismertebbek közé, átlagosak vagyunk. Arról nincsen szó, hogy esetleg a TV-ben is említésre méltónak találták volna, elvégre oda inkább csak Kompanyk és de Bruyne-ök kerülhetnek be. Az utcánkban felismernek az emberek, de ha elmegyünk egy nagyobb városba és sétálgatunk, akkor senki nem kiált fel, hogy “Nézd, ők itt Thomas és Stef Wils!”.

– Mi a véleménye a magyar futballról? Lehet olyat mondani, hogy „amatőrebb”, mint a belga?

– Az amatőr nem a helyes kifejezés, de van különbség. Fontos azonban megjegyezni, hogy én úgy érzem, a klub mindenképpen növekedni szeretne. Elég csak megemlíteni az új stadiont. Ez is része lehet annak, hogy szintet lépjünk. Az, hogy Magyarország kijutott az Eb-re, rengeteget jelenthet. Összességében tehát a színvonal alacsonyabb, de látom azokat a jeleket, amikből arra következtetek, hogy fejlődőképes a magyar foci. Időre van szükség.

– Milyen érzés ennyire kevés néző előtt játszani?

– Először furcsa volt, de a Haladásra ebből a szempontból nem igazán lehet panasz. A szurkolók mindig kiváló hangulatot teremtenek és a hazai meccseken 3-4000 drukker is tiszteletét teszi. Ez azért nem rossz, de ha a Videotonnal játszunk – ami egy nagycsapat -, szokatlan érzés.

– Mennyire elégedett a szezon eddigi alakulásával?

– Pozitív érzéseim vannak, jól kezdtük az idényt, főleg ahhoz képest, mennyire szenvedett a csapat a tavalyi évben. Az elmúlt három meccset leszámítva – amikor egy döntetlen mellett kétszer kikaptunk – nem lehetünk csalódottak. A cél a negyedik hely, ami kemény munkával el is érhető.

– Tehát az Európa Ligában szeretnének szerepelni?

– Természetesen igen. Eltökéltek vagyunk, de nem lesz könnyű.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Marton Eppel (front) vies with Portugal's Fabio Coentrao during the FIFA World Cup 2018 qualification football match between Hungary and Portugal in Budapest on September 3, 2017. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.