NB I bajnokok ligája

Alighanem eldőlt, hogy kiemelt lesz-e a magyar bajnok a BL-ben

Tizenketten már biztos, hogy jobb koefficienssel rendelkeznek.

Gyakorlatilag eldőlt, hogy Magyarország mely csapata indulhat a Bajnokok Ligája 2016–2017-es selejtezőjében. Jövőre is csak egy hazai klub szerepelhet a legrangosabb sorozatban, a bajnok: a Ferencváros pedig már a március 19–20-i hétvégén matematikailag is biztossá teheti, hogy ő lesz az. A 2015–2016-os szezonban a Videoton kiemeltként várhatta a második selejtezőkört, de mi lesz a Fradi sorsa? Kivel kerülhetnének össze, ha sikerülne begyűjteni az NB I-es bajnoki címet?

A kiemelést az előző évekhez hasonlóan az UEFA koefficiens-számítási rendszere dönti el: a selejtezőkör 34 résztvevőjének fele, 17 csapat a gyengébbek közül várhatja ellenfelét, a többiek az erősebbek felé kacsintgathatnak. A 34-ből négy az első selejtezőkörből érkezik. A magyar bajnok is a második körben kapcsolódik be a küzdelmekbe.

Tizenegy bajnokot már ismerünk

Mivel néhány bajnokság nem őszi-tavaszi, hanem tavaszi-őszi rendszerben zajlik, így pár fix résztvevővel már számolhatunk. Az első körben biztosan résztvevő lesz az észt Flora Tallinn és a Feröer-szigeteki B36 Tórshavn. A második körben már több biztos névről beszélhetünk: a rosszemlékű fehérorosz BATE Boriszov mellett a svéd IFK Norrköping, a norvég Rosenborg, a kazah BL-szereplő FK Asztana, a finn SJK, az izlandi FH Hafnarfjördur, az ír Dundalk, a litván Zalgiris Vilnius, és a lett Liepaja is itt várja ellenfelét.

A Ferencvárosnak tehát 17 együttesnél kell jobb koefficienssel rendelkeznie. A zöld-fehérek elmúlt öt évi teljesítménye alapján 3,475 koefficiens-pontot értek el. A felsorolt csapatok közül a Fradi mindössze háromnál áll jobban (Dundalk, Liepaja, SJK) – a Norrköping például úgyis jobb, hogy az elmúlt öt évben ki sem lépett az európai porondra.

No nem baj, az első selejtezőből jövő négynél biztosan jobb a Fradi – gondolhatnánk. Hibásan.

Bár a Flora és a B36 valóban kevesebb koefficienssel rendelkezik, a helyzet nem ilyen egyszerű. Máltán (Valletta FC), Wales-ben (The New Saints) és Örményországban (Pyunik Jereván) is akad olyan együttes, amely előrébb helyezkedne el a magyarnál, ha úgy alakulna, hogy kiléphet a BL-porondra. Balszerencsénkre a Valletta hat fordulóval a pontvadászat vége előtt négypontos előnyben van; a The New Saints öt fordulóval a vége előtt kilencpontos fórral bír és még csak egy vereséggel áll idén; a Pyunik hátránya öt pont tizenegy fordulóval a vége előtt.

Mivel az említett csapatok kiesése esetén ellenfelük is hordozná az ő koefficiensüket, így amennyiben ők az első körben búcsúzni kényszerülnének San Marino-i, andorrai vagy épp gibraltári ellenfeleikkel szemben, azok is előrébb helyezkednének a Fradinál.

Biztosan tehát csak egy első köröst előzhetne meg a Ferencváros, így ami a maradék húsz bajnokságot illeti, ebből nem kevesebb mint tizenhárom győztesénél kellene erősebbnek lennie a magyar bajnoknak.

Akárki indul, jobb lesz

Ausztriát nem érdemes figyelembe vennünk, hiszen az osztrák csapatok bármelyike akkor is magasabb pontszámmal rendelkezne, ha óriási meglepetésre olyan együttes léphetne ki, amely az elmúlt öt évben egyszer sem indulhatott a két európai sorozatban. Ugyanez a helyzet a horvátokkal, Ciprussal, a lengyelekkel, Izraellel és a dánokkal is.

Az a helyzet állt tehát elő, hogy a kiemelt szereplésért való versenyben a Fradit már most, márciusban megelőzi a BATE, a Rosenborg, az Astana, az FH, a Zalgiris, a Norrköping, illetőleg a még el nem döntött kilétű osztrák, horvát, ciprusi, lengyel, izraeli és a dán bajnok. Ha ehhez hozzátesszük a valószínűsíthetően szintén bajnoki címig menetelő Vallettát és The New Saintset, akkor láthatjuk: a maradék tizenöt bajnokság győztesei közül csak kettő előzhetné meg a magyarokat, hogy hazánk bajnoka még a kiemeltek közé kapjon besorolást.

Hogy erre milyen kicsi az esély, már akkor rájöhetünk, ha megnézzük, milyen ligák maradtak még. A szerbeknél például 28 pontos annak a Crvena Zvezdának az előnye, amely biztosan a Fradi elé kerülne; a skótoknál mind a három reális eséllyel bíró éllovas (a Celtic, az Aberdeen és a Hearts) is magasabb értékkel rendelkezik; míg például Bulgáriában a tetemes előnnyel rendelkező Ludogorecs mellett a legközelebbi üldöző Levszki Szófia és Beroe Sztara Zagora is a Fradi előtt lenne.

Már most a kiemelteket érdemes pásztázni

Összességében így tehát szinte kizártnak tekinthető – és ez néhány héten belül matematikailag is biztos lehet –, hogy amennyiben a Ferencváros magyar bajnok lesz, akkor a Bajnokok Ligája második selejtezőkörét kiemeltként várhassa.

Olvasói sztorik