NB I

Európa harmadik leggyorsabb bajnoka lehet a Fradi

A görög Olympiakosz Pireusz és a francia PSG után a Ferencváros biztosíthatja be harmadikként az aranyérmét az öreg kontinensen.

Ha szerencsésen alakulnak számára az események, a Ferencváros nyolc fordulóval a bajnokság vége előtt, vagyis akár már most hétvégén magyar bajnok lehet. A Rangadó.hu megnézte, mely csapatoknak sikerült már ez idén, illetve mely klubok vannak a Fradihoz hasonlóan a diadal küszöbén.

A PSG vasárnap igazán stílusosan, a Troyes 9-0-s kivégzésével biztosította be bajnoki címét. A párizsiak az őket „üldöző” Monaco döntetlenjének hála már 25 ponttal vezetik a francia bajnokságot, és mivel a hátralévő nyolc fordulóban csak további 24 egység gyűjthető, matematikailag is garantálttá vált, amit már ősz vége felé is lehetett sejteni: a PSG sorozatban negyedszer lett bajnok.

A franciákat is megelőzte azonban a hazája bajnokságát jelenleg húsz ponttal vezető görög Olympiakosz Pireusz, amely már február végén megszerezte története 43. bajnoki címét. A Veria február 28-i legyőzésével 21 pontra nőtt a távolság a pireusziak és a második AEK Athén között, és ugyan a fővárosiak a hátralévő hét meccsükön elméletileg ennyit még éppen hogy össze tudtak volna kaparni, a döntetlen esetén rangsoroló egymás elleni eredmény az Olympiakosznak kedvezett, hiszen az idegenbeli 1-0-s vereség előtt odahaza 4-0-ra intézte el a rivális athéniakat.

De kik állnak még a bajnoki győzelem küszöbén? Az összevetésből értelemszerűen kimaradnak a tavaszi-őszi rendszerben működő bajnokságok, így a balti és a skandináv államok egész sora, míg az alapszakasz-rájátszás lebonyolítású ligákban hiába vezet több helyen is nagy különbséggel egy csapat, a playoffban bármikor fordulhat a kocka. Így hiába vezet Szerbiában már 28 ponttal is a Crvena zvezda, vagy hiába biztos alapszakaszgyőztes már az északír Crusaders, a végső győzelemhez még jó pár kemény csatát meg kell vívniuk.

A hagyományos, őszi-tavaszi rendszerben megvívott, egy szakaszban megrendezésre kerülő bajnokságokban szétnézve láthatjuk, hogy a legtöbb országban öldöklő küzdelem folyik az elsőségért, gyakorlatilag fej-fej mellett haladnak a csapatok, a ligák kimenetele pedig ebből kifolyólag igencsak kérdéses. Tekintélyesebb előnnyel csak a svájci Basel rendelkezik, amely csapat 14 ponttal vezet az őt követő Young Boys előtt, de mivel még 12 forduló megrendezésre vár a svájci Super League-ben, ezért a bázeliek szempontja szerinti legjobb esetben is legalább négy körnek le kell mennie a biztos bajnoki elsőséghez, de a realitás talaján maradva ez inkább lesz 6-8 forduló.

A következő matematikailag is biztos bajnoki címért így két együttes küzd: a walesi The New Saints és a Ferencváros. Ha minden a két csapat számára legjobb forgatókönyv szerint alakul, akkor a jelenleg 9 ponttal vezető TNS akár már szombaton bajnok lehet, egy nappal megelőzve a magyar együttest. Ehhez először holnap, a nemzeti ünnepünkön kell legyőzniük idegenben a második helyen álló Bala Town csapatát, majd pedig több pontot kell gyűjteniük riválisuknál szombaton is, a walesi Premier League 28. fordulójában, ahol a TNS a negyedik Connah’s, a Bala Town pedig a hatodik Newtown otthonába látogat.

Hazánkban sem túl bonyolult a képlet: ha az FTC nyer hétvégén, akkor az MTK pontvesztése esetén bajnokok, hiszen az NB I-ben döntetlen esetén a több győzelem rangsorol. Így hiába érhetné még utol pontszámban matematikailag a Fradit a Vaszilisz-együttes egy hétvégi döntetlen után is, előzni már nem lennének képesek. Ha az FTC leikszel a kiesés ellen menekülő Vasassal, akkor az MTK veresége és az Újpest pontvesztése is kell a zöld-fehérek ligagyőzelméhez, míg vereségük esetén továbbra is „nyílt” maradna a bajnokság. Bár a Ferencváros a TNS-hez és a Bala Townhoz hasonlóan szintén szombaton 15.30-as kezdéssel lép pályára, az MTK csak vasárnap játszik a Debrecen ellen, így a walesi együttes egy nappal korábban lehet bajnok a magyaroknál, letaszítva ezzel a képzeletbeli dobogóról a zöldeket.

Abban az esetben, ha a két bajnokaspiráns megnyeri a következő mérkőzéseit, de a riválisok is tartják velük a lépést, a Fradi március 30-án, a bajnokság 27. fordulójában, míg a TNS március 25-én, a walesi pontvadászat 29. körében zsebelheti be a bajnoki címet. Természetesen rengeteg variáció van még az itt felvázolt kettő mellett, a kérdés tehát korántsem lefutott: a Ferencváros vagy a TNS lesz Európa harmadik bajnokcsapata?

Olvasói sztorik