NB I

Nem tört meg a paksi átok, kikapott a Vasas

Egy szerencsés gólnak és egy gyönyörű kontrának köszönhetően nyert a Paks, egyre nehezebb helyzetben a Vasas.
OTP Bank Liga, 25. forduló
Paksi FC – Vasas FC 2-0 (1-0)
Paks, játékvezető: Farkas Ádám
Paks: Molnár – Kulcsár, Lenzsér, Rodenbücher, Szabó – Papp – Koltai (Hahn,68.), Szakály, Bertus, Bartha (Kecskés,85.) – Bajner (Balázs,68.). Edző: Csertői Aurél
Vasas: Nagy – Preklet (Ferenczi,77.), Korcsmár, Debreceni, Hangya – Vida, Ristevski – Müller (Adamovic,65.), Ádám, Remili – Novák (Pavlov,56.). Edző: Michael Oenning
Gólszerzők: Bertus (32.), Hahn (79.)

Az idényt remekül kezdő, az elmúlt hat találkozójából azonban ötöt is elvesztő Paks fogadta a kiesés elől menekülő Vasast a magyar élvonal 25. fordulójában. A gyenge forma ellenére a statisztika a hazaiak mellett szólt, hiszen a Vasasnak eddig még egyszer sem sikerült bajnokit nyernie Pakson, három fordulóval ezelőtt pedig ugyanitt 3-0-ás vereségbe szaladtak bele a fővárosiak.

A találkozó elején mindenesetre semmi sem utalt arra, hogy egy hasonlóan gólzáporos mérkőzésre van kilátás, meglehetősen komótosan kezdtek a csapatok. Az első valamirevaló helyzetre a 9. percben került sor, ekkor Bartha lőtt a tizenhatos vonaláról, de lövése elsuhant a jobb kapufa mellett. Az első tíz perc megadta az alaphangot, az félidő nagy részében továbbra is a mezőnyben harcoltak egymással a csapatok, amit időnként veszélyesnek tűnő beadások és távoli lövések tarkítottak. Bartha újabb próbálkozását Nagy hárította, a túloldalon pedig Remili szabadrúgás-bombája suhant el a kapu mellett. A játék csapkodóvá és töredezetté vált, sok volt a szabálytalanság, a hazaiaknál Bartha, Papp és Szakály, a vendégeknél pedig Ristevski kapott sárga lapos figyelmeztetést.

Próbálkozásból lesz a gól, szokták mondani a szakértők, a bölcselet pedig ezen a meccsen is bizonyítást nyert: a 32. percben szinte a semmiből szerzett vezetést a Paks, miután Bertus távoli kísérlete egy védőn megpattanva a hálóba jutott (1-0). A bekapott gól után kicsit feljebb kapcsolt a Vasas, Vida lapos lövése és Ádám fejese zárta a játékrészt, de előbbit Molnár fogta, utóbbi pedig elkerülte a kaput, így egygólos hazai vezetéssel vonultak félidőre a felek.

A második játékrészre is a vendégek jöttek ki nagyobb elánnal, de támadásaikból továbbra is hiányzott az átütő erő. A félidő első helyzetéből Debreceni csúsztatott mellé, majd Müller lövését blokkolták a paksi védők, ezt követően pedig Remili emelését fogta Molnár. Egyre erősödött a budapestiek nyomása, Hangya középre gurítása után Vida találta magát óriási helyzetben, de pár centivel elvétette a kaput.

Újabb örökérvényű igazság: a kihagyott helyzetek megbosszulják magukat. A szünet óta csak védekező tolnaiak két villámgyors kontrát is vezettek, és bár Szakály lövését még védte Nagy a 76. minutumban, három perccel később már tehetetlennek bizonyult, Balázs beadása után Hahn duplázta meg a hazaiak előnyét (2-0). A gól után látszólag feladta a meccset a Vasas, a rendes játékidő végén még Remili próbált meg egy szabadrúgást értékesíteni, de az állás már nem változott, 2-0-ás paksi siker a vége.

A találkozót a Rangadó.hu szakértője Éger László, a Paks, a Dunaferr és a Debrecen korábbi válogatott védője értékelte:

– Mindkét csapatnak nagy szüksége lett volna erre a győzelemre, ez látható volt a mérkőzés képén is. A Paks egy szerencsésnek mondható megpattanó lövésből szerzett vezetést, a második gól viszont parádésra sikerült, Balázs és a csereként beálló Hahn összjátéka szemet gyönyörködtető volt. Úgy gondolom, hogy összességében többet tettek a győzelemért, ezért megérdemelten nyertek a hazaiak.

Olvasói sztorik