NB I

Nem fogok tűsarkúban és miniben trükközni

Szász Kitti, freestyle-világbajnok szerint a trükkjeit ismerjék el először, csak aztán tapsoljanak azért, mert nőként tudja azt, amit. Nőnapi riport.

– Sosem volt problémám abból, hogy nő vagyok és freestyle-os, igazából az ellenkezőjét tapasztaltam. Kivételes egyénnek számítottam a fiúk között, soha nem kaptam negatív kritikát – meséli Szász Kitti, freestyle-világbajnok, aki nőként lett az egyik leghíresebb és legsikeresebb művelője egy túlnyomórészt férfiak által űzött műfajnak.
A freestyle persze nem azonos a labdarúgással: ügyességet és különböző kifinomult érzékeket követelő akrobata-mutatvány. De a középpontban a futball-labda és az azt terelgető versenyző áll, márpedig ez a leosztás a világon ma még többnyire „maszkulin” párosításnak számít. De Szász Kitti a Rangadónak azt mondja, épp ezért kezelik őt különlegesként.

– Kicsit küldetéses is a dolog, sokan szerették volna, hogy miattam, a sikereim miatt több lány kezdjen el foglalkozni a freestyle-lal. Eleinte nem sok eredménye volt a törekvésnek, de 2015-re valamennyire beérett a munkánk, sok lány kapott kedvet a dologhoz – meséli.
A freestyle-ban külön versenyeznek a férfiak és a nők, de nincs annyira éles határvonal a két nem között, mint sok más sportágban, hiszen az ügyesség nemektől független adottság. Ezért a magyar világbajnokot sosem ugratták női mivolta miatt – a felvetésünkre, hogy tulajdonképpen olyan ez kicsit, mint a torna, másban jók és mástól látványosak a két nem számai, Szász Kitti rábólint.
– Annyiféle trükk van a freestyle-ban, szinte végtelen mennyiségű, hogy nem lehet előre kijelenteni, a fiúk ezt és ezt majd jobban tudják. Nyilván az adottságok szerepet játszanak: a lányok azokban a trükkökben jobbak, amikhez hajlékonyság vagy kecsesség kell, míg a fiúknak mondjuk gyorsabb a lábuk, a két-három körös trükköket ügyesebben csinálják.


A freestyle-ra nem lehet mondani, hogy hatalmas tömegeket mozgatna, sokan szeretik nézni, de kevesen csinálják. A kétezres évek elején valamivel nagyobb divatja volt, ma a rendszeresen versenyzők száma igen csekély. A versenyek nem pénzdíjasok, Szász Kitti sem kapott pénzt a világbajnoki címért – ő különböző fellépéseket vállal, így tud megélni a mutatványból, de ezzel Magyarországon egyedül van.
A videókat sokan nézik a neten, és itt vissza is térhetünk a nemek szerepéhez: Kitti szerint a női freestyle népszerűbb, de ebben már kicsit jelen van a teljesítménytől független osztályozás. Vagy mondjuk úgy, a „kuriózum” értéke.
– Te is hamarabb kattintasz egy trükköző lány felvételére, mintha ugyanezt egy fiú csinálja, nem? – kérdezi a világbajnok. De ha nem is az egyenjogúság zászlaját lengetve, azért harcol a nők sportteljesítményt előtérbe helyező és nem a nemi szerepek szerinti elismeréséért:
– Próbálnak rávenni különböző klisékre, tudom, mi lenne, ha tűsarkúban és miniszoknyában csinálnám a trükköket, de az ilyesmit mindig kerültem, ezután is így lesz. A fiúk sorába a tudásommal be tudok állni, azt szeretném, hogy azt ismerjék el először, mit tudok, csak utána tapsoljanak azért, mert ezt lányként tudom – mondja.
A női futballról (egyáltalán, a futballról) viszont semmi különöset nem gondol, mert nem érdekli – a férfi változata sem különösebben. Sosem akart focista lenni, ugyanis nem szeret futni. Ezzel speciel szintén nem lógna ki okvetlenül a hazai férfimezőnyből.

Olvasói sztorik