NB I

Csak az osztrák-meccset éljük túl!

Száz nap múlva kezdődik az Európa-bajnokság. A Rangadó.hu által megkérdezett ismert emberek mérsékelten optimisták, de nagyon várják a harminc év után magyar részvétellel zajló nagy tornát.

Még száz nap és kis túlzással az egész ország leül a tévék elé – vagy elindul Franciaországba. mert idén, harminc év után először, magyar részvétellel kezdődik egy nagy futball-torna. Rengetegen elmondták már véleményüket a mieinkről, a sorsolásról, esélyekről, most ismét megkérdeztünk négy embert – volt játékosokat, egy újságírót és egy művészt – mit gondolnak a magyar esélyekről és a tornáról.

Kiprich József

(korábbi válogatott labdarúgó, a máig utolsó vb-résztvevő magyar csapat csatára)
– Sokan úgy gondolják, könnyű a csoportunk, de én nem így érzem. Ausztria nagyon erős, a selejtezőkön nem is kapott ki. Izland is remekül szerepelt a maga csoportjában, a portugálokról nem is beszélve, tudjuk, milyen erősek. Ha szerencsénk van, mondjuk három ponttal már továbbmehetünk a csoportból – a kérdés csak az, kit fogunk megverni. Ezért én óvatosan jósolnék. Kétségtelen, hogy valamennyit előreléptünk a korábbi évtizedekhez képest, de hogy ez mire lesz elég az Európa-bajnokságon, azt alighanem csak az első meccsünkön fogjuk megtudni.

Lantos Gábor

(újságíró, rádióriporterként négy Eb-ről és három vb-ről tudósított)
– Ami ellenünk szól, az a tapasztalat hiánya. Ennek a társaságnak semmilyen világverseny-rutinja nincsen. Három meccset kell lejátszani tizenegy nap alatt, komoly tétért, ez bizony szokatlan lesz nekünk. Szerintem az első mérkőzés determinálja az összes többit. Ha Ausztriától kikapunk, elillan a csodavárós hangulat, másrészt pedig kényszerhelyzetbe kerül a csapat. Ha viszont valahogy sikerülne nem kikapni, szinte „beláthatatlan” távlatok nyílnának meg, mert egyből azt jelentené, hogy akár tovább is juthatunk. De ne feledjük, ez a mostani csapat az európai elitbe tartozó válogatottal 2013 óta nem találkozott. A selejtezőcsoportunk könnyű volt és a norvégok sem tartoznak a legerősebb csapatok közé. Aligha véletlen, hogy Bernd Storck a németekkel és a horvátokkal akart játszani az Eb előtt… Ha tippelni kellene, most azt mondanám, a három meccsen 1 pontot szerzünk.

Ami a szurkolókat illeti: jó, ha felkészülnek rá, minden irgalmatlanul drága lesz, Franciaország amúgy is drága hely és erre most szemérmetlenül rá is pakolnak. Az utazás és a kinti tartózkodás leapasztja rendesen a pénztárcákat. És nekik is szokniuk kell a világversenyek szabályait. De ettől aligha fog bárki visszatáncolni, sokan lesznek ott a mieink mögött. A biztonság jó kérdés, az UEFA most adott ki egy közleményt, hogy rendkívüli esetben akár szurkolók nélkül, új helyszínen is játszathatnak meccseket. Reméljük, ilyesmire nem kerül sor.

Jordán Tamás

(Kossuth-díjas színművész, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója)
– Feltétlenül megnézem a magyar válogatott mérkőzéseit. Ugyanakkor nagy erőfeszítések kellenek, hogy optimista legyek. Maradjunk szerintem annyiban, hogy a kijutásra mindannyian büszkék lehetünk. A közhely mentén fogalmazva: a tisztes helytállásban bízom, abban, hogy nem gólok garmadát hozzuk magunkkal haza Franciaországból. Persze, én szerencsésnek mondhatom magam, hiszen életkoromnál fogva élőben láthattam a futballtörténelem legjobb magyar válogatottjait, még az Aranycsapatot is, láttam korábbi világversenyeket magyar részvétellel. A mostani csapatnak is lehet szurkolni, nem beszélve arról, hogy Szombathelyen most amúgy is büszkék az emberek, hiszen a Haladás remekül szerepel az NB I-ben. Jó lenne nyáron is örülni kicsit.

Bánki József

(a Ferencváros korábbi játékosa, a Digisport szakkommentátora)
– Most is azt mondom, amit a sorsolás után: kaphattunk volna sokkal nehezebb csoportot is, de így is bravúr lenne a továbbjutás. Akkor van csak értelme esélyt latolgatni, ha az osztrákoktól nem kapunk ki az első meccsen. Addig nincs miről beszélni, mert az csak „filozófia”.
Rengeteg magyar szurkoló várható, 15-20 ezren is ott lehetnek a csapat mögött. A magyarnál sikerre éhesebb közönség aligha lesz az Eb-n, nálunk többet senki nem böjtölt. Most is bebizonyosodik majd, mennyire vágyunk a jó eredményre. De a lelkesedés fenntartásához is az kell, hogy ne kapjunk ki a nyitómérkőzésen. Ami engem illet, tévén nézem majd az Eb-t, valahol a Balatonon, és persze nagyon fogok szurkolni a srácoknak!

Olvasói sztorik