NB I

Az utolsó másodpercben jött a dráma Felcsúton

Sok helyzetet dolgozott ki a Videoton, de a legeslegutolsó beadásig eredménytelen volt.
OTP Bank Liga, 22. forduló
Puskás Akadémia FC – Videoton FC 0-1 (0-0)
Pancho Aréna, 600 néző. Játékvezető: Iványi
Puskás FC: Pogacsics – Pauljevics, Kelics, Tar, Forró – Polonkai (Nagy Zs., 79.), Bacelic-Grgic, Csurko, Ljopa, Pekár (Castillion, 62.) – Sallai (Mészáros, 88.). Edző: Robert Jarni
Videoton: Danilovics – Nego, Vinícius, Lang, Fejes (Stopira, 71.) – Simon Á., Pölöskei Zs. (Haraszti, 79.) – Oliveira, Pátkai, Rudolf G. (Kovács I., 58.) – Feczesin. Edző: Horváth Ferenc
Gólszerző: Feczesin (94.)
Kiállítva: Pauljevics (76.)

Az NB I 22. fordulójában két “hazai” csapat játszott egymással, hiszen az otthon lévő Puskás Akadémia FC mellett a Videoton FC is Felcsúton játssza hazai mérkőzéseit a Sóstói Stadion rekonstrukciója alatt. Az őszi találkozón a fehérváriak hatalmas második félidejüknek köszönhetően 0-2-ről fordítottak – Tischler Patrik akkor még a sárga-kék mezeseket segítette (most pedig a két klub között kötött szóbeli megállapodás értelmében nem lép pályára). A Puskásnál kezdő volt az a Tar Zsolt, aki korábban a Videotonnál is megfordult, hiányzott viszont Zsidai László, Márkvárt Dávid és Fiola Attila.

– Nemcsak szomszédvárak, hanem testvérklubok ütközete is. Hiába fáj, meg kell vívni, mindkettőnknek kell a három pont. Tízből kilencszer Góliát győz, de mi van azzal az eggyel? – mondta a puskasakademia.hu-nak a találkozó előtt Orbán Viktor.

Mindkét csapatnak adódtak kisebb lehetőségei a mérkőzés elején, nevezetesen Pölöskei jó 35 méteres szabadrúgása szállt valamivel fölé, majd Sallai oxival próbálkozott 14 méterről – szép mozdulat volt, de az állás maradt 0-0.

A továbbiakban is pörgős maradt a meccs, de nagy ziccerek nem alakultak ki. A 18. percekben Pauljeviccsel ugrott össze Rudolf Gergely, előbbi lent maradt, utóbbi sárga lapot kapott. A 21. percben óriási helyzetet hagytak ki a fehérváriak: egy szögletkombinációt követően Pölöskei középtájról adott be, Fejes emelkedett legmagasabbra és az ötös sarkáról a felső léc és az oldalsó léc találkozására fejelte a labdát.

Tovább szorongatott a Videoton: a 24. minutumban ismét Pölöskei indított gyönyörűen, de Rudolf Gergely éppenhogy lesen állt. Egy perccel később Oliveira adott be jobbról, a túloldalt helyzetben érkezett Rudolf és miután Pauljevic feje fölött is átszállt a játékszer, ballal kapásból tüzelt, de 14 méteres lövése mellécsorgott.

A 33. percben Pekár bal oldali bombája találta el az oldalhálót. Csak két perc telt el és a vendégek is veszélyeztettek: Pölöskei 30 méterről adott be szabadrúgást, Lang fejelt 14 méterről, a szépen hulló labdát Pogacsics tolta fölé. A 37. minutumban megint Pölöskei távoli szabadrúgásából alakult ki veszély. Ezt követően dulakodás alakult ki, Bacelic-Grgic sárgult be.

A 40. percben a felcsútiak is helyzetet alakítottak ki: a bal oldalról Lyope adott be veszélyesen, Fejes és Lang hátrafelé futva nyújtott lábbal sem érte el, de Csurkonak épp jó volt. Esernyővel emelte volna át a bal bekket, a védő azonban szép mozdulattal, fejjel szerelt. Egy percre rá egy újabb szögletkombináció után vezethetett volna a Vidi: Oliveira adott be, Feczesin az ötös sarkáról becsúszva lőtt, de lövése elment keresztbe. Az egyperces hosszabbítás is tartogatott még eseményt: Pauljevic sokadik faultja után ezúttal már sárga lapos figyelmeztetésben részesült.

A második játékrész hazai lehetőséggel kezdődött: Csurko lőtte erőből keresztbe a játékszert, Pekár centikkel maradt le a hosszún. Az 52. minutumban Polonkai szövegelésért sárgult be. Az 58. percben elhagyta a pályát Rudolf Gergely, a sérüléséből lábadozó Kovács István állt be a helyére, nem sokkal később pedig Pekár helyén Castillion debütált új csapatában.

Egy percre rá Csurko lőhetett 15 méterről, jobbról, Danilovic védett. A 63. percben Kovács István kapott sárgát, miután egyértelműen a labdát rúgták össze Keliccsel. Eseménydús találkozót láthatott a kevés kilátogató néző, hiszen néhány másodperccel később Feczesin lőtt 9 méterről, Pogacsics óriási vetődéssel tolta ki a jobb sarokból.

A 69. percben Oliveira 23 méteres lövése zúgott mellé, majd a 70.-ben már előkészítőként jeleskedett: Feczesinhez passzolt, a Keliccsel együtt becsúszó csatárról azonban 1 méterről kifelé gurult a labda. Ezután Fejes helyére a sérüléséből visszatérő Stopira állt.

Az utolsó negyed órára megfogyatkozott a Puskás Akadémia: Branko Pauljevic gázolta el Stopirát, akit ápolni is kellett, a hazai hátvéd pedig második sárga lapja után mehetett zuhanyozni. Ezt követően Pölöskei helyére Haraszti állt, míg a Puskásnál két korábbi Videoton-játékos váltotta egymást: a bajnok Polonkai Attila a szintén bajnok Nagy Zsoltnak adta át a helyét.

Harasztinak sárga lap árán kellett megakadályoznia egy hazai kontrát. Ljopa helyére ezután Mészáros jött, majd Sallai is lerántásért részesült figyelmeztetésben. A hajrára iszonyatosan felpörgött a találkozó. Simon Ádám a 88. percben próbálkozott meg egy lövéssel, amely egy kevéssel célt tévesztett; Pátkai a 90.-ben is szabadon lőhetett 11 méterről egy szögletet követően. Sallai, majd Feczesin próbálkozása nyomán is komolyat kellett vetődnie a két kapusnak, ráadásul Castillion és Feczesin is ziccert hagyott ki a ráadás perceiben, de a végeredmény egészen a szó szerint utolsó beadásig nem változott. Ekkor Haraszti a bal oldalról jobb lábbal adott be, az egész meccsen jól hajtó Feczesin pedig parádés ütemben ugrott fel és a kirobbanó Pogacsics elől befejelte a fehérváriak mindent eldöntő találatát.

A Videoton tehát nyert és tapad az élbolyra, míg a felcsútiak komoly gondban vannak a kiesés elkerülését illetően.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a Rába ETO egykori kiváló játékosa, majd edzője értékelte:

Sokkal több nézőt vártam és kimondottan jó mérkőzésre számítottam. Végül sok szabálytalanság jelezte, hogy mindkét csapat részéről presztízsmeccsről van szó, összességében nem tetszett a találkozó.

A Videotonban Pátkai Máté teljesen szabadon játszott, csatárként szerepelt, letámadott, sokat futott. A középpályások közül Simon Ádám védekezett stabilabban. Az elején jobban játszott a Puskás, ami meglepett, de nagy dolgokat nem vittek véghez, később pedig feljött a Videoton, átvette az irányítást. A fehérváriak még nincsenek olyan jó formában, hogy kihasználják a helyzeteik többségét. Sok volt a technikai hiba, de végig jobb volt a vendégcsapat.

Hátrányt jelenthetett a fehérváriak védekezésében, hogy Fejes András lába nyilvánvalóan és láthatóan fájt. Pölöskei Zsolt pontrúgásai veszélyesnek tűntek. A második félidőre nem változtattak a szerkezetükön a csapatok. Kovács István beállása lendületet adott az együttesnek, Feczesin Róbert megérdemelte a gólt, mert sok szép, hasznos megoldása volt. Oliveira is veszélyesen futballozott. Egységesebb csapat a Videoton, sokkal jobban lehetett látni, mint akart játszani.

Túlfűtött volt a hangulat, Pauljevics kiállítása is közrejátszott a hazai vereségben. Bacelic-Grgic is indolensen játszott ma. Nem tudom, miért nem a tehetséges, magyar fiatalok játszanak a felcsútiaknál, akiknél ilyen fantasztikus létesítmény és utánpótlásbázis van. Az ellenfél térfelén mintha nem akartak volna labdát szerezni a csapatok, az első félidőben inkább visszazártak.

A remek hajrában mindkét csapat rúghatott volna gólt. Ha ilyen színvonalú lett volna az egész meccs, akkor fantasztikus rangadót látunk, ugyanakkor nem lenne szabad ennyire fellazulni. Pogacsics Krisztián végig nagyon jól védett, de a legvégén nagy hibát vétett, aminek köszönhetően találtak egy gólt a fehérváriak. A közepes színvonalú mérkőzést a több gólhelyzetet kialakító, stabilabb Videoton megérdemelten nyerte meg.

Olvasói sztorik