NB I

Egy gólt megtartott előnyéből a Diósgyőr

Bacsa Patrik duplájával 2-1-re győzött a Honvéd ellen a DVTK az élvonal 21. fordulójában.
OTP Bank Liga, 21. forduló
Diósgyőri VTK – Bp. Honvéd 2-1 (2-0)
Miskolc, 3000 néző. Játékvezető: Kassai
DVTK: Rados – Okuka, Lipták, Kovács G., Nemes – Koman (Bognár I., 93.), Egerszegi, Elek Á. – Bacsa, Novothny (Griffiths, 59.), Barczi (Tamás M., 70.). Edző: Egervári Sándor
Honvéd: Horváth A. – Botka (Gazdag, 64.), Lovrics, Bobál D., Ignjatovics (Prosser, a szünetben) – Kamber, Szilágyi (Ikenne-King, a szünetben), Nagy G., Hidi – Eppel, Vernes. Edző: Marco Rossi
Gólszerzők: Bacsa (17., 33.), illetve Kamber (69.)

A Diósgyőr otthonába látogatott a tavaszi rajtot hazai vereséggel kezdő Bp. Honvéd. A DVTK mindenképpen piros-fehér csíkos mezben szeretett volna játszani hazai pályán, a két klub előzetesen egyeztetett egymással a szerelésekről, ezt követően az MLSZ játékvezetői bizottsága írásban is jóváhagyta a kispestiek idegenbeli mezét. Kassai Viktor játékvezető azonban a mérkőzés előtt egy órával úgy döntött, hogy a DVTK nem játszhat piros-fehér csíkos mezben, ezért feketébe öltözött a csapat – számolt be a diósgyőriek honlapja.

Az első negyedórában főként beadásokkal próbáltak helyzetet teremteni a felek, de a védők vagy éppen a kapusok nyerték a csatákat. A 17. perc végén aztán Bacsa Patrik unta meg az ívelgetést, a jobb szélről indulva végigszlalomozott a védők között, és 14 méterről a hosszúba lőtt (1-0). A 21. percben Botka lövését védte Rados, majd a fordulásból Novothny emelte át a kispesti kapust, de Bobál mentett a gólvonal előtt.

Fél óra elteltével Koman szabadrúgása után Lipták fejelt kapura – a jobb alsóba tartó erős löket a kapufán csattant, majd a kipattanót Novothny már nem tudta kapura kanalazni. A DVTK-ról szóltak ezek a percek, többet birtokolták a labdát a hazaiak. A 33. percben Vernes irgalmatlan nagyot hibázott: a saját ötöse előterében kezdett cselezgetni, gyenge felszabadítását Novothny blokkolta, a labda Bacsa elé került, aki négy méterről a hosszúba továbbította azt (2-0). A folytatásban a Honvéd is bátrabb játékkal rukkolt elő, de gól ismét a hazai oldalon esett – utóbbit azonban les miatt nem adta meg a játékvezető – 2-0-s hazai előnnyel vonultak szünetre a felek.

Határozottan támadólag lépett fel a Diósgyőr a második félidő elején is, de a cserékkel felfrissített kispesti védelem jobban zárt, mint az első játékrészben. A Honvéd is feljebb lépett, olyannyira, hogy Prosser lövésénél Rados mutatott be bravúrt. A túloldalon három a három ellen vezetett kontrát a DVTK, de Nemes túl önző volt, és passz helyett inkább fölé lőtt.

Kicsivel több, mint egy óra telt el a meccsből, amikor Griffiths lövését védte a vendégkapus, majd a kipattanót Koman fejelte fölé. A nehéz talaj Radost is megtréfálta: egy beívelésnél kellemetlenül pattant a labda, így csak beleütni tudott, majd lábbal mentett a tizenhatoson kívül. A Honvéd letámadta a DVTK-t, percekig a hazai kapu előterében folyt a játék. A 69. percben Djordje Kamber góljával szépített a Kispest: Bobál határozottan vezette át a védők között a játékszert, majd a hosszúnál álló társnak már csak az üres kapuba kellett passzolnia (2-1).

A hajrába érve Ikenne-King lépett ki a jobb szélen, középen azonban nem érkezett társ a kissé mély beadásra. A végén beszorította a DVTK-t a Kispest a kapuja elé, de nem sikerült ledolgozni a hátrányt, így a Diósgyőr begyűjtötte a három pontot.

– Az egygólos diósgyőri győzelem megérdemelt volt – mondta a Rangadó.hu állandó szakértője Szurgent Lajos, a Bp. Honvéd korábbi vezetőedzője. – Langyosan kezdett a DVTK, de a Honvédnak sem volt túl ütős a támadójátéka az elején. A hatodik percben mondtam az ismerőseimnek, hogy ezen a meccsen bármi lehet – csak nem volt hozzá elég támadófutball. Eppel egyedül volt elől, nem kapott túl sok támogatást. Utána kicsit feljöttek a vendégek, de szinte a semmiből talált egy gólt a DVTK, majd egy futsalos találattal a másodikat is megszerezte. A második játékrészre jól jött ki a Honvéd, a két csere segített, olyan védőt hozott fel Rossi, aki többet lépett be a támadójátékba. A Diósgyőr és a Kispest is ziccereket rontott. A végén bátortalanabb lett a hazai együttes, kettő-egynél kicsit meglepődött, hogy még bármi lehet, de olyan támadásvezetés, amiből igazán egyenlíthetett volna a Honvéd, nem nagyon volt. Összességében az egygólos DVTK-siker szerintem megérdemelt, jobban akarta a győzelmet a hazai együttes.

Olvasói sztorik