NB I

Megzsarolták Kabát Pétert, az Újpest támadóját

Komoly pénzt bukott a játékos egy számítógépes vírus miatt.

Kapcsolódó cikkek

Internetes bűnözők áldozatául esett az újpesti kedvenc, Kabát Péter. A 38 éves csatár számítógépét az RSA-4096 elnevezésű vírus támadta meg, amely eredetileg katonai és banki adatok titkosítására írt program, és amely az összes fájlját MP3 formátumúvá alakította át. Ezáltal a játékos egész pályafutását megörökítő, mintegy 75 ezer fotója vált használhatatlanná – írja a Bors.

A vírus egyben figyelmeztette Kabátot, 72 órán belül fizessen 500 dollárt, átszámolva 139 ezer 374 forintot, ha ismét szeretné élvezni néhány erotikus képpel is megspékelt fotóalbumát. A zsaroló üzenet szerint a határidő lejárta után az áldozatnak újabb 72 órája van, hogy fizessen, de akkor már ezer dollárt kell átutalnia a bitcoinon, a bűnözők által igen népszerű anonim internetes fizetőeszközön, különben az összes fájlját törlik.

Az újpesti csatár természetesen nagyon megijedt, ezért felkereste az ország egyik legjobb adat-visszaállítással foglalkozó cégét, amely a vírus bonyolultságára, ismeretlenségére hivatkozva nem vállalta el a feladatot.

– Nem tudtam mit tenni, fizettem az oly fontos adatokért – árulta el a Borsnak Kabát. – Úgy éreztem, más módon nem kaphatom vissza a szívemhez közel álló fotóimat, még ha tisztában is voltam vele, kockázatot vállalok. Azóta megkaptam a vírust feloldó programot, lassan kezd helyreállni a gépem, ám még mindig sok képet hiányolok. Mint megtudtam, az elsők között vagyok, aki megkapta ezt a vírust Magyarországon. Az elkövetők az internetes szokásokat követik figyelemmel, mielőtt lecsapnak áldozatukra. Ha már a vírust megkaptuk, sok mindent nem tehetünk, de azért legyen mindenki óvatos.

Olvasói sztorik