NB I

Az Újpest nyerte a forduló rangadóját

Élvezetes játékot hozott a Videoton elleni meccs; egy gól döntött a remeklő kapusok mérkőzésén.
OTP Bank Liga, 20. forduló
Újpest FC – Videoton FC 1-0 (0-0)
Szusza-stadion, 2500 néző. Játékvezető: Kassai
Újpest: Balajcza – Heris, Kálnoki Kis, Litauszki, Mohl – Andrics (Angelov, 70.), Windecker, Balogh B., Bardhi, Hazard (Cseke, 86.) – Lencse (Balázs B., 93.). Edző: Nebojsa Vignjevics
Videoton: Danilovics – Nego, Juhász, Lang, Fejes – Pátkai – Szuljics (Oliveira, 73.), Heffler T. (Pölöskei, 57.), Kovács I., Haraszti (Rudolf G., 70.) – Feczesin. Edző: Horváth Ferenc
Gólszerző: Hazard (69.)

Az Újpest–Videoton rangadó zárta az OTP Bank Liga 20. fordulójának szombati játéknapját. A lila-fehérek egy 8-1-es kupakiütéssel hangoltak a Tiszaújváros ellen erre a találkozóra, míg a Videoton a kezdőcsapatával jelezte, szép eredményt értek el a sorozatban a Fradi otthonában: Horváth Ferenc az Üllői úti győztes csapatot küldte pályára.

A negyedik percben Nego tornáztatta meg Balajczát, az újpesti kapus szögletre paskolta a játékszert. Tíz perccel később is a hazaiak kapusa volt munkában: nem sikerült megfogni a labdát, de a védők tisztáztak. A hazaiaknál Lencse veszélyeztetett, de kicsivel eltévesztette a kaput, majd Danilovics ütötte a mezőnybe erős lövését.

Az első percekben Balajcza volt munkában, a félidő közepéhez érve viszont a vendégek kapusa, Danilovicsot dolgoztatta meg az ellenfél. Balogh fejelt erősen kapura, a Vidi-kapus azonban a helyén volt, majd Fejes is bólintott a másik oldalon helyzetben, de nem talált kaput. A hajrába érve Balajcza mutatta be a meccs addigi legnagyobb védését – a kapusokról szólt az első félidő.

Danilovics a második félidő elején is igazolta, jó formában van: Lencse helyzeténél, majd Balogh lövésénél is védett. Balajcza is figyelt a Videoton helyzeténél: Kovács lépett ki, de a rutinos portás védett. Az 58. percben óriási Lencse-helyzet maradt ki: Balogh lépett át egy beadást, ami az érkező csatárt is meglepte, így öt méterre a kaputól belebotlott a labdába. Nem sokkal később egy Videoton-kontra végén Balajcza jött ki remek ütemben, és mentett az egyedül kilépő Feczesin elől – fél perccel később ismét az újpesti kapus mentette, ezúttal Nego elől. A fordulásból Lencse került helyzetbe, azonban csak az oldalhálót tudta megzörgetni. Újabb vendéghelyzet: Feczesin lövését ismét bravúrral ütötte ki Balajcza.

A 69. percben Lencse lépett ki a szélen, Kylian Hazard elé centerezett, aki nem hibázott (1-0). A folytatásban sem állt le a hazai együttes, a 79. percben például egy öt a három elleni szituációban akár el is dönthette volna a meccset – de nagyon rossz megoldást választottak a támadók. A 84. percben Nego és Lang lábában volt az egyenlítés: egy szabadrúgást követően ide-oda pattogó labdát nem tudták a kapuba pofozni.

Jó iramú, rangadóhoz méltó csatát hozott a tavaszi nyitóforduló rangadója: az Újpest nyert 1-0-ra.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya értékelte:

Nagy várakozással vártam ezt a mérkőzést, hiszen mindkét csapat felkészüléséről nagyon jó híreket olvasott az ember. Azt gondoltam, bíztam benne, hogy sokkal több néző lesz – ez negatívuma volt a meccsnek.

Mindkét csapat hasonló alapfelállással játszott, mint azt tette az elmúlt időszakban. Az Újpest a négy-kettő-három-egyes felállásban vágott neki a meccsnek. Két játékos játéka nem tetszett a mai mérkőzésen: az Újpestnél Andrics szabadabban mozgott, fellépett Lencse mellé, de rendkívül gyengén játszott. Ezt már többször elmondtam, hogy az ő játéka nekem Győrben sem tetszett, és most az Újpestnél sem – sokkal inkább játszatnék magyar fiatalt a helyén. A Videoton négy-egy-négy-egyes felállásban játszott, de a négy középpályás közül Heffler szintén szabadabban mozgott, többet lépett fel. Az ő játéka sem tetszett, kimondottan gyenge volt.

Voltak védekezési hibák, elég sok helyzet alakult ki. Ami engem meglepett, hogy az első félidőben öt szögletet is rúgott a Videoton, de mindegyik elég gyengén ment be, holott köztudott, hogy Horváth Ferenc rendkívül sok energiát fektet a pontrúgások, rögzített szituációk trükkös, cseles megoldására. Most ezt nem láttam – Haraszti rendre rosszul rúgta be a szögleteket.

Ami érdekessége volt az első félidőnek, hogy az Újpest bal oldalán rendkívül sok és veszélyes támadást vezetett a Szuljics, Nego páros – bár gólt nem rúgtak belőle. A másik oldalon Lencse játéka volt nagyon kellemes meglepetés számomra: rendkívül gólveszélyesen játszott, sokat mozgott – a meccs pedig kimondottan nagyszerű volt. A második félidőben a Videoton kárára előjött, hogy sokat kivett a csapatból a Ferencváros elleni meccs. Azonban látható volt, hogy mindkét csapat remekül zárt vissza, tényleg lezárták a területeket. A technikai megoldások ültek, a helyzetek megvoltak, de a csapatok harminc-negyven méteren belül mozogtak. A hetvenedik percig nem is volt gond, de úgy láttam, Haraszti és Szuljics elfáradtak a második félidőre. Az Újpestnek már sokkal nagyobb lehetőségei voltak. A döntő gólnál fellazult a Videoton védelme, Lang is lassúnak tűnt, amit nem is értettem, hogyan lehetett, hogy egy nemzetközi szinten játszó játékost így lefutnak. A hosszú oldalon Nego – gondolom ő is elfáradhatott – nem ért vissza, ezt sem értettem. Amit hetven percig tökéletesen megoldott a Videoton, azt ekkor nem tudta megoldani. Teljesen megérdemelt gólt kaptak – nem volt meg az a létszámfölény védelemben, ami addig igen.

Várható volt, hogy az utolsó tíz-tizenöt percben Juhászt felküldik. Paprikás is lett a mérkőzés, de már nem nagyon volt benne a Videotonban a gól. Rudolf Gergely beállása után átmentek négy-négy-kettes játékba, de amíg Juhász nem ment fel, addig még nem lehetett érezni, hogy ebből nagyon lesz valami. A Videoton azért kapott ki, mert talán kicsit elfáradtak a második félidőre.

Említettem, hogy volt néhány negatívum: az egyik a meccs végén volt. Edzőként és játékosként is mindig azt mondtam, hogy a hátulról való becsúszást azonnal büntetni kell. Litauszki nem tudom, mit akart ott csinálni – még szerencse, hogy nem történt komoly sérülés, bízom benne, hogy Kovács térdével nem lesz gond. Hátulról, ilyen lendülettel, ilyen nagydarab védőnek nem szabadna becsúsznia – azonnal kiállítottam volna, ez egy testre veszélyes játék volt.

Néztem a délutáni mérkőzést is: a kettőt összehasonlítva ez fantasztikus volt, más dimenzióban játszottak itt a játékosok. Nagyon jó volt az iram, sok szép megoldással és sok gólhelyzettel. Jó hírverése volt a labdarúgásnak. A kapusok nagyon jók voltak, de ha két-három forduló eltelik, akkor ezekből a szituációkból több gól születik, jobban le fogják tisztázni a támadók.

Olvasói sztorik