NB I

A csapat albérletben: és a szurkolók?

Fehérvárról a jelek szerint szívesen mennek Felcsútra a Vidi-drukkerek, Szombathelyről viszont már jeleztek aggodalmakat a soproni Haladás-meccsek kapcsán. A klub igyekszik megoldást találni.

A Sóstói és a Rohonci úti stadion átépítése miatt a Videoton és a Haladás csapata albérletben játssza a hazai mérkőzéseit a következő szezonokban. Ráadásul egyik városban sem akadt megfelelő másik létesítmény, így nem csak pár utcával, de jó pár kilométerrel arrébb kell menniük a szurkolóknak, ha látni akarják csapatukat. Ami azért is lehet kényes kérdés, mert mindkét együttes a felsőházban tanyázik és lehet, hogy tavasszal kicsit több néző látogatna ki amúgy a hazai meccseikre – kérdés, Felcsútra, illetve Sopronba elutaznak-e majd ennyien.
A klubok a szurkolók utaztatását mindkét esetben magukra vállalták, ehhez a mérkőzésre megváltott jegyek vagy bérletek felmutatása elég: Fehérvárról autóbuszokkal szállítják a drukkereket Felcsútra, a Pancho Arénához, Szombathelyről pedig a menetrend szerinti Gysev-vonatokhoz csatolnak majd külön kocsit, amire a Haladás-szurkolók felszállhatnak. Természetesen mindkét klubnál abban bíznak, a hosszabb utazás nem veszi el a nézők kedvét, ugyanakkor az általunk megkérdezett Vidi és Hali-szurkoló nem egyformán vélekedett a helyzetről.

Őri Márk, a fehérvári Red Blue Devils szurkolói csoport tagja elmondta, részükről semmilyen probléma nem merült fel, az RBD (amely tavaly a regisztrációs vita miatt több hazai meccset bojkottált) ott lesz a Pancho Arénában, a Fehérvár-Felcsút távolság nem jelent akadályt a számukra. A kérdés, hogy a Videoton bérletesei közül hányan tartanak majd a csapattal az albérletbe – a klubnál azt az információt kaptuk, hogy az első bérletvásárlási napok alapján bizakodóak lehetnek. Gressó Gergely sajtófőnök elmondása szerint két nap alatt mintegy ötszáz tavaszi bérlet kelt el, ami alapján úgy tűnik, az egyébként nem túl magas fehérvári átlagnézőszám simán hozható lesz a felcsúti mérkőzéseken is.
Tóth Miklós, az átmenetileg Sopronba költöző Haladás ügyvezetője bérlet-eladási adatokról még nem tudott beszámolni, mert a vasi klubnál csak ezután kezdődik az árusítás (a Haladás az első két tavaszi meccsét idegenben játssza), és éppen a szurkolók igényeinek felmérése miatt addig még egyeztetnek velük.

– Jövő héten lesz egy megbeszélésünk a szurkolói körök vezetőivel, utána pedig szurkolói ankétot tartunk, ahol minden esetleges problémáról, kérdésről szót ejtünk majd az albérletbe költözés és az utaztatás kapcsán – mondta a Rangadó.hu-nak az ügyvezető – A jegy- és bérletáraink nem változnak, ez biztos, a jegyek továbbra is 1400 és 3000, a bérletek 6000 és 12000 forintba kerülnek. Tudni kell, a számítások szerint egy szurkoló utaztatása nagyjából 3600 forintjába kerül a klubnak. A jegy és bérlet felmutatásával a szurkolók ingyen utazhatnak a Gysev Szombathely-Sopron vonalán a mérkőzésre és vissza, illetve a soproni pályaudvartól a stadionhoz a helyi autóbuszjáratokkal.
A szombathelyi szurkolóknak nem annyira az albérlet helyével, inkább a meccsek időpontjával van gondjuk, mondta portálunknak Keriger Zsolt, a Haladás Szurkolói Kör elnöke. A Hali több „hazai” meccse ugyanis szerdán lesz a menetrend szerint, márpedig a munkanapon nehezebb odaérni este egy soproni mérkőzésre a nézőknek.

– Az első meccseken talán még nagyobb érdeklődés várható, de tartok tőle, hogy ez később csökkenni fog, mert például egy hat órás meccsre a négyig, fél ötig Szombathelyen dolgozó ember nem fog tudni elmenni. Ugyanakkor azok, akik eddig is eljártak idegenbe a csapattal, többnyire autóval, szerintem ezek után is ott lesznek minden meccsen, Sopronban is, a kérdés, hogy a hazai meccsek törzsszurkolói ott lesznek-e – mondta Keriger Zsolt. Tóth Miklós a felvetésre reagálva azt mondta, természetesen a kezdési időpontokról is szól majd az említett egyeztetés klub és szurkolók között.
– Több elképzelés is van, mindegyiknek van előnye, hátránya: a szerdai meccseket többek szerint inkább este nyolc után kellene kezdeni, ami még megoldható a visszaút szempontjából, mások szerint viszont így túl későn lesz vége, és másnap is dolgozni kell. Az este hat órás kezdés a másik lehetőség, itt az odaút miatt lehetnek problémák, de úgy szeretnénk megoldani ezt a kérdést, hogy a lehető legtöbb szurkolónak megfeleljen – tette hozzá az szombathelyi ügyvezető.

Olvasói sztorik