NB I

Vaskó: nem szeretem a túl nyugodt légkört

A Békéscsaba igen nehéz sorsolással vág neki az utolsó helyről a tavasznak, játékosai mégis hisznek benne, hogy sikerülhet a bennmaradás. Csak a pulzus ne legyen túl alacsony!

Törökországi edzőtáborában négy mérkőzést játszott az NB I sereghajtója, a Békéscsaba, az eredmények alapján nem fenyeget a veszély, hogy túlzottan optimisták lesznek a szurkolók a tavaszi szezont illetően… Zoran Spisjak csapata három vereség mellett egy döntetlent ért el a külföldi ellenfelekkel szemben, vagyis van még mit gyakorolni. Igaz, ezeken a mérkőzéseken teljesen mellékes általában a végeredmény, a kérdés, hogy játékban előrébb tud-e lépni az egész őszi szezont a táblázat alján töltő újonc.
Vaskó Tamás, a lila-fehérek rutinos, volt válogatott hátvédje a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, a sorsolásuk alapján még annál is nehezebb sorozat vár rájuk, mint ami a helyezésük miatt amúgy is várna – de nem hátrálhatnak meg.
– Az első hat meccsünk elég kemény lesz, a Fradival és a Videotonnal kezdünk, megyünk az MTK-hoz, Paksra, aztán megint a Fradi és a Vidi… De ez talán nem is rossz így, legalább azonnal fel kell vennünk a ritmust. Ha benn akarunk maradni, nagyon stabilan kell védekeznünk – nem csak nekünk, hátvédeknek, az egész csapatnak –, elöl pedig hatékonyabbnak kell lennünk, mint eddig. A helyzeteink megvoltak ősszel is, be kell őket rúgni. Akarjuk a bentmaradást, a játékosok és a klub is, mindent megteszünk ennek érdekében.

A kérdésre, hogy mennyire nyugodt a légkör Békéscsabán a rossz ősz és a nehéz helyzet után, Vaskó érdekes választ adott: szerinte nem szabad túlragozni a „nyugalom” kifejezést.
– Nem szeretem a túl nyugodt légkört. A futball nem a nyugalomról, hanem az érzelmekről szól, húszas pulzussal nem lehet meccset játszani. Tűzforró szív és hideg fej, ezek kellenek. Nem nyugodtnak, hanem késznek kell lenni – összegzett a hátvéd. A felkészülési meccsek Vaskó szerint elérték céljukat, mert jó külföldi csapatok ellen játszhattak (román, bolgár és török ellenfelei voltak a Csabának), felmérhették, miben kell még javulniuk.

Ugyancsak elszánt Vaskó hátvédtársa, Vadász Viktor, aki szerint a hozzáállásukon nem múlhat a tavaszi siker:
– Eddig is jellemző volt a csapatunkra, hogy nem adja fel, minden meccsre úgy megyünk fel, hogy nyerni szeretnénk. Szerintem többször megmutattuk, hogy képesek vagyunk rá, akkor is okoztunk kellemetlen perceket az ellenfeleknek, ha nem is jött össze a győzelem. Ez a feladatunk most is, mert tudjuk, hogy élet-halál harc vár ránk a bentmaradásért. A legfontosabb a koncentráció, például a pontrúgásoknál, melyekből többször is gólt kaptunk ősszel. A sorsolásunk nehéz, ezzel nem tudunk mit kezdeni, de egy jó rajt sokat jelentene. A törökországi körülményekre nem lehetett panasz, sajnos a felkészülési eredmények nem úgy sikerültek, ahogy szerettük volna, de felesleges magyarázkodni: idáig is mindenki tette a dolgát a csapatban, továbbra is ez a feladatunk – fogalmazott Vadász Viktor.

Olvasói sztorik