NB I

A portugál, aki a magyaroknak is szurkol az Eb-n

A Vidi légiósa, Filipe Oliveira szerint hazája válogatottja erős lesz a nyári tornán, de a mieinknek is lehet esélye a továbbjutásra a csoportból.

Idén már ötödik szezonját kezdte a Videotonban Filipe Oliveira, a korábban többek között a Chelsea-ben is megfordult középpályás. A Vidivel bajnoki címet szerző és Európa Liga-főtáblán is megforduló, sőt ott gólt is szerző játékos (éppen honfitársai, a Sporting ellen talált be a felejthetetlen 3-0-s győzelem alkalmával) jól ismeri már a magyar mezőnyt, megszerette Fehérvárt és őt is megszerették a szurkolók. Nem csoda, hogy szívesen beszélt a nyári Európa-bajnokság kapcsán mindkét csapatról: az egy csoportba sorsolt portugál és magyar válogatottról is.

– Hazám nemzeti csapata hagyományosan erős a kontinenstornán, most is ezt várom. Ez egy újjáépített, jó csapat, amelyet az új menedzsment nagyon jól összerakott. A selejtezőkön meggyőzően teljesítettünk, gond nélkül jutottunk ki az Eb-re. Vannak fiatal tehetségek a portugál labdarúgásban és vannak igazi világklasszisok, bizakodó vagyok – fogalmazott a 31 éves fehérvári középpályás.

Portugáliában hagyományosan nagy az elvárás a szurkolók részéről minden torna előtt, Oliveira tudja, ez most sincs másképp, de ez nem jelenthet gondot a portugál válogatott számára.

– Nekünk minden tornán jó csapatunk van, a negyeddöntőben vagy az elődöntőben mindig ott voltunk az elmúlt Európa-bajnokságokon, sőt, döntőt is játszottunk 2004-ben. Azt gondolom, egy negyed- vagy elődöntős szereplés most sem lenne meglepetés, de azt majd meglátjuk, mi számít igazán jónak, a játéktól is függ. Egyelőre még az Eb-győzelem hiányzik Portugáliának, így ez is mindig motiváció. Előbb persze a csoportból kell továbbjutni, aztán majd meglátjuk, hogyan alakul a többi – mondta Oliveira.
Cristiano Ronaldo teljesítményén nagyon sok múlhat, márpedig a Real Madrid világsztárja az elmúlt évek leggyengébb szezonját produkálja a klubjában, kérdésünkre, hogy vezére lehet-e nyáron a válogatottnak, a Vidi portugál légiósa határozott igennel válaszolt.

– Nem hinném, hogy gyengének kellene nevezni Cristiano szezonját, hiszen továbbra is rengeteg gólt lő, a válogatottban pedig ő a legfontosabb játékos. Mindannyiunk számára az első számú futballista továbbra is, igazi vezér, aki a különbséget jelenti más csapatokhoz képest és erre nyáron is képes lesz szerintem.
Oliveira természetesen a magyar válogatottat is figyeli, ennyi év magyarországi légióskodás után nem is titkolja, hogy örült a kijutásunknak, igaz, arról nem beszélt, mit vár a portugál-magyar meccstől…
– Minden válogatott, amelyik kvalifikálta magát a tornára, azért van ott, mert megérdemli. Az önök csapata is bizonyította a selejtezők és a pótselejtező során, hogy jó együttes, amelyik nagyon keményen dolgozott a sikerért. Kívánom, hogy jöjjön össze egy sikeres Eb-szereplés, amiben akár a csoportból való továbbjutás is benne lehet. Ami a Videotont illeti: szerencsére nem én vagyok a szövetségi kapitány és nem nekem kell eldöntenem, ki menjen tőlünk a válogatottba, sok jó játékos van Fehérváron, akiknek ott lehet a helye a nemzeti csapatban, szurkolok nekik, hogy szép élményeket szerezzenek a kontinenstornán – tette hozzá Filipe Oliveira.

Olvasói sztorik