NB I

Mire menne Nikolics Nemanja Angliában?

A sheffieldi szerződés talán csak pletyka volt, de lehet-e realitása, hogy a legeredményesebb magyar támadó a szigetországban játsszon? Egy korábbi angliai légiósunk szerint simán.

Kapcsolódó cikkek

A nap közepére lelőtték a kacsát: Nikolics Nemanja nincs Angliában és nem tárgyal a Sheffield Wednesday klubjával a szerződtetéséről. A lengyel bajnokságban ősszel 21 meccsen 21 gólt szerző magyar válogatott csatár elképesztő mutatói alapján pedig nem tűnt alaptalan pletykának a hír, hogy Angliában (is) folytathatja, ám menedzsere azóta kijelentette, a Championship szóba sem került.
De ki tudja, ha Niko így folytatja a termelést, akár befuthatnak valódi ajánlatok érte – ez esetben pedig érdekes kérdés, passzolna-e az ő játéka, alkata, stílusa az angol futballhoz. A Premier League talán álom, de egy osztállyal lejjebb lehetnek olyan klubok, melyek tudnák használni Nikolicsot és melyekben hasznosan tudna tevékenykedni a kapu előtt.
Ferenczi István, a Barnsley egykori csatára jól ismeri a közeget, a Rangadó.hu kérdésére úgy fogalmazott, ő is el tudná képzelni Nikolics Nemanját egy Championship-csapatban:

– A Sheffield Wednesday jó állomás lett volna, nagyon népszerű csapat, rengeteg szurkoló előtt játssza a meccseit. Niko meg tudna élni a ligában, megvan hozzá a sebessége és a fizikuma. Ha például két csatárral játszana a csapata, a center típusú társ mellett remekül megélne a lecsorgó labdákból, nem hiszem, hogy félteni kellene. Simán el tudom képzelni, hogy a lengyel szintről még feljebb lép, azok után, ahogyan mostanában termelte a gólokat. A lengyel liga eléggé szem előtt van, a Bundesligába, de Angliába is adnak el onnan játékosokat, nem is lennék meglepve, ha ő is tovább lépne. Én annak idején csodálatosan éreztem magam az angol másodosztályban – ő is így lesz vele, ha netán odakerül, ebben biztos vagyok.

Nem ez lenne a jó megoldás?

Megkérdeztük a Rangadó.hu angol futball-témában máskor is megszólaló szakértőjét, Kele Jánost is, aki ugyan a sheffieldi lehetőségről nem hallott, de a másodosztályt ismeri. Szerinte nem okvetlenül ez lenne a legjobb hely a magyar csatárnak.

– A Sheffield játékát nem ismerem igazán, így erről nem tudok sok okosat mondani, de az tudott, hogy a Championship nagyon „birkózós” bajnokság, gyötrik egymást a csapatok, ezért szeretik az erősebb testalkatú csatárokat. De sok példa van arra is, hogy a gyors, technikás csatárok is jól megélnek ott, Nikolicsnak pedig a technikája és a robbanékonysága megvan. Egy dominánsabb focit játszó csapatban meg tudna élni, ahogyan a Legiában vagy a Videotonban is ez volt a helyzet. Nyilván az ívelgetős játék nem az ő terepe, de nem hiszem, hogy olyan klub eleve keresné. Azért ő már nem zsákbamacska az európai csapatok számára. Van példa ilyenre is, mondjuk Futács Márkó, aki magas srác, ezért elkönyvelték erőcsatárnak, akire fel lehet ívelgetni. Közben pedig ő nem erőcsatár, a földön sokkal ügyesebb, nem feküdt neki ez a szerep, nem is tudott megélni belőle. Nikolicsot ilyen szerepre biztosan nem szerződtetnék.
Az angol első osztállyal kapcsolatban az angol foci bloggere szerint nem nagyon érdemes álmodozni, legfeljebb a táblázat alsó felében szereplő kluboknál jöhetne esetleg szóba Nikolics:
– Talán a Bournemauth rotációjába beférne, de ennyi idősen neki szerintem már nem a Premier League a pálya, engem őszintén szólva ez a másodosztály dolog is meglepett volna. Az ő útja inkább egy Bundesliga I-es alsóházi csapat lehet, Lengyelországból ez tűnik logikus lépésnek, mint ahogy sokan be is járták már et az utat. Ugyanakkor azt el kell mondani, hogy 28 évesen nyilván a pénz sem mindegy már egy játékosnak, az angol másodosztály élmezőnyében pedig nagyon jók a fizetések – jobbak, mint a német élvonal alsóházában – tette hozzá Kele János.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik