NB I

Álvarez, Bouadla, Somália – mi lett az NB I nyári távozóival?

Megérte eligazolni?

Mint minden nyáron, úgy 2015-ben is rengeteg távozó akadt NB I-es csapatainknál, nagy százalékuk pedig légiós volt. Néhányan nagy reménységnek tűntek, jó pedigrével érkeztek, korábban kulcsjátékosok voltak, mégis a távozás mellett döntött vagy maga a játékos, vagy a szakmai stáb. Az első osztály nevesebb külföldre igazoló légiósait veszi számba most a Rangadó.hu.

Videoton FC

A tavalyi bajnoknál több olyan távozó is akadt, aki már hosszabb ideje tartozott a fehérváriak kötelékébe vagy érkezésük nagy vihart kavart. Ilyen az a Tomas Tujvel, aki Vidis éveinek nagy részében cserekapus volt, majd az utolsó szezont Kecskeméten töltötte, a nyáron pedig a DAC-hoz távozott. Azóta a bajnokságban ötödik dunaszerdahelyiek kezdőkapusa, mind a 19 találkozón ő védett.

Juan Calatayud szerződése lejártával pár hónapot kihagyott, majd az indiai Atlético Kolkatához szerződött. A váltás nem igazán jött be neki, hiszen mindössze három mérkőzésen lépett pályára, igaz, csapatával az elődöntőig jutott a bajnokság rájátszásában.

A Magyarországon rengeteg kritikát kapó, a BATE ellen öngólt szerző Kees Luijckx viszonylag hamar új csapatot talált magának. A dán Sonderjyske kötelékébe tartozik és nyolc meccsen már pályára is lépett a szezonban, sőt egy gólja is van – klubja pedig a Midtjyllanddal holtversenyben harmadik.

Sokkal rosszabbul járt viszont két másik távozó, a sokat sérült egyszeres Martinique-i válogatott Rémi Maréval és a salvadori válogatott egykori csapatkapitánya, Arturo Álvarez. Egyelőre egyikőjük sem talált magának csapatot, utóbbi ennek ellenére egy ideig tagja volt a nemzeti tizenegynek – egészen addig, amíg több társával együtt ki nem kelt a szövetség ellen. Azóta már a válogatott keretnek sem tagja. Gratulált viszont a magyar válogatott Eb-szerepléséhez.

Ferencvárosi TC

David Mateos pénzért távozott az MLS-ben szereplő Orlando Cityhez. A Seattle Sounders ellen 4-0-ra elveszített találkozón tizenegyeshez vezető hibával mutatkozott be, csapata érkezése után négy vereséget szenvedett, egyszer döntetlenezett, ötször győzött, ezzel pedig lemaradt a rájátszásról. A Real-nevelésű bekk hatszor játszott.

A magyar bajnokság sikersztorija volt Somália története, akit a hírek szerint több mint kétmillió euróért vásárolt meg a Ferencvárostól a Toulouse. A 27 éves játékos 19-ből 14 meccsen lépett pályára, ebből 11-szer kezdett, gólt egyelőre nem szerzett. Csapata viszont komoly bajban van, hiszen 17 szerzett pontjával egyelőre utolsó előtti, kieső helyen áll a Ligue 1-ben.

Debreceni VSC

Selim Bouadla a Loki egyik legjobb játékosának számított, ám a BATE Boriszov elleni BL-búcsú – amely nagy részben volt köszönhető az ő piros lapos megmozdulásának – után már nem találta a helyét a csapatban, a nyáron távozott. A váltás mérsékelt sikert hozott, a portugál első osztályban utolsó előtti Académica Coimbrában hat meccsen léphetett pályára, 353 percet játszott.

René Mihelic szolgálataira nem tartott igényt a hajdúsági klub, a szélső 31 NB I-es meccs után igazolt az izraeli Hapoel Ra’anana csapatához. Nem is járt rosszul, hiszen 12 mérkőzésen kétszer is betalált, klubja pedig meglepetésre negyedik, felsőházi pozícióban telel.

Igor Morozovval is szerződést bontott a Loki. Egyelőre csapat nélkül tengődik, bár novemberben próbajátékon vett részt korábbi klubja, a lengyel Górnik Zabrze csapatánál. Egy barátságos meccsen pályára is lépett, ám úgy néz ki, szerződést nem írhatott alá.

A többieknek van csapata

A végére maradt még néhány név különböző csapatoktól, az ő sorsukról is érdemes szót ejteni.

A volt újpesti Filip Sztaniszavljevics például 58 NB I-es bajnoki után hagyta el a Megyeri úti stadiont a görög Plataniasz kedvéért, ahol 15-ből kilenc meccsen léphetett pályára, gólja nincs. Csapata két ponttal áll a már kieső Atromitosz előtt.

A tavalyi szezon nagy sztárja, de végül inkább beváltatlan ígérete volt a Genktől érkező Kim Ojo, aki végül 15 meccsen 4 gólig jutott a bajnokságban. A kölcsönév után most a belga Leuven keretének tagja – immár végleg –, hat mérkőzésen játszott, de még nem talált be.

Julian Jenner a Fradi-szurkolók kedvencéből a Fradi-szurkolók nem kedvelt játékosává vált, majd Diósgyőrben sem váltotta meg a világot, így a nyáron távozott Magyarországról. A 31 éves holland előbb visszavonult, majd egy huszárvágással mégsem vonult vissza, és az angol negyedosztályú Notts Countyhoz igazolt, ahol 23 meccsből mindössze 11-szer került pályára, abból is hét alkalommal csereként, gólja nincs.

A már 35 éves, ötszörös szlovák válogatott Lubos Hajdúch előbb Kaposváron, majd Felcsúton védett két évet – legutóbb már inkább csereként ücsörgött a padon –, a nyáron pedig a szlovák bajnokság újoncához, a jelenlegi sereghajtó Skalicához igazolt. 19 meccsen 7 alkalommal játszott.

Aníbal Godoy még csak 25 éves, de már 55-szörös panamai válogatottnak mondhatja magát – két évet húzott le a Honvédnál. A nyáron váltott és visszatért az amerikai kontinensre, az MLS-es San José Earthquakes szerződtette, ahol tíz meccsen két gólig jutott, ám csapata egy hellyel lemaradt a rájátszásról.

Olvasói sztorik