NB I

Sportklub Tv: egy történet vége

Alighanem megszűnik Magyarország egyik legrégebbi sportcsatornája, amely annak idején még a labdarúgó világbajnokság meccseit is adta.

Közleményben jelentette be a Fehérvár AV 19 jégkorongcsapat vezetése, hogy a klub szerződést bontott a Sportklub Televízióval, mely évek óta a hokisok EBEL-meccseinek (osztrák liga) kizárólagos közvetítője volt. Már a mai, Linz elleni találkozót az M4 Sport közvetíti, a további együttműködésről is folyik a tárgyalás. A hír nem csak a jégkorong miatt érdekes, bár már hosszabb ideje az EBEL-közvetítések voltak az egyetlen értékelhető sporttartalom a Sportklub műsorán.
A mostani bejelentés ugyanis alighanem a csatorna végleges eltűnését jelenti, márpedig így a televíziós piac egyik korábbi markáns sportszolgáltatása szűnik meg. Igaz, a Sportklub nézettségben korábban sem versenyzett a Sport Tv-vel, viszont a kábelen kevés helyen fogható Digisportnak vetélytársa volt – már amíg kínált valódi sporttartalmat. Az utóbbi hetekben viszont az egyik legnagyobb hazai szolgáltató is kivette a csatornát a kábelcsomagjából, ami gyakorlatilag a halálos ítélettel egyenértékű döntés volt.

A Sportklub TV annak idején az RTL Klub magyarországi csoportjának tematikus csatornájaként indult, sokan a mai napig azt hitték-hiszik, hogy az RTL égisze alatt működik. Pedig már évek óta nincs így. A kezdetekben exkluzív tartalmakat is kínált a csatorna, labdarúgásban is: Magyarországon itt volt először rendszeresen nézhető a brazil és az argentin bajnokság, az élő (itteni idő szerint éjszakai) közvetítéseknek és összefoglalóknak is volt rajongótábora. A csatorna máig legismertebb és legnépszerűbb kommentátora, Horti Gábor is ezekkel a meccsekkel alkotta meg saját nimbuszát és egyedi stílusát – egyébként ő is már hónapokkal ezelőtt megkapta a felmondását a vezetőségtől. A Sportklubon mentek egy ideig a Bundesliga mérkőzései is – a csúcspont pedig a 2006-os labdarúgó világbajnokság volt, amikor a német tulajdonos jóvoltából az RTL szerezte meg a közvetítési jogokat és néhány mérkőzést a Sportklub közvetített a tornáról.

Később, ahogy a konkurencia megerősödésével csökkent az exkluzív jogok száma, a csatorna visszaesett – a költséges saját gyártású híradója mellett nem voltak számottevő programjai, igaz, hazai labdajátékok (női, férfi kézi és kosár) bajnoki sorozatait ők adták. Az RTL viszont „lepasszolta” a csatornát az IKO Kábeltévé Szolgáltató Kft-nek, mely az RTL egyik műsorgyártója volt. Itt történt meg a kísérlet a csatorna újabb felfuttatására, 2012 nyarán megvásárolták a francia és olasz bajnokság közvetítési jogait (épp az addigi jogtulajdonos Digisport elől), újabb saját gyártású produkciók jöttek létre és a nézettség is emelkedett némileg.
De nem annyira, hogy megérje tovább fenntartani a sportcsatornát az IKO-nak, amely 2013-ban eladta azt, miután saját maga is nevet változtatott – az új tulajdonos végül a Sláger TV-t és a Fishing & Hunting csatornát is működtető DPO Tematikus Csatornák KFT lett. Hogy sok jóra nem számíthat a Sportklub, azt az új tulaj első intézkedése rögtön jelezte: gyakorlatilag egyik napról a másikra lemondott az exkluzív futball-jogokról – a Digipsort javára. Szó szerint így történt: a kommentátorok és szerkesztők szombaton reggel tudták meg, hogy az aznap esti Serie A-rangadókat (például a Napoli-Milan és Lazio-Roma meccseket) már nem nekik kell közvetíteniük… Az olasz és francia bajnokság ezután még egy szezonon át maradt, de csak a harmadik, negyedik választás volt a Sportklubé a Digi meccsei után, majd a futball eltűnt a képernyőről – ahogyan korábban a labdajátékok is.

Az M4 Sport munkatársakat is elszipkázott a Sportklubtól, távozott a szerkesztők egy része is, a csatorna pedig elköltözött az RTL székházból. A Sportklub elindított néhány új produkciót, a médiából ismert nevek szereplésével, de Havas Henrik, Fiala János vagy Puzsér Róbert műsorai sem hoztak nézettséget. Az alapvető igazságot, hogy élő sporttartalom nélkül értelmetlen sportcsatornát működtetni, nem sikerült megcáfolni. Így végül a fehérvári hokisok meccsei maradtak egyetlen tartalomként, végül a saját híradó is megszűnt. December 22-én jelentette be a – közben tulajdonosváltáson is átesett – DPO a megmaradt munkatársaknak, hogy a jégkorong sem lesz többé látható a csatornán, a még el nem küldött szerkesztők januárban tudják meg, mi lesz velük.
A magyar sporttelevíziós piac pedig alighanem elvesztette egyik szereplőjét, kinek a helyére már korábban benyomult több másik.

Olvasói sztorik