NB I

Az Ajaxnál próbázott három Honvédos fiatal

„Minden gyakorlatot komolyan kell venni” – Pisont Patrik, Schön Szabolcs és Szerető Krisztofer mostantól itthon kamatoztatja a kint szerzett fontos tapasztalatokat.

Kapcsolódó cikkek

Egy hét próbajáték az Ajaxnál: ezt a lehetőséget kapta meg a honvédos Magyar Futball Akadémia három fiatal labdarúgója, Pisont Patrik belső középpályás, Schön Szabolcs és Szerető Krisztofer szélsők. A kispestiek U16-os csapata itthon vezeti a bajnokságot, Szabolcs tavasszal az Aston Villánál is járt. A három tehetség a Digi Sport kedd reggeli műsorában mesélt élményeiről.

– A repülőgép indulása előtt három héttel az akadémia igazgatója felhívott minket magához, és elmondta, hogy a meccseinken az Ajaxtól voltak megfigyelők, és minket találtak arra megfelelőnek, hogy egyhetes próbajátékon részt vegyünk a klubnál – kezdte Pisont Patrik.

– Semmi extrára nem számítottam – folytatja Schön Szabolcs. – Jó volt az egész légkör és az edzések. Első nap az U16-tal edzettünk, ott megfeleltünk, ezért azt mondták, hogy a hátralévő napokon már az U17-es csapattal gyakoroljunk.

– A kinti munka miben volt más az itthoni képest?

– Mindhárman egyetértünk abban, hogy az iram teljesen más, mint itthon, illetve kint sokkal komolyabban veszik az edzéseket. Mi is próbálunk komolyságot vinni a tréningekbe, de nem lehet a kettőt összehasonlítani – válaszolta Szerető Krisztofer.

– Arra számítottunk, hogy nagyon magas intenzitású foglalkozásokba fogunk belecsöppeni. Ez így is volt. A mentális része azonban a dolgoknak Hollandiában teljesen más, mint Magyarországon. A gyakorlatok szinte ugyanazok, mint itthon. A legegyszerűbb dolgokat csinálják, de azokat a legmagasabb intenzitással csinálják, és maximális komolysággal teszik a játékosok – folytatta Pisont.

– Mi a helyzet a játék fizikális részével? A magyar fiataloknál ezzel azért szokott gond lenni a külföldi kluboknál…

– Egyáltalán nem vagyunk lemaradva, kint meg is dicsérték a fizikumunkat és a gyorsaságunkat, ezért is tudtunk feljebb edzeni – felelte Szerető.

– Gyorsaságban a saját korosztályunknál kiemelkedőbbek voltunk. A technikai részét azonban már nem venném ide, mert tapasztaltunk olyan labdás koordinációs gyakorlatokat, amely során végig egy érintővel kellett csinálni a feladatot. Ment a gyakorlat körülbelül tíz percig, és közben nem kellett labdát cserélni. A holland játékosok a bemelegítés közben is olyan trükköket mutattak be, amelyekben azért fölénk nőttek – emlékezett vissza Pisont Patrik.

– Mi volt a legfőbb tanulsága az Ajaxnál töltött egy hétnek?

– A mentális részét kell az egésznek helyre tenni az akadémiánkon, és egész Magyarországon. Minden egyes gyakorlatunk úgy éljünk meg a pályán, hogy az életünk feladata, és minden egyes feladattal egyre jobbak legyünk – vélekedett Pisont.

Olvasói sztorik