NB I

Vidi-siker a Sóstó-záró évadzárón

Géresi Krisztián a hajrában döntötte el a Paks elleni meccset, a Videoton utolérte a táblázaton ellenfelét.
OTP Bank Liga, 19. forduló
Videoton FC – Paksi FC 1-0 (0-0)
Székesfehérvár, 2500 néző, jv: Andó-Szabó
Videoton: Danilovics – Nego, Lang, Juhász, Fejes – Pátkai, Pölöskei (Oliveira, 58.) – Suljic, Kovács, Gyurcsó (Sejben, 89.) – Feczesin (Géresi, 75.), edző: Horváth Ferenc
Paks: Molnár – Kulcsár, Asztalos, Gévay, Szabó J. – Papp (Kesztyűs, 81.) – Hahn, Koltai (Bajner, 85.), Bertus, Bartha – Balázs Zs., edző: Csertői Aurél
Gólszerző: Géresi (81.)

Ünnepre, bár kissé szomorkás ünnepre készültek a Sóstón: a klub és a szurkolók búcsúztak a Videoton régi otthonától, a Sóstói stadiontól. A Paks elleni mérkőzéssel véget ért az 1967-ben átadott stadion története. A Videoton 48 évvel korábban a Kecskemét ellen játszotta itt első meccsét, még a másodosztályban, és nyert. Az első NB I-es találkozóján viszont a Vasastól 6-1-re kikapott a Vidi. Most mindenki a szép búcsúban bízott. A Sóstói stadiont januárban kezdik bontani, tavasszal már Felcsúton játssza hazai meccseit a Vidi.

A fehérvári ultrák megadták a módját a búcsúnak: keserédes, egész szektort beborító tranaszparensükön, melyet a kivonuláskor bontottak ki, a stadion történetének egyik legemlékezetesebb meccsét idézték meg, a festett eredményjelzőn az 1985-ös UEFA Kupa találkozójának eredménye virított: Videoton-Partizan 5-0, alatta pedig egy felirat: “Kár, hogy a régi jó dolgokból nem marad semmi”. A lelátón körbenézve hozzátehettük: sajnos, például nézők se nagyon…

A Paks elleni találkozónak persze más tétje is volt, egy győzelemmel utolérhette ellenfelét a táblázaton Horváth Ferenc csapata. A Paks még soha nem nyert bajnoki mérkőzést Fehérváron, de nem akarták folytatni a sorozatot, igyekeztek támadólag fellépni a vendégek. A 11. percben így is majdnem hátrányba kerültek, Gyurcsó elfutása után a visszatett labdát Feczesin nagy erővel lőtte rá, Gévay önmagát sem kímélve tette bele a fejét a lövésbe, így lett szöglet. Innentől egy darabig a paksi térfélen zajlott a játék, újabb hazai szögletekkel és néhány lövéssel. Aztán mégis majdnem a vendégek szereztek vezetést, Gévay a másik kapunál is használta a fejét, alig bólintott fölé egy szögletet. Majd Koltai lapos lövését védte Danilovics.
A 27. percben Pátkai lábára tartottak rá a paksiak a 16-os előtt egy méterre, de a nagyon kecsegtető helyről járó szabadrúgást Gyurcsó fölé tekerte. A 35. percben láttuk a meccs addigi legszebb jelenetét: Hahn mellre vett egy labdát 20 méterre a Videoton kapujától, majd mielőtt leesett volna, rálőtte, Danilovics nagyot vetődve ütötte szögletre a léc alól a lövést. A másik kapu előtt Pölöskei unta meg a sikertelen beíveléseket, jó harminc méterről, futtából eleresztett egy löketet, nem sokkal mellé. Többet birtokolta a labdát a Videoton, ezzel együtt kiegyenlített első félidőt láthattunk – mérsékelt izgalmakkal.

A második félidő is mezőnyjátékkal indult, a Paks már többnyire a középpályán megállította a hazai támadásokat, a felívelésekkel pedig szintén nem sokra ment a Vidi. Maradjunk annyiban, a játék színvonala nem idézte a Sóstó történetének legjobb meccseit. Aztán a 66. percben Bertus meredek felívelését Papp fejelte fölé a kapu torkából, ez volt húsz perc után az első helyzet a félidőben. Jött rá a válasz, Suljic ügyes ütempasszával Gyurcsó kilépett a védők közül, de nem tudta elpörgetni a labdát a szöget jól záró Molnár mellett. A 70. perc végén hatalmas ziccer maradt ki: a századik NB I-es meccsét játszó Oliveira beadását Molnár épp Nego elé ütötte, de a felfutó jobbhátvéd méterrel a jobb sarok mellé lőtt.
Oliveira továbbra is aktív volt, a 77. percben is jól tekert középre, Gyurcsó hajszállal maradt le a labdáról, pár méterre a kaputól. A 81. percben aztán egy újabb beadásból megszületett a Videoton vezető gólja, Gyurcsó jobb oldali szabadrúgását a sokadmagával kapu elé érkező Géresi Krisztián öt méterről vágta a léc alá. A pár perccel korábban becserélt fiatal játékosnak ez volt az első NB I-es gólja – még feliratkozott a stadion történetének góllövői közé. Rögtön válaszolhatott volna a Paks, Balázs befordult az emberével a nyakán, nem akart 11-est, bár rángatták, viszont így nem tduta ellőni Danilovics mellett a labdát… A Videoton a hajrában megőrizte előnyét, így pontszámban utolérte a Paksot és győzelemmel (a klub pedig tűzijátékkal) búcsúzott a régi stadiontól.

A Rangadó.hu szakértője, Éger László, a Paks volt válogatott játékosa így látta a találkozót:
“Úgy gondolom, ikszes mérkőzés volt, amelyen nem játszottunk alárendelt szerepet, nekünk is megvoltak a lehetőségeink. A Videoton egy pontrúgás után eldöntötte a mérkőzést, kicsit balszerencsések vagyunk, mert a játék képe alapján igazságosabb lett volna a döntetlen.”

Olvasói sztorik