NB I

„Kiskokó” ott akar lenni az Európa-bajnokságon

Remek formában van az év végén a Vidi középpályása, akiben semmilyen rossz érzés nincs, amiért a norvégok ellen csak a lelátóról nézte a válogatottat.

Győztes gól Debrecenben, előtte fontos találat a Haladás és a Vasas ellen is: úgy tűnik, az őszi szezon végére Kovács István visszanyerte régi formáját. A Videoton fiatal középpályása a csapathoz hasonlóan elég halványan kezdte a bajnokságot, a kezdőcsapatból is kikerült, ám Horváth Ferenc kinevezése óta ő is magára talált. A Rangadó.hu-nak adott interjúban elmondta, mi a javulás titka – és hogy milyen célokkal megy neki a tavaszi idénynek.
– Úgy tűnik, az edzői bizalom nagyon jót tett önnek, az elmúlt meccseken sokkal nagyobb kedvvel játszott és a kapu elé is rendre odaért.
– Tény, hogy közrejátszik a javulásomban, hogy érzem a bizalmat Horváth Ferenc részéről. De az is legalább ilyen fontos, hogy mindig is csapatban szerettem focizni és most végre erről beszélhetünk. Nem tíz-tizenegy, hanem húsz-huszonkét játékos van a csapatban, az edzéseken is mindenki meg tudja mutatni magát. A csapat fejlődik, többféle összeállításban is sikeresek voltunk. Így, hogy a csapat jobb, nekem is könnyebb jól játszani.

– Többet is vállal a meccseken, mint az előző hónapokban. Az önbizalma is rendbe jött?
– Amikor Horváth Ferenc idejött, nem voltam mindig a kezdőcsapat tagja. Elbeszélgetett mindenkivel, velem is. Azt mondta, az én kvalitásimmal sokkal többet kell nyújtanom, el kell tudnom dönteni a meccseket, gólokat, gólpasszokat adni. Aztán eleinte csereként, majd a kezdőcsapatban is képes voltam ezekre, de továbbra is jól kell teljesítenem, mert mint említettem, vannak mások is a keretben. Persze akkor sincs semmi probléma, ha nem én kezdek, a lényeg, hogy a csapat jó legyen.

– A játékának a Vidi új stílusa is kedvez, az elmúlt mérkőzéseken rendre kontrákra játszott a csapat, a labdakihozatal pedig rendszerint az ön dolga volt.
– Tudatos volt a kontrajátékunk az MTK, a Fradi és a Debrecen ellen is. A szakmai stáb elemezte, milyen játék fekszik nekünk. Vannak gyors játékosaink, akikre lehet építeni, ugyanakkor védekezni is képesek. Az első „védvonalban” nekem is ez volt a feladatom. És lendületből könnyebb rávinni az ellenfélre a labdát, lendületből bárkit ki lehet cselezni…

– Még van egy meccs szombaton, aztán jön a szünet. Tavasszal mik lesznek a Videoton céljai? A Ferencváros mögötti „külön bajnokságban” nagy harc várható a dobogós helyekért.

– Sportemberek vagyunk, úgyhogy nem adunk fel semmit, szeretnénk még a Fradi dolgát is megnehezíteni. De lépésről lépésre kell haladnunk, ha már sikerült felhozni magunkat a táblázaton a rossz rajt után, még feljebb szeretnénk lépni. Tény, hogy sok csapat bejelentkezett a dobogóra, de itt a lehetőség, hogy akár már hétvégén, az utolsó őszi fordulóban odaérjünk, akár a második helyre. Persze, egyelőre nem érdemes túlságosan előrenézegetni, haladjunk csak szép lassan – nyáron is nagy tervekkel indultunk, aztán csak pislogtunk, hogy hol állunk… Tavaly megéreztük a siker ízét, idén a kudarcét, érezzük a különbséget, maradnánk az utóbbinál.

– Februártól nem csak a bajnoki érem motiválhatja, hiszen nyáron akár világversenyen is részt vehet a válogatottal. A legújabb, összetartásra hívott keretben nincs benne, mennyi esélyt lát, hogy Bernd Storck tavasszal ismét meghívja a válogatottba?
– Természetesen a válogatottság is motivál, ahogy minden egyes magyar játékost. Aki úgy produkál tavasszal, az lehet, hogy megmutathatja magát egy világeseményen, először életében. Nekem a pótselejtezők előtt sikerült igazán formába lendülnöm, ezért meghívott a kapitány, de mostanában is jól megy a játék, mert nem éltem meg kudarcként, hogy a norvégok ellen végül nem voltam a keretben. Még a lelátón nézve sem volt semmi keserűség bennünk, mindenki őszintén szurkolt a többieknek. És közben arra gondoltunk, hogy a hátralévő őszi bajnokikon máris itt az újabb lehetőség, hogy bizonyítsunk. De tény és való, az Eb-kerettagságról a tavaszi forma dönt majd.

Olvasói sztorik