NB I

Dokumentumfilm készült a Fradi–Újpest párharcról

Megszólal Tarlós István, Koós János, és még sokan mások...

Kapcsolódó cikkek

Különleges dokumentumfilmmel jelentkezik december 11-én a SportKlub. A csatorna műsorára tűzi a Ha megőrül a város című sorozat budapesti epizódját, amely a Ferencváros–Újpest derbit és annak hátterét mutatja be.

A Ha megőrül a város kamerái a világ különböző pontjain örökítik meg, milyen, amikor az utcák elnéptelenednek, mindenki a stadionra figyel és a szurkolókat magával ragadja a futball és a klubjuk iránti szenvedélyt. Budapesten is filmezett a stáb, természetesen a Ferencváros–Újpest rangadóról.

A 16 napon keresztül forgatott sport-dokumentumfilm bemutatja a zöld-lila viadalok múltját, magát a várost, valamint az idei, áprilisi meccs hátterét és érdekességeit. Emellett pedig megszólalnak mindkét tábor ismert játékosai, szurkolói is.

Havas Henrik, a SportKlub műsorvezetője például így fogalmazott: „A nap 24 órájában képes vagyok gyűlölni a Ferencvárost.” A legendás riporter még a hatvanas években utálta meg a zöldeket, amikor az Újpest jégkorongozói egy román csapattal csaptak össze.

„Megjelentek a román nemzeti lobogóval és nekik drukkoltak. Akadtak azért jó húzásaik is, például gázolajból kiöntötték az FTC feliratot és meggyújtották, amikor ünnepelni akartunk. Tudják mit, fizetem nekik a gázolajat, csak legyünk újra bajnokok” – mondta a tévés a műsorvezetőként közreműködő egykori Fradi kapusnak, Hajdu Attilának.

Böde Dániel bevallotta, hogy náluk az édesanyja volt nagy fradista, míg a férfi rokonok a Vasasnak szorítottak, sőt a családban akadt egy Újpest-szimpatizáns is. Stohl Andrásról is megtudhatjuk, miként lett belőle még kisgyerekként lila-drukker, de vall a rangadóhoz fűződő érzelmeiről Ganxsta Zolee és Bárdos András is.

Koós Jánosról tudható, hogy a Fradi nagy szurkolója, olyannyira, hogy az édesanyja is lelkesedett a lilák elleni rangadókért. „Anyám 83 éves volt és azt mondta, hogy ha mész ki vasárnap a meccsre és nem viszel magaddal, ezzel a bottal verem szét a fejed” – mesélte az énekes.

A hatvanperces dokumentumfilmben mesélnek a klubok jelenlegi vezetői, játékosai, sőt még Tarlós István főpolgármester is, aki felidézte, hogy a hatvanas években nem lehetett nélküle kettős rangadó, mindig ott volt a lelátókon és olyan erővel szurkolt a Ferencvárosnak, hogy hőemelkedése lett tőle.

A Ferencváros–Újpest rangadóról szóló film december 11-én (pénteken) 16 és 22 órától, másnap pedig 12 és 16 órától a SportKlub műsorán látható – írja a debmedia.hu.

Olvasói sztorik