NB I

A focimeccsek látogatásának könnyítését javasolják

A kormány is támogatja a bizottság indítványát.

Kapcsolódó cikkek

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága a kormány támogatásával egy olyan javaslatot terjeszt a parlament elé, amely megkönnyítené a focimeccsekre való beléptetés rendszerét. Terrorfenyegetettség esetén viszont több sportrendezvényen is szigoríthatják a belépést.

A rendészeti bizottság szerdai ülésén tárgyalta a testület sporttörvényhez benyújtott, a sportrendezvények biztonságával összefüggő módosítási javaslatát, amelyet a kormány támogat – mondta Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkára.

Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke az ülésen elmondta: a módosítás lényege, hogy a bajnokság egyes résztvevői maguk döntsék el, hogy az általuk szervezett meccsen alkalmazzák-e a szurkolói kártyát és a beléptetőrendszert. Ezzel együtt viszont a névre szóló jegyek kiváltása, s az ehhez belépéskor szükséges személyazonosság igazolása megmaradna. A mérkőzés biztosításáért a szervező felel, a vendégcsapattól vásárolt vendégszurkolói jegyekkel rendelkezők szektorának biztosításáért viszont a vendégcsapat.

A bizottsági módosító indítványhoz Szilágyi György jobbikos képviselő nyújtott be több kapcsolódó módosító javaslatot. A beléptető rendszer törlését szorgalmazta annak érdekében, hogy a szurkolók visszatérjenek a focimeccsekre.

A politikus hazugságnak nevezte, hogy a biztonságos megrendezést segítené a kötelező szurkolói kártya, illetve a vénaszkenner alkalmazása. A mérkőzés biztosításának megvannak a módszerei – hangsúlyozta a képviselő, példaként megjegyezve, hogy a Fradi-stadionban mintegy háromszáz kamera van. Így be lehet azonosítani a rendbontókat, akik kitiltásának törvényi feltétele adott.

A DK-s Vadai Ágnes független képviselő igyekezett sürgetni a módosítókról való szavazást, mondván, vannak fontosabb témák is annál, mint hogy a „Paks–Ferencváros focimeccsen ki hova ül”.

Kósa Lajos ismertetett egy – a fideszes Ágh Péter által benyújtott – módosító indítványt is, amelyet a Terrorelhárítási Központtal és Pintér Sándor belügyminiszterrel is egyeztettek. Ennek lényege, hogy ha a kormány határozatában terrorveszélyt nevez meg, azt a focimeccsek szervezésénél is figyelembe kell venni.

A rendészeti bizottság elnöke felhívta a figyelmet, hogy a párizsi merényletek egyikét is egy focimeccsen követték el. Továbbá a kialakult „bevándorlási krízis és az ezzel járó terrorhullám” – mondta – kiemelt célpontnak tekinti a labdarúgó eseményeket.

Vadai Ágnes szerint ezt a biztonsági intézkedést nemcsak a focimeccsek, hanem más sportrendezvényeken – például vízilabdameccseken – is alkalmazni kellene.

A sportért felelős államtitkár azt javasolta, hogy a módosítás ne csak a labdarúgó-mérkőzésekre vonatkozzon, hanem a „külön jogszabály alá tartozó sportrendezvényeket” érintse. Így biztonsági kockázat esetén a minősítő bizottság elrendelheti a beléptető rendszer alkalmazását. Ezt a módosítást a bizottság megszavazta.

A sporttörvényhez benyújtott honvédelmi és rendészeti bizottsági módosító javaslat parlamentnek való benyújtását szerdai ülésén a több mint egy órán át tartó részletes vitát követően megszavazta a testület.

Egyszerűbb lesz…

Mármint a labdarúgó-mérkőzések látogatása – ezt reméli a Fidesz a sporttörvény tervezett módosításától, amely alapján változhat a beléptetés rendszere, megszűnhet a kötelező utaztatás, a meccs napján is lehet majd jegyet venni, a rendezőknek pedig nagyobb felelősségük lesz.

A javaslatról Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője és képviselőtársa, Kubatov Gábor – aki egyben az FTC elnöke – tartott sajtótájékoztatót szerdán Budapesten.

Kósa elmondta, kezdeményezik, hogy a rendezvény szervezői maguk dönthessék el: egy-egy eseményre beléptetőrendszer alkalmazásával engedik be a közönséget vagy e nélkül. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a jelenlegi terrorveszély-fokozat „mindent felülír”, így amíg az hatályban van, a külön törvényben szabályozott sporteseményeken kötelező a regisztráció és az ellenőrzés a beengedésnél.

Kubatov a további javasolt változtatások között említette a szurkolók kötelező utaztatásának eltörlését, valamint azt is, hogy lehetővé teszik a jegyértékesítést a meccs napján.

A szervezőknek nagyobb szabadságot akarnak adni azzal, hogy maguk határozhatnák meg, hány rendező van egy mérkőzésen, de ehhez nagyobb felelősség is társul majd, mert „ha a meccseken balhé van, akkor nekik kell felelősséget vállalni érte”, nekik kell állniuk a büntetést – mondta a politikus-klubelnök.

A változtatások – amelyekről egyeztettek a klubokkal, a Magyar Labdarúgó Szövetséggel, a rendőrséggel és a szurkolói csoportokkal is – január 1-jén léphetnek hatályba.

Olvasói sztorik