NB I

Az Újpest FC „le akarja nyúlni az utánpótláspénzeket”

Szót kért az UTE klubigazgatója, és nem köntörfalazott...

Az Újpesti TE szerint az Újpest FC labdarúgóklub azért mondta fel a két fél közötti együttműködési megállapodást, mert „le akarja nyúlni az utánpótláspénzeket”.

Az UTE szerdai sajtótájékoztatóján bemutatták az egyesület és az Újpest FC-t működtető Újpest 1885 Futball Kft. illetékeseinek közelmúltbeli levélváltását. A gazdasági társaság 2016. június 30-i hatállyal felmondta a két fél között 2014. február 11-én létrejött együttműködési megállapodást. Indoklásuk szerint az UTE nem járult hozzá öt utánpótláskorú játékos átigazolásához, másrészt nem megfelelő formában készítette el írásbeli beszámolóját.

Az egyesület válaszában leszögezte, hogy a megállapodás felmondása súlyosan jogellenes volt, ezért a felmondást érvénytelennek, és joghatás kiváltására alkalmatlannak tekintik. Az UTE álláspontja szerint – az Újpest FC által leírtakkal szemben – minden szempontból szerződésszerűen jártak el, semmilyen szabályt nem szegtek meg. Hangsúlyozták: a felmondás a tartalmi problémák mellett formai hibát is tartalmaz, ugyanis a szerződés csak az azonnali hatályú felmondást teszi lehetővé.

Az UTE vélekedése szerint a felmondási okok mondvacsinált jellegét támasztja alá, hogy az Újpest 1885 Futball Kft. ügyvezetője, Gyarmati Eszter december 1-jén a televízióban úgy nyilatkozott, hogy új alapokra kívánják helyezni az utánpótlásképzést, és saját maguk akarják versenyeztetni a csapataikat.

Őze István, az UTE klubigazgatója kifejtette: értetlenül állnak a gazdasági társaság eljárása előtt, hiszen az egyesület és Újpest FC együttműködése immár közel húsz éve sikeresnek mondható, tavaly pedig – több közreműködővel együtt – éppen az UTE mentette meg az összeomlástól az első osztályú felnőtt labdarúgást. Erre tekintettel elvárták volna, hogy amennyiben a megállapodást meg kívánják szüntetni, akkor azt a szerződés, a törvények, valamint az üzleti tisztesség szabályai szerint, tárgyalásos úton kíséreljék meg.

„Az önök eljárása főleg annak fényében súlyosan rosszhiszemű, hogy – ellentétben egyesületünkkel – huzamosabb ideje, súlyosan megszegik a szerződést, amikor az utánpótlás finanszírozására irányuló kötelezettségüknek nem tesznek eleget” – írta válaszlevelében az UTE a gazdasági társaságnak.

Őze István úgy fogalmazott: tavaly is maximálisan a csapat mellett voltak, megmentették a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet pénzét és csapatát, megmentették őt a csúfos anyagi és szakmai kudarctól, ezzel megmenekült egy büntetőügytől.

Az egyesület által kiadott sajtóközlemény szerint az együttműködési megállapodás felmondásának indokai hazugságokat és jogszerűtlenségeket tartalmaznak. „A kft. a szerződés felmondásával – véleményünk szerint – az utánpótláspénzeket akarja lenyúlni, és ezzel biztosítani azt, hogy az állami pénzek indirekt módon külföldi befektető zsebébe vándoroljanak” – írják az ún. TAO-pénzekre utalva.

Az Újpest FC a november 30-án kiadott „Új utakon az újpesti utánpótlás” című közleményében ismertette, hogy a labdarúgóklubnál évekkel ezelőtt elkezdődött szakmai építkezés keretein belül már kezdetben egyértelmű cél volt, hogy előbb-utóbb valamennyi korosztály számára adottak legyenek a minőségi utánpótlásképzés feltételei. Hozzátették: 2016 júliusától már valamennyi korosztályban lesz saját utánpótláscsapata az Újpest FC-nek.

Őze István részletezte, hogy az UTE labdarúgó-szakosztálya nem úgy működik, ahogyan a legtöbb hazai akadémia. Saját erőből, saját egyesületi forrásból, önkormányzati segítséggel gazdálkodnak, tehát nincs egy klasszikus tulajdonosuk. Évente nagyjából 100 millió forinttal kevesebből dolgoznak, mint a közismert utánpótlás-intézmények. Minden vizsgálaton megfeleltek, az Állami Számvevőszék is megfelelőnek tartotta a gazdálkodásukat, működésüket.

Nem vásárolnak fiatalokat – bár ők is szoktak igazolni –, viszont az óvodai korosztálytól fel van építve egy rendszer, amelynek köszönhetően az újpesti fiatalok szinte teljes létszámban megfordulnak az edzők kezei alatt. Az MLSZ tízéves fejlesztési programjának minden pontját teljesítik, és – hangsúlyozta – azért dolgoznak, hogy minél több tehetséges gyereket fel tudjanak juttatni a felnőtt kerethez.

A klubigazgató megjegyezte, hogy Mészöly Géza vezetőedzői időszaka alatt számos fiatal tehetség megfordult az első csapatnál. Duchatelet tulajdonosi időszakában ez nem jellemző, és az eredmények is rosszabbak lettek – bár Őze reméli, hogy szombat este győzni tudnak a Ferencváros otthonában, és megragadnak a táblázat első felében.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik