NB I

Tényleg a huszadik legjobb válogatott lennénk a világon?

A FIFA-lista azoknak fontos, akik éppen jól állnak rajta, de szakmailag nehezen értelmezhető. Van olyan pontszámítás, ami reálisabb képet ad.

Kapcsolódó cikkek

Fényes napokat él a magyar labdarúgó válogatott mostanában: kijutottunk az Eb-re, harminc év után leszünk ott világversenyen, bónuszként pedig – mint azt a Rangadó.hu hetekkel ezelőtt már jelezte – a legfrissebb FIFA-világranglistán sosem látott magasságban, a 20. helyen található nemzeti csapatunk. Olyan, nálunk elvileg magasabban jegyzett futballkultúrák válogatottjait megelőzve, mint a francia, az orosz, a cseh, az amerikai, svéd vagy ukrán.
Nyilvánvaló, hogy a világranglista nem ad reális képet, inkább „tájékoztató” jellegű Ezt persze akkor sem árt elfelejteni, amikor éppen a mélyben vagyunk rajta – valami általános képet mégiscsak kapunk belőle. Nem véletlen, hogy az elmúlt harminc év legsötétebb időszakában, a kilencvenes évek közepén voltunk a legmélyebben (a 77. helyen is megfordultunk), ahogyan az sem, hogy most, a rég nem látott siker idején kerültünk legmagasabbra.

Minden relatív

De pont azért, mert ez a siker, az Eb-re kijutás, nem relatív számolgatás, hanem pályán elért konkrét eredmény következménye, sokkal többet ér, mint a világranglistás manifesztálódása. Mert a FIFA-rangsort, amely 1992 óta létezik ebben a formában, úgy számítják ki, hogy annak a reális erőviszonyokhoz néha vajmi kevés köze van.
A FIFA-lista súlyozottan értékeli a pillanatnyi formát, hiszen az adott évben lejátszott mérkőzések sokkal nagyobb súllyal esnek a latba, mint a korábbiak, négy évig visszamenően – ez az esetünkben azt jelenti, hogy kiválóan teljesítettünk, hiszen a korábbi gyenge szerepléshez képest most egy komoly tétmeccsen nyertünk, ráadásul oda-vissza. Csakhogy ezen az alapon kerülhet a legjobb húszba Wales is, amely még nálunk is régebben járt bárhol, most pedig ott lesz az Eb-n. És ez alapján kerül lejjebb a rangsorban (a negyedik helyre) a világbajnok német csapat, amely nem „kiugróan” teljesít saját magához képest.

Vannak a számításnak más sajátosságai is – például konföderációk szerint is súlyozza a válogatottakat és sokkal jobban díjazza a tétmeccseket, így száguldhatott felfelé a csak Eb-selejtezőket játszó Wales. Kétségtelen ugyanakkor, hogy arra jó a FIFA ranglistája, hogy képet adjon, mely válogatottak teljesítenek jól adott periódusban. Hogy ez alapján hivatalosan is számozzák őket, például vb-selejtezők, Eb-csoportkör sorsolásánál, az már aligha reális és szerencsés.

Élő-pontok: ahol a helyünkön vagyunk

A sakkban használatos Élő-pontszám ellenben jóval reálisabb képet ad a futballválogatottak sorrendjéről (is). A magyar származású Élő Árpádról elnevezett pontszámítási módszer nem éppen egyszerű, ráadásul gyakorlatilag minden újabb meccsel változik. Itt egy találkozó alapján is új pontokat lehet szerezni és veszteni, a bonyolult képlet lényege, hogy számít a meccs súlyozott értéke, a végeredmény és a korábbi helyezés alapján várható végeredmény különbsége, illetve a gólkülönbség is. És a rendszer a FIFA-éval ellentétben a hazai pálya tényét is figyelembe veszi egy-egy meccsnél.

Így aztán előfordulhat, hogy egy máskülönben kitűnően álló csapat egyetlen vereséggel sokat csúszik vissza – ám ugyanők a következő győzelemmel ismét a lista elején lehetnek. Ahogyan az Aranycsapat is volt, amely a londoni 6-3-tól éveken át vezette az Élő-ranglistát, és amelynél csak a tavaly világbajnok német válogatott állt több Élő-ponttal a futball történelmében.
Nos, az Élő-pontok alapján Magyarország jelenleg nem a 20., hanem a 44. helyen áll a ranglistán, Európában pedig a 25-ek vagyunk. Ezt a ranglistát természetesen nem Belgium, hanem a világbajnok Németország vezeti, Brazília, Argentína és Spanyolország előtt, a FIFA-lista vezetője épphogy befér a tízbe (melybe még Chile, Kolumbia, Anglia, Franciaország és Uruguay tartozik). Az európai ranglistána FIFA-rangsorban mögénk szorult csapatok közül a franciák, az ukránok, a csehek vagy a svédek is előttünk találhatók, aminthogy valóban erősebbek is nálunk. Ugyanakkor a FIFA szerint a világ 17. legjobb csapata, Wales egy hellyel mögöttünk van, és az Eb-résztvevők közül előzzük Izlandot, Albániát és Észak-Írországot is.

Persze, bármilyen ranglistáról is beszélünk, ez csak játék a számokkal. A pontokat az Európa-bajnokságon sem a FIFA vagy az Élő-lista számításai alapján, hanem a pályán elért eredményekre adják majd. Végre mi is szurkolhatunk, hogy a legkönnyebben kiszámolható pontelosztásért egy világversenyen tehessen ezt-azt a magyar válogatott.

Olvasói sztorik