NB I

Valaki elszámolta magát! Ötmilliárddal többe kerül; fél évet is csúszhat a szombathelyi stadion építése

Az is előfordulhat, hogy a funkciókból vesznek vissza. Nem lesz csarnok, konditerem. Három konzorcium jelentkezett az építésre, ugyanakkora árajánlatot adtak.

Miközben Szombathelyen mindenki arra készül, hogy szombaton a Puskás Akadémia ellen elbúcsúztatják a Rohonci úti stadiont – és elkezdődik a bontás, majd az építkezés –, a színfalak mögött korántsem ilyen egyszerű a helyzet.

Vannak „egyéb” költségek is

Mint ismert, az állam közel 10 milliárd forintot biztosít a Szombathelyi Haladás új stadionjának építésére, ebből 8,8 milliárd fordítható a tényleges építkezésre, a többi „egyéb” költség. A multifunkcionális sportlétesítmény nem csak a labdarúgóknak adna otthont. Többek között két kézilabdapálya, birkózócsarnok, súlyemelőterem építése is szerepel a tervekben.

A város létrehozta a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-t, amelynek vezetésével előbb Illés Károlyt bízta meg, majd miután ő alpolgármester lett, Szombathelyre „csábította” Szondy Szilviát, aki korábban ugyanezt a feladatot látta el a debreceni Nagyerdei Stadion építésénél. A város rábízta a teljes felügyeletet, koordinálást, tulajdonosi irányítást. Nem mellesleg Szondy maradéktalanul élvezi Vígh László stadionépítésért felelős miniszteri biztos bizalmát is.

14 milliárdért felépítik, de csak 9 van rá

A kft. által a stadionépítésre kiírt pályázat – ahogy várható volt – népszerű volt az építőipari cégeknél. Három pályázat is érkezett. A Rangadó.hu úgy tudja, hogy a pályázók között van a Strabag és a Swietelsky is. Valaki azonban nagyon elszámolta magát.

A konzorciumok ugyanis kivétel nélkül 14 milliárdos ajánlatot tettek, ez pedig 40 százalékkal több, mint amennyi forrás rendelkezésre áll.

A probléma több kérdést is felvet. Miként lehetett ekkorát tévedni, ráadásul úgy, hogy ugyanazon irányelv mentén becsülték meg a költségeket, mint a Fradi-, vagy a DVSC-pálya építésénél?

A legfontosabb persze, hogy mikor kezdik el építeni az NB I meglepetéscsapatának az otthonát?

A Rangadónak több forrás is megerősítette, hogy a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki egyébként egyszemélyi döntést hozhat, a jelenlegi formájában egyik pályázatot sem fogadhatja el.

Jön az állam?

A megoldások között szerepel, hogy a város a hiányzó forrást előteremti, ez a költségvetést ismerve szinte elképzelhetetlen. A másik opció, hogy a kormány megszavazza az újabb ötmilliárd forintot az építkezésre, és persze ott van az a lehetőség is, hogy „visszavesznek” a stadion funkcióiból. Ebben az esetben azonban gyakorlatilag aláírják a patinás múltú Haladás VSE halálos ítéletét, ráadásul szembemennek azzal a döntéssel, hogy az építkezés, illetve a jelenlegi stadion lebontása egyetlen szakosztályt sem érinthet hátrányosan.

A Rangadó.hu úgy tudja, a pályázókat vészmegoldásként hiánypótlásra szólították fel. Ugyanakkor az általunk megkérdezett közbeszerzésekre szakosodott jogász elmondta, hogy nincs az a forgatókönyv, amivel 5 milliárd forint különbséget egy hiánypótlással el lehet „tüntetni”.

A szakértő azt mondta, hogy a leggyorsabb megoldás egy kormánydöntés lenne, ami biztosítja a hiányzó összeget. Ha azonban új közbeszerzést kell kiírni, akkor négy hónapot biztosan csúszik a jelenlegi stadion bontásának kezdete, és akkor kézenfekvő lenne, hogy a bajnokságban jól szereplő Szombathelyi Haladás hazai pályán játssza le a tavaszi fordulókat.

Diósgyőr kap 3 milliárdot

Pénteken az a hír kapott szárnyra, hogy 2,9 milliárd forinttal több jut majd a diósgyőri stadionrekonstrukcióra, az eddig tervezett 8 milliárd forintot ennyivel egészítik ki az államkasszából.
Az Észak-Magyarország információja szerint az összeg megnövelésére valóban nagy esély van, ugyanis miután a diósgyőri stadionba tervezett összes tartalmi elem bekerült a projektbe, és elkészült a tervezői költségbecslés, kiderült, hogy az az összeg, amelyet korábban előirányoztak a mostani stadion elbontására, továbbá ennek részbeni anyagfelhasználásával az MVSC-pálya felújítására, illetve Diósgyőrben egy új létesítmény megépítésére, nem elég a 15 ezer férőhelyesre megálmodott létesítményre.

Olvasói sztorik