NB I

Valaki elszámolta magát! Ötmilliárddal többe kerül; fél évet is csúszhat a szombathelyi stadion építése

Rangadó
Rangadó

2015. 12. 06. 08:17

Az is előfordulhat, hogy a funkciókból vesznek vissza. Nem lesz csarnok, konditerem. Három konzorcium jelentkezett az építésre, ugyanakkora árajánlatot adtak.

Miközben Szombathelyen mindenki arra készül, hogy szombaton a Puskás Akadémia ellen elbúcsúztatják a Rohonci úti stadiont – és elkezdődik a bontás, majd az építkezés –, a színfalak mögött korántsem ilyen egyszerű a helyzet.

Vannak „egyéb” költségek is

Mint ismert, az állam közel 10 milliárd forintot biztosít a Szombathelyi Haladás új stadionjának építésére, ebből 8,8 milliárd fordítható a tényleges építkezésre, a többi „egyéb” költség. A multifunkcionális sportlétesítmény nem csak a labdarúgóknak adna otthont. Többek között két kézilabdapálya, birkózócsarnok, súlyemelőterem építése is szerepel a tervekben.

A város létrehozta a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.-t, amelynek vezetésével előbb Illés Károlyt bízta meg, majd miután ő alpolgármester lett, Szombathelyre „csábította” Szondy Szilviát, aki korábban ugyanezt a feladatot látta el a debreceni Nagyerdei Stadion építésénél. A város rábízta a teljes felügyeletet, koordinálást, tulajdonosi irányítást. Nem mellesleg Szondy maradéktalanul élvezi Vígh László stadionépítésért felelős miniszteri biztos bizalmát is.

14 milliárdért felépítik, de csak 9 van rá

A kft. által a stadionépítésre kiírt pályázat – ahogy várható volt – népszerű volt az építőipari cégeknél. Három pályázat is érkezett. A Rangadó.hu úgy tudja, hogy a pályázók között van a Strabag és a Swietelsky is. Valaki azonban nagyon elszámolta magát.

A konzorciumok ugyanis kivétel nélkül 14 milliárdos ajánlatot tettek, ez pedig 40 százalékkal több, mint amennyi forrás rendelkezésre áll.

A probléma több kérdést is felvet. Miként lehetett ekkorát tévedni, ráadásul úgy, hogy ugyanazon irányelv mentén becsülték meg a költségeket, mint a Fradi-, vagy a DVSC-pálya építésénél?

A legfontosabb persze, hogy mikor kezdik el építeni az NB I meglepetéscsapatának az otthonát?

A Rangadónak több forrás is megerősítette, hogy a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője, aki egyébként egyszemélyi döntést hozhat, a jelenlegi formájában egyik pályázatot sem fogadhatja el.

Jön az állam?

A megoldások között szerepel, hogy a város a hiányzó forrást előteremti, ez a költségvetést ismerve szinte elképzelhetetlen. A másik opció, hogy a kormány megszavazza az újabb ötmilliárd forintot az építkezésre, és persze ott van az a lehetőség is, hogy „visszavesznek” a stadion funkcióiból. Ebben az esetben azonban gyakorlatilag aláírják a patinás múltú Haladás VSE halálos ítéletét, ráadásul szembemennek azzal a döntéssel, hogy az építkezés, illetve a jelenlegi stadion lebontása egyetlen szakosztályt sem érinthet hátrányosan.

A Rangadó.hu úgy tudja, a pályázókat vészmegoldásként hiánypótlásra szólították fel. Ugyanakkor az általunk megkérdezett közbeszerzésekre szakosodott jogász elmondta, hogy nincs az a forgatókönyv, amivel 5 milliárd forint különbséget egy hiánypótlással el lehet „tüntetni”.

A szakértő azt mondta, hogy a leggyorsabb megoldás egy kormánydöntés lenne, ami biztosítja a hiányzó összeget. Ha azonban új közbeszerzést kell kiírni, akkor négy hónapot biztosan csúszik a jelenlegi stadion bontásának kezdete, és akkor kézenfekvő lenne, hogy a bajnokságban jól szereplő Szombathelyi Haladás hazai pályán játssza le a tavaszi fordulókat.

Diósgyőr kap 3 milliárdot

Pénteken az a hír kapott szárnyra, hogy 2,9 milliárd forinttal több jut majd a diósgyőri stadionrekonstrukcióra, az eddig tervezett 8 milliárd forintot ennyivel egészítik ki az államkasszából.
Az Észak-Magyarország információja szerint az összeg megnövelésére valóban nagy esély van, ugyanis miután a diósgyőri stadionba tervezett összes tartalmi elem bekerült a projektbe, és elkészült a tervezői költségbecslés, kiderült, hogy az az összeg, amelyet korábban előirányoztak a mostani stadion elbontására, továbbá ennek részbeni anyagfelhasználásával az MVSC-pálya felújítására, illetve Diósgyőrben egy új létesítmény megépítésére, nem elég a 15 ezer férőhelyesre megálmodott létesítményre.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Balazs Dzsudzsak of Hungary reacts after the yellow card during the FIFA World Cup 2018 Qualifying Round match between Hungary and Portugal at Groupama Arena in Budapest, Hungary on September 3, 2017 (Photo by Andrew Surma/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.