NB I

Eb-re akarok menni, jöjjek haza?

Elek Ákos könnyen lehet, hogy itthon folytatja, de mit tegyenek a kevés lehetőséget kapó válogatott játékosaink, hogy formában legyenek nyárra? Szakértőket kérdeztünk.

Kapcsolódó cikkek

A Csangcsun Jataj magyar középpályása, Elek Ákos megpedzette, hogy hazatérne, akár az NB I-be játszani, mert családja nem érzi jól magát Kínában, viszont a nyári Európa-bajnokság előtt ő mindenképpen játékban akar maradni. Ha nem talál magának külföldi klubot, biztos, hogy lesz érdeklődő a magyar élvonalból. De mi a helyzet a többi, külföldön játszó válogatottal, akik Eleknél kevesebb lehetőséget kapnak csapataikban?
A Rangadó.hu három hazai szakembert kérdezett arról, megoldás lehet-e egy akár féléves hazatérés, egyáltalán, elképzelhető-e, hogy valaki ezt az utat választja. Nagy László, az Újpest egykori remek csatára, az argentínai világbajnokságon is megfordult egykori klasszis nehezen tudja elképzelni, hogy Eleken kívül más is szóba kerülhet hazatérőként, noha nem ellenezné az ötletet.

Nagy: az edzés nem pótolja a meccset

– Egyértelmű, hogy kell a mérkőzés egy játékosnak. Ha azt az edzettségi állapotot, ami szükséges, meg tudja szerezni itthon is az adott futballista, akkor hasznos is lehet, ha hazatér. Az edzés nem pótolja a meccseket. De nem hiszem, hogy hazajönnének a külföldön keveset játszó játékosaink, Elek Ákos ugyan lehet, hogy hajlik rá, de például Szalairól vagy Stieberről nehéz elképzelni. Amelyik futballista komolyan veszi a szakmáját, az inkább megpróbál az ottani csapatában bekerülni a kezdőbe. Szalai Ádám több klubnál is megfordult az elmúlt években, de egyszer sem jelezte, hogy hazajönne – mondta Nagy László. A folyamatos edzés- és játéklehetőség miatt a magyar mezőny is szóba jöhet és még profitálhatna is a helyzetből a közeg, véli a volt csatár.
– Abban az esetben, ha kupameccseken a rotációban pályára léphetnek, ahogyan például Bogdán Ádám is megtehette a Liverpoolban, semmi gond. De más lehetőség nem nagyon van, hiszen ezek a klubok edzőmeccseket már nem nagyon játszanak. Talán ha hazatérnének, a magyar bajnokság színvonala emelkedne velük, de ezt is csak kérdőjelesen tudom feltenni. Elképzelhető, hogy egy-két játékos hazatérése kissé feldobná a nézőszámot, de minimum kérdéses, hogy egy Eb előtt hajlandó lenne-e hazajönni az adott futballista.

Hrutka: haza inkább ne!

Hrutka János, korábbi válogatott labdarúgó, aki jelenleg játékosügynökként is dolgozik, szintén megérti Elek problémáit.
– Ahogy olvastam, családi okokra hivatkozva szeretne hazatérni. Sok mérkőzésen játszott, nem mindig kezdőként, de majdnem mindig pályára lépett. Kínában valóban nem egyszerű boldogulni, bár Huszti Szabolcstól kaphatott tanácsokat – véli a volt ferencvárosi hátvéd, viszont a hazai mezőnytől nincs elragadtatva, igaz a semminél nyilván egy magyar csapat is jobb.
– Az elmúlt időszakban, ahogy már többször beszéltünk róla, alaposan megnövekedett a hazai bajnokságban lévő pénz mennyisége, ezért elképzelhető, hogy ha valaki megtalálja itthon a számítását, inkább hazajön, mert nem mindegy, lesz-e meccs a lábában az Európa-bajnokság előtt, vagy csak ül a padon. De attól is függ, melyik országokról beszélünk: egy német első osztályú csapatnál akár az edzéseken is sokkal intenzívebben játszhat valaki, mint a magyar NB I-ben. Nem vagyok biztos benne, hogy hasznára válna a hazatérés.
– Úgy gondolom, hogy Magyarországról nem lenne egyszerű felkészülni egy Európa-bajnokságra, teljesen más a hazai iram és színvonal, mint a nemzetközi ligákban, akár a kínaiban. Ugyanakkor, ha Elek a személyes gondjai miatt nem tud megfelelően készülni és megfelelő teljesítményt nyújtani odakinn, akkor nyilván nem jó megoldás, ha marad – teszi hozzá Hrutka.

Gellei: Gera és Király a jó példa

Kicst máshogy látja a helyzetet a korábbi szövetségi kapitány, Gellei Imre, aki szerint nem okvetlenül kényszermegoldás lehet a hazatérés, sőt, akár több jelenlegi válogatott futballista is bevállalhatja. Mert a hazai mezőny is lehet inspiráló, ha valakinek megfelelő a hozzáállása.
– Amit Elek Ákos elmondott, hogy a családja nem érzi jól magát Kínában, elég lehet ahhoz, hogy a teljesítményére negatívan hasson, így megértem a döntését. Mindent meg akar tenni, hogy az Európa-bajnokságon kitűnően szerepelhessen ő és a csapat is. A magyar bajnokságban játszanak más válogatott játékosok is, Fiola Attilát, Böde Dánielt, vagy akár Gera Zoltánt, Király Gabit említhetem.
– Fontos, hogy megfelelő önbizalma, tartása, kiállása legyen egy játékosnak a válogatottban, az említettek erre is jó példák. Ebben a történetben fontos, hogy a játékos lásson maga előtt napi célokat, feladatokat – Gera és Király sem azért jött haza, hogy levezessen. El tudom képzelni, hogy lesz még olyan válogatott játékosunk, aki hazajön azért, hogy az Eb előtt játékban legyen. De azt is, hogy Bernd Storck talál még itthon további bevethető játékosokat, ahogyan a pótselejtező előtt is megtette – összegezte véleményét Gellei Imre.

Olvasói sztorik