NB I

Jobban sáfárkodott a helyzeteivel a Vidi

A fehérváriak 2-1-re nyertek Debrecenben, Kovács István lőtte a győztes gólt.
DVSC-Teva – Videoton FC 1-2 (0-1)
Debrecen, 2000 néző, jv: Vad II
DVSC-Teva: Radosevic – Lázár, Mészáros, Brkovics, Korhut – Jovanovic, Sidibe, Szakály P. (Zsiday a szünetben), Tisza (Szécsi, 74.) – Castillion (Coulibaly, 68.), Balogh N. edző: Kondás Elemér
Videoton: Danilovics – Nego, Lang, Juhász, Fejes – Pátkai, Pölöskei – Gyurcsó (Géresi, 76.), Kovács, Suljic (Ivanovszki, 84.) – Feczesin (Soumah, 92.), edző: Horváth Ferenc
Gólszerző: Korhut (62.) illetve Gyurcsó (31.), Kovács (69.)

A két csapat tavasszal találkozott legutóbb a Nagyerdei Stadionban, akkor a Videoton tíz éves negatív sorozatot megtörve győzni tudott, majd a forduló végén már a bajnoki címet ünnepelhette. Most ettől messze vannak a piros-kékek, de jó formában, igaz, egy szűk Üllői úti vereséggel a hátuk mögött érkeztek Debrecenbe.

A rangadó első helyzete a hazai csapat előtt adódott, Tisza verte meg a jobb oldalon Langot a 16-oson belül, már ő is ziccerben volt ezzel, de bepasszolta középre a labdát, Castillionnak viszont kicsit háta mögé jött a passz, így nem tudott a kapuba lőni.

Aktívabb, lendületesebb volt a Debrecen az első negyedórában, Tisza és Balogh a széleken többször lefutották emberüket, a Vidi inkább pontrúgásokból igyekezett veszélyeztetni. A 15. percben Castillion bombázott kapura 15 méterről, Danilovics bravúrral védett, a kipattanót Sidibe nem találta el jól fejjel. Hét perccel később Sidibe megint fejelt, most jól, de Danilovics kiütötte a léc alól a szöglet utáni fejest.

A 30. percben a semmiből jött egy Videoton-helyzet, Gyurcsó jobb oldali szögletét a visszafelé mozgó Feczesin kevéssel pörgette a kapu mellé. Egy percre rá egy tanítani való kontrából már nem hibázott a vendég: Feczesin tökéletesen indította saját térfeléről a kilépő Gyurcsót, aki rávezette a labdát a kapusra és jobbal, higgadtan a bal sarokba gurított (0-1).

A 40. percben, újabb jó fehérvári kontra jött, melynek végén Radosevic előbb Kovács, majd Gyurcsó lövését védte vetődve. A túloldalon Tisza kissé lecsúszó beadása majdnem megtréfálta Danilovicsot, a labda a felső lécről pattant le. A hajrában a DVSC-Teva többször is eljutott a vendég kapu közvetlen közelébe, de 1-2 méterről sem tudták begyötörni a labdát.

Kondás Elemér a szünetben Zsidayt küldte be Szakály helyett, a második félidő első lövése azonban a gólszerző Gyurcsó nevéhez fűződött, a rövid sarokra küldött labdájára leért Radosevic. Pár perccel később nem kellett védenie a kapusnak, mert az érkező Gyurcsó Suljic beadása után lyukat rúgott. És rögtön jött a harmadik Gyurcsó-lehetőség, a legnagyobb: a Radosevicről kijövő labdát az ötösről rúgta fölé a támadó. Megvolt tehát a sansza a vendégcsapatnak az előny megduplázására.

Ahogy az első játékrészben a Loki, a Vidi is megbűnhődött a kihagyott helyzetekért. A 62. percben szabadrúgáshoz jutott a Debrecen 17 méterre a kaputól. Korhut ballal, nagy erővel lőtte el a labdát a sorfal mellett, Danilovics pedig csak beleütni tudott, védeni nem (1-1). Közepes színvonalú, de legalább eseménydús volt a meccs, hiszen hét perc múlva már megint a bajnoki címvédőnél volt az előny! Feczesin egy erőszakos labdaszerzés után 20 méterre a kaputól Kovácsot hozta játékba, aki ballal megtolta, jobbal pedig, három védő között a bal sarokba lőtte a labdát (1-2).

A 71. percben a debreceni kapus bizonytalankodását Brkovics kompenzálta egy önfeláldozó szereléssel, Nego elől mentett az utolsó pillanatban. A hazaiak edzője az utolsó negyedóra előtt pályára küldte harmadik cserejátékosát is Szécsi személyében, Horváth Ferenc pedig Gyurcsót hívta le, Géresi érkezett. Az utolsó tíz perc Lázár lövésével kezdődött, a volt fehérvári hátvéd kísérletét Danilovics fogta. A DVSC-Teva a hajrában mindent egy lapra téve támadott, de sokáig csak lövésekig jutott. A 89. percben viszont Balogh egyenlíthetett volna, Danilovics hatalmas bravúrral óvta meg kapuját a góltól. Így végül a helyzeteivel jobban gazdálkodó Videoton a tavasz után ismét nyerni tudott Debrecenben – a fehérváriak történetük során először győztek kétszer egymás után a vidéki rivális otthonában.

A Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, a DVSC utánpótlás-edzője így értékelte a látottakat:
– Úgy vélem, a Debrecen egy hazai csapattól elvárható módon kezdte a mérkőzést, sorra alakította ki a helyzeteket, de ki is hagyta azokat. A félidő közepétől átvette az irányítást a Videoton, nyomás alá helyezte ellenfelét és megszerezte a vezetést. Ezután a fehérváriak még több gólt is szerezhettek volna. A második félidőben egy szerintem vitatható szabadrúgásból ki tudott egyenlíteni a Loki, a Videoton viszont érezte, hogy van keresnivalója, ment tovább a gólért. Többet tettek a fehérváriak a győzelemért. A Debrecen, ha nem is tompán, de valahogy igazi elképzelés nélkül játszott, semmi váratlan húzás nem volt a támadásaikban, amitől igazi lehetőségük adódott volna. Jobban akarta a sikert a Vidi és megérdemelten vitte el a három pontot.
Olvasói sztorik