NB I

„Huhogva, üvöltve rázták a kerítést!”

Együtt szurkolnak a rasszizmus ellen a Budapest Honvéd kiválóságai.

Különleges kezdőrúgással vette kezdetét a Budapest Honvéd – Paksi FC bajnoki labdarúgó mérkőzés. A kezdőkörbe a házigazdák egykori és jelenlegi kiválóságai Szurgent Lajos és Souleymane Youla léptek, hogy a Polgári Platform felkérésére, a Szurkoljunk a rasszizmus ellen! projekt keretében közösen hívják fel a figyelmet a hazai lelátókon tapasztalható kirekesztő, gyűlöletkeltő megnyilvánulások elleni küzdelem jelentőségére. A kezdőrúgást megelőzően pedig a szurkolók és a játékosok a hangosbemondón keresztül meghallgathatták a Polgári Platform antirasszista kiáltványát.

„Amikor a Bajnokok Ligájában, a Lazio ellen, Rómában játszottam, bemelegítés közben a labda a kerítéshez gurult. Mikor érte mentem, a Lazio-szurkolók huhogva, üvöltözve rázták a kerítést. Így utólag visszagondolva, eléggé vicces szituáció volt. Előtte még nem láttam felnőtteket így kikelni magukból” ‒ meséli Souleymane Youla, a Honvéd játékosa, aki hozzáteszi ‒ „Persze ez nem jó érzés, hiszen minden ember ugyanolyan, csak a bőrszínek változnak. Néha sajnálom a rasszistákat, mert azt gondolom, pszichológiai problémákkal, frusztrációkkal küzdenek, emiatt keresik a lehetőségét, hogy utáljanak valakit. Magyarországon szerencsére nem tapasztaltam ellenem irányuló rasszista megnyilvánulást.”

Szurgent Lajos a Honvéd játékosmegfigyelője, a klub korábbi játékosa a kezdőrúgás kapcsán elmondta: „A mi időnkben ‒ amikor a kettős rangadókon több tízezren voltak a stadionban, akik aztán mérkőzés után együtt mentek sörözni ‒, elő nem fordulhatott, hogy bármi botrány legyen a lelátón. Ahogy telt az idő, sajnos úgy fokozódtak az ellentétek. Megállj kell mondani ezeknek a rétegeknek. Fontos, hogy a normális biztatástól legyen hangos a lelátó, mert annál jobb érzés nincs, mint amikor a szurkolók együtt támogatják a csapatot. Nekem ettől mindig megborzong a hátam. Egy focistának rendkívüli érzés, ha a tömeg a nevét skandálja, teljesen más motivációval játszik úgy a pályán.”

A Polgári Platform 2013 őszén indította „Szurkoljunk a rasszizmus ellen!” kampányát annak érdekében, hogy a pályákról – a drukkerekkel közösen – kiűzze a rasszizmust, a lelátókat pedig ismét a csapatukat buzdító szurkolók tölthessék meg. A szervezet a tavalyi bajnokság alatt számos antirasszista demonstrációt, szakmai kerekasztal-beszélgetést tartott, valamint elindította figyelemfelhívó kezdőrúgó kampányát, amelyben a hazai sport és közélet olyan kiválóságai vállaltak szerepet, mint Gesztesi Károly színművész, Pisont István, Hajdú Attila és Rudolf Gergely egykori és jelenlegi labdarúgók. A Polgári Platform kampányát több hazai klub támogatja, köztük a Budapest Honvéd, a Ferencváros, Győri ETO, az MTK Budapest és a Vasas FC.

A Polgári Platform „Szurkoljunk a rasszizmus ellen!” című kiáltványa:

„Hiszünk a fociban, a világ legjobb játékában.

Hiszünk a versenyben.

Hiszünk a tisztességben,

Hiszünk a csapatunkban.

Hiszünk a győzelemben.

A pályán csak az számít, hogy ki a gyorsabb, az ügyesebb, a tehetségesebb.

Mindegy, hogy egy játékos, vagy egy szurkoló milyen bőrszínnel született.

Mindegy az is, hogy egy játékost, vagy egy szurkolót gyerekként milyen vallásúnak neveltek.

A foci összeköt mindannyiunkat.

Szurkoljunk együtt a rasszizmus ellen.”

Olvasói sztorik