NB I

Kik lehetnek az új „Storck-bébik”?

Rangadó
Rangadó

2015. 11. 23. 08:45

Az Európa-bajnokságig hátra lévő fél idényben akár új nevek is felbukkanhatnak a német kapitány keretében, aki eddig sem ragaszkodott mereven a korábbi összeállításokhoz.

Olyan dolgokkal ismerkedik újra a magyar közvélemény, amilyenekre nagyon régen nem is emlékezhetett már. Mindez az Európa-bajnoki részvétel kivívásának köszönhető: harminc év után ismét lehet eljátszadozni a sorsolással, felkészüléssel, összeállítással kapcsolatos gondolatokkal egy világverseny kapcsán. Természetesen ilyenkor a részvételt kivívó játékosok kerülnek előtérbe, találgathatjuk, kinek juthat esetleg főszerep majd a kontinenstornán – de akár azt is, lesz-e új arc a keretben, aki nem a selejtezőben látottak közül kerül ki.
Bernd Storck szövetségi kapitányról kiderült a pótselejtezők során, hogy nála nincsenek előre megírható sablonok a keret összetételét illetően. A saját szakmai elképzelései szerint, új stábjával egyeztetve állítja fel a keretet, ha kell, olyan játékoshoz is bizalommal fordul, aki nem is játszik a klubjában. Kleinheisler László reaktiválása nyerő húzás volt, ahogyan Priskin Tamás kezdőcsapatba állítása is. Storck utólag is elmondta, mindenki előtt nyitva a kapu, az Eb-ig hátralévő fél évben olyanok is előkerülhetnek, akikre most kevesen gondolnak.

Persze alapvetően nyilván olyan játékosokat visz ki a kapitány a versenyre, akik az ő taktikai elképzeléseihez, játékrendszeréhez passzolnak, és ezek többsége a pótselejtezőre behívottak közül kerül ki – csak ötletelés szintjén, de eljátszottunk a gondolattal, kik lehetnek esetleg mégis új „Storck-bébik” a majdani Eb-keretben.
A kapuban aligha várható nagy meglepetés, Király Gábor és Dibusz Dénes az a két magyar kapus, akik, ha csak idehaza is, de rendszeresen védenek, Király ráadásul afféle szimbóluma lett a magyar csapatnak. Ugyanakkor megint felmerülhet Köteles László neve, az egyetlen hazai kapusként, aki nyugati klubban rendszeresen pályára lép – talán megérdemelne egy meghívást, legalább a bő keretbe.
A védelem remekül muzsikált a norvégok ellen, mivel a biztonság mindennél előrébb való Storck (és előtte Dárdai Pál) taktikájában, a kevés felkészülési lehetőség miatt aligha fogja megbontani ezt az alakzatot. Ugyanakkor a biztonsági emberek közé bekerülhetnek a korábban már megfordult játékosok a hazai mezőnyből, mint Korhut Mihály vagy Szolnoki Roland. És a hazai utánpótlást ismerő szakemberként Storck felfigyelhet a Honvédban alapemberré vált, jó felépítésű Bobál Dávidra.

Ha már utánpótlás: az U20-as csapat korábbi vezetőjeként a német szakember nyilván kiemelten figyeli korábbi játékosait, így a tavalyi világbajnokságon remeklő Mervó Bencét – hogy számításba is vegye, ahhoz nem ártana játéklehetőséget kapnia a Sionban, bár Kleinheisler példájából kiindulva még ez sem okvetlenül feltétel. Ugyancsak a fiatalok közül emelkedhet ki a Puskás Akadémia játékosa, a régóta nagy tehetségként elkönyvelt Sallai Roland, aki Bobálhoz hasonlóan szinte végigjátszotta az őszt a felcsúti csapatban, tizennyolc évesen. Klubtársa, Pekár László pedig olyannyira képben van Storcknál, hogy név szerint meg is említette a kapitány azok között, akikre odafigyel a jövőben. Nem csoda, a 22 éves támadó remek szezont futott ősszel, igaz, az ő posztján elég nagy a konkurencia a válogatottban.

A támadók között nehéz lesz bárkinek helyet szorítani, hiszen várhatóan nem az offenzív játék jellemzi majd a csapatot az Eb-n, a kontrafutballhoz, illetve pozíciós játékhoz pedig megvannak az emberek – ha a kapitány külföldre is figyel, a Törökországban játszó Futács Márkó esetleg képbe kerülhet. Mondjuk, az ő beválogatása „kleinheisleri” meglepetés lenne, mert keveset játszik a Mersin Idmanyurdu csapatában.
A hazai szinten jó szezont produkáló fiatalok közül a szombathelyi Németh Máriót szintén ismerheti az U20-as csapatból Storck, a világbajnokságon is ott volt. Ugyanígy visszakerülhet a kapitány látókörébe Kalmár Zsolt, az ő meghívása nem lenne meglepetés. Megkockáztatjuk, még vereségek árán is jobban megérné a magyar futball számára az Eb-szereplés, ha utat nyitna egy új generációnak a válogatottba.

Mindez nem azt jelenti, hogy a korábban már bizonyított, de most éppen gyengébb formát mutató, vagy a keretből a posztjukon lévő konkurencia miatt kiszoruló játékosok ne kerülhetnének újra képbe. Kovács István ott volt a norvégok elleni keretben, Storck őt is megemlítette utólag azok között, akikre figyel. Klubtársa, Gyurcsó Ádám jó szezont zárt a Videotonban, gyorsasága egy kontrajátékban hasznos is lehetne, igaz, a posztján Dzsudzsák Balázs vagy Lovrencsics Gergő a rutinja és a jobb védekezése miatt előnyt élvez.
Végül két név azok közül, akikről szinte elfeledkeztünk, pedig pár éve alapemberek voltak a nemzeti csapatban. Koman Vladimir egyelőre nem tud Németh Krisztiánhoz hasonló feltámadást produkálni, beleszürkült a hazai mezőnybe, de Németh példájából kiindulva kicsit mégis reménykedünk, hogy lesz még az a játékos, akinek annak idején az utánpótlás válogatottban ígérkezett. Kérdés, a jelenlegi Diósgyőrben erre lesz-e módja. A másik név pedig Huszti Szabolcsé – sokszor megerősítette, hogy nem kíván már pályára lépni a válogatottban, nem is fiatal, de ha egy Eb-szereplés lehetséges élménye – lehet, hogy karrierjében először és utoljára – meggondolásra késztetné, Bernd Storck alighanem örömmel kipróbálná a keretben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Finland's midfielder Roman Eremenko (L) vies with Hungary's Vilmos Vanczak (R) during the International friendly football match Hungary vs Finland, Gyor, Hungary on March 5, 2014.  AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.