NB I

Békéscsabán is kikapott az Akadémia

Korán vezetett a Puskás Békéscsabán, de végül nem szerzett pontot.
OTP Bank Liga, 16. forduló
Békéscsaba 1912 Előre – Puskás Akadémia FC 2-1 (1-1)
Békéscsaba, 632 néző
Játékvezető: Németh Á. – Bozó, Kormányos II (Farkas)
Békéscsaba: Mursits – Bényei, Vaskó, Piermayr, Fabio – Damjanovic, Laczkó, Spitzmüller (Vadász, 82.), Viczián, Punosevac (Calvente, 43.) – Birtalan (Borbély, 68.).
Vezetőedző: Zoran Szpisljak
Puskás Akadémia: Pogacsics – Kelics, Fodor F., Herceg, Dinjar (Tischler 63.), Bacelic-Grgic, Márkvárt (Nagy Zs., 89.), Pauljevics, Sallai (Zsótér, 74.), Pekár, Lencse. Vezetődző: Robert Jarni
Gólszerzők: Laczkó (8.), Damjanovic (53.), illetve Pauljevics (6.)

Továbbra is a tabella utolsó helyéről várhatta a következő NB I-es fordulót a Békéscsaba. Az újonc ezúttal a szintén nem éppen menetelő Puskás Akadémiát fogadta, amely négy ponttal és két hellyel állt előttük, így egy esetleges győzelemmel igen közel kerülhetett volna egymáshoz a két együttes. A bajnokit ki kellett hagynia a válogatottal Eb-szereplést kiharcoló Fiola Attilának, aki sérüléssel bajlódott.

A tiszta fehérben játszó Békéscsaba számára rémálomszerűen kezdődött a találkozó, hiszen a 6. percben máris hátrányba kerültek. Pekár adott balról középre, középen Pauljevicset találta meg a labda az ötösön, aki nem hibázott (0-1). Pauljevics első NB I-es találatát szerezte a felcsútiak mezében.

Nem tartott soká a felcsúti előny. Két perccel az első gól után ugyanis a vendég tizenhatoson pattogott a labda, tömörülés alakult ki, aminek a végén Laczkó találta meg a játékszert és máris egyenlített (1-1).

Két békéscsabai lehetőség következett. Előbb Vaskó bólintott mellé helyzetben, majd Viczián szabadrúgása borzolta a kedélyeket. Nem sokkal később elállt az eső, ám kissé leült a meccs, komoly helyzet nem alakult ki egy ideig. A 36. minutumban Punosevac megütéséért Herceg sárgult be. A szerb játékost percekig kellett ápolni, majd a 43. percben végül a csere mellett döntött Szpisljak, Calvente jött be.

Bacelic-Grgic a játékvezetővel való vitatkozásért, Damjanovic Sallai “elütéséért” kapott sárgát, ám a nagy durranás a végére maradt: az egy perces hosszabbításban Bacelic-Grgic cselezte ki Fabiot (aki korábban a Puskás Akadémia színeiben lett NB I-es játékos), majd középre adott, Lencse azonban kihagyta az ordító ziccert. Ezzel 1-1-gyel mehettek félidőre a felek.

A második játékrész 8. percében is eredményes volt a Csaba: Calvente harcolt ki Dinjaron egy szabadrúgást, 30 méterről Fabio adhatta be, Damjanovic pedig az ötösön kívülről bebólintotta (2-1) Az ő góljával jutott egyébként tovább a Magyar Kupában az MTK ellen a Békéscsaba (0-0, 1-0).

Ezt követően ismét növelhette volna előnyét a hazai csapat. Vaskó passzából Calventének már csak a kapus eszén kellett volna túljárnia, de rosszul célzott és mellément a 15 méteres lövés. Sőt, Fabio lövésénél is védenie kellett Pogacsicsnak. Az állás ismeretében változtatásra kényszerült a Puskás: Dinjar helyére Tischler érkezett a 63. percben.

A csatár egy percre rá már eredményes is volt, a bökkenő csak az, hogy lesről, így maradt a 2-1. A döntés után reklamálás miatt a Puskás Akadémia gyúróját küldték el a kispadtól. A 68. percben Birtalan helyett Borbély jött. A 74. percben Zsótér is beállt, Sallai hagyta el a pályát. Nem tudott áttörni a felcsúti csapat, a 82. minutumban Vadász Viktor jött Spitzmüller helyére. Négy perccel később Laczkó volt szabálytalan, ő is sárga lappal “gazdagodott”.

A 89. percben Márkvárt helyére Nagy Zsolt jött, de az állás már nem változott: győzött a Békéscsaba. A Puskás Akadémia április óta nem nyert idegenben, a hazaiak pedig ezzel már nem utolsók: megelőzték a Vasast és egy pontra zárkóztak a felcsútiakra.

A Rangadó.hu szakértője Szenti Zoltán, a Békéscsaba korábbi kupagyőztes játékosa:

– Az első félidei gyors gólváltás után mezőnyjáték alakult ki, a második félidőben a Békéscsaba magához ragadta a kezdeményezést és a fordítás után még voltak lehetőségei, hogy eldöntse a találkozót, de így is megérdemelten nyert. A Puskás nem tett eleget a győzelemért.

Olvasói sztorik