NB I

Gyász: 32 évesen elhunyt Fülöp Márton

A korábbi válogatott kapus hosszan tartó súlyos betegség után csütörtök hajnalban hunyt el.

Kapcsolódó cikkek

Hosszan tartó súlyos betegséget követően csütörtök hajnalban, 32 éves korában elhunyt Fülöp Márton, a magyar válogatott korábbi kapusa. A daganatos megbetegedést két éve, 2013 nyarán diagnosztizálták nála. Az Indexnek így beszélt róla:

„Egy februári edzésen karon talált egy lövés, abban a pillanatban éles fájdalmat éreztem, néhány napot ki is hagytam, de a következő négy mérkőzésen mégis pályára léptem és nyertünk is. Az utolsó meccsen már annyira fájt a bal karom, hogy nem bírtam tovább folytatni, hazajöttem, ahol először konzervatív kezeléseken estem át, majd megműtöttek, kioperáltak egy izmot, ami a középső ujjamat mozgatta. Ekkor azonban még nem tudták, hogy daganatról van szó. Minimális esélye volt ennek ugyanis.

Fülöp 1992-ben a BVSC-ben kezdte a pályafutását, majd az MTK-ban mutatkozott be a felnőttek között. 2004-ben Angliába, a Tottenham Hotspur csapatába szerződött. Kölcsönben játszott a Chesterfieldnél, a Coventry Citynél, majd a Sunderlandnél is, amely 2007-ben végleg szerződtette. Majd kölcsönben szerepelt a Leicester Citynél és a Manchester Citynél is, 2010-ben az Ipswich Townhoz igazolt, majd a West Bromwich és a görög Aszterasz Tripolisz csapataiban játszott.

Utóbbi csapattal a klub történetének addigi legjobb helyezését érte el, a Tripolisz ugyanis a 2012–2013-as idényben negyedik lett a bajnokságban, s bejutott a Görög Kupa fináléjába, ahol kikapott az Olimpiakosztól. Fülöpnek az Aszterasznál töltött szezon volt pályafutása legsikeresebb idénye

A magyar válogatottban Lothar Matthäus kapitánysága alatt 2005. május 31-én, Franciaország ellen mutatkozott be, 24-szer szerepelt címeres mezben. Ebből kilenc alkalommal nem kapott gólt; 2011. március 29-én Amszterdamban, a hollandok elleni találkozón védett utoljára a válogatottban.

Szomorú érdekesség, hogy a közösségi médiában minden korábbi angol klubja megemlékezettFülöp haláláról, de együttérzését fejezte ki többek között az Arsenal és az Everton is.

Juhász Roland, a magyar válogatott védője – aki eltiltása miatt a norvégok elleni pótselejtező csütörtöki első mérkőzését kihagyja – a Facebookon emlékezett:

„Drága barátom! Együtt indultunk el az úton, együtt tervezgettük a foci utáni életet is, a továbbtanulást, a jövőt… És ma, ismét egy közös mérföldkő előtt állunk, egy nagy lehetőség kapujában, de te már nem vagy velünk. Elmondhatatlan fájdalom ez, de a szívünkben velünk vagy, még elszántabbak vagyunk, hiszen érted is játszunk ma! Nyugodj békében Marci!”

Hozzá hasonlóan a Tottenham Hotspur korábbi angol válogatott védőjét, Ledley Kinget is sokkolta egykori csapattársa halála, ő a Twitteren emlékezett meg Fülöp Mártonról.

Olvasói sztorik