NB I

Fradi-győzelem a háromezrediken

A Ferencváros otthon 2-1-re nyert a Bp. Honvéd ellen az élvonal 11. fordulójának zárómérkőzésén.
OTP Bank Liga, 11. forduló
Ferencvárosi TC – Bp. Honvéd 2-1 (2-1)
Groupama Aréna, 9000 néző. Játékvezető: Kassai
FTC: Dibusz – Dilaver, Nalepa, Leandro – Gera, Nagy Á., Varga R. (Ramírez, 62.) – Lamah (Haraszti, 70.), Hajnal (Csukics, 49.), Sesták – Böde. Edző: Thomas Doll
Honvéd: Kemenes – Botka, Ignjatovics, Bobál D., Baráth – Nagy G., Hidi (Prosser, 70.), Kamber, Gazdag – Vernes (Holender, 55.), Youla (Vasziljevics, 64.). Edző: Marco Rossi
Gólszerzők: Hajnal (35.), Varga R. (39.), illetve Youla (9.)

Egy nap híján egy évvel ezelőtt, 2014. október 4-én, a Diósgyőrben vesztett legutóbb NB I-es meccset a Ferencváros, amely a jelenlegi idény 11. fordulójának szombat esti zárómérkőzésén a Bp. Honvédot fogadta. A veretlenül listavezető zöld-fehérek történetük háromezredik bajnoki találkozóját játszották.

A legelején a kispesti Youla lőtt a kapu mellé, majd a hetedik percben Gazdag Dániel kapta kitűnő ütemben a labdát, de közvetlen közelről nem csak Dibusz, hanem a kapufa mellett is elpörgette. Két perccel később Kemenes kirúgását Nalepa elvétett, Youla pedig a kapufa segítségével megszerezte a vezetést a Honvédnak (0-1). A papírformát tekintve nagy meglepetésre, de a látottak alapján teljesen megérdemelten jutottak előnyhöz a kispestiek. A góljuk után sem álltak vissza, de lassacskán magukhoz tértek a hazaiak, és a huszadik percben Leandro lapos, veszélyes beadását kellett védenie Kemenesnek.

Öt perccel később egy hazai szöglet után Sesták fejelt fölé, majd a 35. percben az egyre erősödő Fradi-nyomás Hajnal Tamásnak köszönhetően góllá érett (1-1). Négy perccel később a góllövőlistát vezető Böde Dániel fejjel adott gólpasszt, Varga Roland pedig vezetéshez juttatta csapatát (2-1). A szünet előtt csak azért nem született meg a harmadik hazai találat, mert Sesták elől nagyot mentettek az öt és felesen belül.

Az 54. percben Dibusznak kellett vetődve védenie Kamber lövése után, de további lehetőségeket egy ideig nem jegyezhettünk fel, mert a második félidő sokkal kevesebb eseményt hozott, mint az első. A 72. percben egy szöglet után Gera Zoltán kevéssel a kapufa mellé fejelt, aki hat perccel később kiszorított helyzetből fölé lőtt.

Jóval eseménytelenebb volt a második periódus, pedig a hazaiak átszervezték csapatukat, és az első félidőben látott háromvédős szisztéma után újra a megszokott felállásban játszottak. A hajrában ismét megélénkült a játék, az FTC-nek több ígéretes lehetősége is akadt, de újabb gól már nem született.

A Fradi jó sorozata a mai sikerrel tovább tart: immár 31 NB I-es találkozót számlál a veretlensége, és hazai pályáján, a Groupama Arénában továbbra sem kapott ki.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Glázer Róbert, a magyar válogatott egykori szövetségi kapitánya értékelte:
Nagyobb nézőszámot, körülbelül tizenötezer embert vártam, némileg meglepett, hogy még tízezren sem voltak. Az is meglepett, hogy a Ferencváros szerkezetet váltott, és az első húsz-huszonöt percben három védővel játszott. A bal oldali középpályásnak, Roland Lamah-nak kellett volna visszazárnia a balhátvéd pozíciójába, de ezt sokszor elmulasztotta. A Fradi megerősítette a középpályáját, a Honvéd pedig négy-négy-kettes felállásban kezdett.
Gazdag Dániel a kispestiek jobb oldalán rendre Lamah mögé került, dinamikusan kezdtek, voltak helyzeteik, és megérdemelten szereztek vezetést. A házigazdák nem találták a helyüket védekezésben, nem működött olyan korszerűen a hátsó alakzatuk, ahogy kellett volna. Lamah balhátvédként való szerepeltetése nem nagyon feküdt nekik, de ahogy magukra találtak, és elkezdtek gördülékenyen játszani, máris gólokat rúgtak. Nem volt érdemtelen a fordításuk, mert az első félidő hajrájában már jobban játszottak.
A szünet után, Ramírez beállásával helyre jött a Fradi megszokott felállása. Youla sérülésével vérszegényebb lett a kispestiek támadójátéka, saját hatalmas iramukba belefáradtak, és nem tudtak újítani. Nem volt nagy az iram, de a magyar mezőnyhöz képest jó mérkőzést láthattunk.
Olvasói sztorik