NB I

„A biometrikus azonosítást csak állami célok indokolhatják”

A témáról a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke nyilatkozott; a bécsi Rapidnál sem követik a Ferencváros példáját.

Nem lesz biometrikus azonosítás a bécsi Rapid csapatának új stadionjában – erről Peter Klinglmüller, a Rapid kommunikációs és PR igazgatója beszélt a ckozep.huoldalnak budapesti látogatása során.

– Az új ferencvárosi stadion pozitív benyomást tett ránk, azonban nem csak Budapesten voltunk, hanem számos stadiont meglátogattunk a környező országokban és azon túl is. Szeretnénk elkerülni, megelőzni az esetleges a hibákat, és kicserélni a tapasztalatokat. A Gerhard Hanappi stadion lebontásával, és az új stadion felépítésével együtt a projekt összköltsége 47,5 millió euró, a kapcsolódó egyéb költségekkel együtt a teljes költségvetés 53 millió euró – fogalmazott.

Sok Ferencváros-szurkoló látogatja rendszeresen a Rapid meccseit Bécsben, talán még több, mióta a Ferencváros bevezette a vénaszkenneres beléptető rendszerét. Terveznek hasonlót Bécsben az új stadionban, lesz biometrikus azonosítás? – kérdezte a honlap.

– A legutóbbi találkozón ez nem került szóba Budapesten, de nem is áll szándékunkban biometrikus azonosítás bevezetése – tette hozzá.

A témához kapcsolódóan az M1 aktuális csatornán kedden elhangzott: a biometrikus azonosítást csak és kizárólag a legfontosabb alapvető állami célok indokolhatják, például a bűnüldözés vagy a nemzetbiztonság; üzleti vagy magáncélok azonban nem. Ezt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Péterfalvi Attila nyilatkozta.

Szerinte a biometrikus azonosítás sok adatvédelmi aggályt vethet fel, ezért kell olyan szabályozás, amely meghatározza, milyen célból lehet használni a felállítandó biometrikusadat-központot. Az adatvédelmi biztos arról beszélt, a biometrikus adatokat a megváltoztathatatlan tulajdonságokból, jellemzőkből nyerik, például az arc pontjaiból vagy a járás elemzéséből, mivel azok elválaszthatatlanul hozzátartoznak az emberhez.

Olvasói sztorik