NB I

Két MTK-büntető kimaradt, egy bement

Az újpesti kapusnak nem tudtak gólt rúgni tizenegyesből, egy mezőnyjátékosnak igen.
OTP Bank Liga, 10. forduló
Újpest FC – MTK 2-2 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, 1500 néző. Játékvezető: Iványi
Újpest: Balajcza – Nagy T., Litauszki, Kálnoki Kis (Forró, 51.), Mohl – Szankovics, Bardhi (Nagy G., 71.), Balogh B. – Filkor (Sallói, a szünetben), Digane, Andrics. Edző: Nebojsa Vignjevics
MTK: Hegedüs – Bese, Grgic, Poór, Vadnai – Vass Á. (Szatmári, 75.), Kanta J. – Gera D. (Varga Sz., 52.), Strestík (Hrepka 57.), Ramos – Torghelle. Edző: László Csaba
Gólszerzők: Diagne (15., 48.), illetve Torghelle (63.), Kanta J. (tizenegyesből 88.)
Kiállítva: Balajcza (87.)

Az Újpest korábbi hosszú veretlenségi sorozata hat meccset számláló nyeretlenségbe fordult, az MTK pedig csupán két pontot tudott szerezni a Fáy utcától távol, ezért nem volt meglepő, hogy mindkét együttes a győzelemre hajtott az élvonal tizedik fordulójának szombat esti zárómeccsén.

Mindkét csapat jól kezdett, de inkább a hazaiak birtokolták a labdát, ők voltak kezdeményezőbbek, ám veszélyes helyzetet az első negyedóra végéig nem tudtak kialakítani. Akkor viszont Balogh Balázs badását Diagne fejelte a kapuba (1-0). A 24. percben egy gyors ellenakció végén Torghelle lövését Kálnoki Kis a gólvonalról rúgta ki, de a labda csak Ramosig jutott, ám az ő próbálkozását is Kálnoki Kis mentette.

A 33. percben Ramos egyedül iramodhatott meg a hazai kapu felé, de olyan lassú volt, hogy Mohl Dávid utolérte, és szépen szerelte. Hat perccel később Bardhi távoli szabadrúgása után a labda elsuhant a kapufa mellett. A túloldalon Strestík a földre került a tizenhatoson belül Andrics rúgása nyomán, ezért a játékvezető büntetőt ítélt. Kanta József remekül helyezett, de erőtlennek tűnő lövését Balajcza Szabolcs remek érzékkel kiütötte.

Az első félidő utolsó percében Ramos ellőtte keresztben a labdát a kapu előtt, majd a szünet után a kapufa mellé lőtt a tizenhatos vonaláról. Néhány perccel később Bardhi beadása után Diagne kihasználta, hogy Hegedüs Lajos nagyon rosszul mozdult ki a kapujából, és finom mozdulattal a hálóba passzolt (2-0). Zajlottak az események, hiszen a bíró megint tizenegyest adott az MTK-nak, ezúttal azért, mert Balajcza állítólag szabálytalankodott Ramosszal szemben, de ezt a bíró nagyon elnézte. A sors kegyes volt a hazaiakhoz, mert Torghelle Sándor lövése majdnem kettétörte a keresztlécet, majd a gólvonalra, onnan pedig kifelé pattant, tehát ez a büntető is kimaradt.

Ami Torghelle Sándornak nem sikerült tizenegyesből, az összejött akcióból: korábbi csapattársa, az immár újpesti Nagy Tibor megajándékozta egy labdával, ő pedig nagyjából 17 méterről kapufás góllal szépített (2-1). A 77. percben Vadnai Dániel két szép csel után már csak a kapussal állt szemben, de Balajcza nagyot védett. Négy perccel később Bese Barnabás lövése csattant a kapufán.

A 87. percben jött a dráma! Az MTK megkapta harmadik büntetőjét, miután Balajcza buktatta Ramost. Az Újpest kapusa megkapta második sárga lapját, és mivel már nem volt több cserelehetősége csapatának, Diagne állt be a kapuba. A tizenegyest Kanta József magabiztosan a hálóba lőtte, a légiós nem is vetődött (2-2).

Ezt a meccset mindkét csapat simán megnyerhette volna, ezért a döntetlen tulajdonképpen igazságos…

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, az Újpest korábbi vezetőedzője értékelte:
Lázár Bence betegségének híre letaglózott, nagyon sajnálom, és kitartást, illetve mielőbbi gyógyulást kívánok neki. Nagyon jó futballistának tartottam, és már azt nagyon bántam, hogy abba kellett hagynia. A televízióban aztán bizonyította az intelligenciáját, hiszen nagyon értelmesen beszélt. Nagyra törő srác, biztos vagyok benne, hogy sokra viszi még az életben!
A ma esti mérkőzés előtt kíváncsi voltam az Újpestre, amely jó ideje nem tudott nyerni, és többször is a hajrában veszített pontokat. Ezúttal egységesebbnek tűntek, az volt az érzésem, hogy nyernek, mert együtt mozogtak, törekedtek a labdaszerzésre az ellenfél térfelén. Bár nem volt helyzetük, inkább az MTK előtt adódtak lehetőségek, de kihagyták azokat, több nagy helyzetet ügyetlenkedtek el, köztük az első tizenegyest is. Ha az MTK törekszik rá, hogy már a hazaiak térfelén labdát szerezzen, meglephette volna az Újpestet.

Kíváncsi lettem volna rá, mi történik, ha már az első felvonásban egyenlít az MTK, de továbbra sem látom azt a sok passzos focit, ami korábban jellemző volt rájuk. Kettő-nullig az volt az érzésem, hogy jobb az Újpest, mert bár az MTK-nak volt több helyzete. A vendégek védekezésben egységes képet mutattak, mindenki visszazárt, és amikor náluk volt a labda, mindenki fölment az ellenfél térfelére, de az lett volna az igazi, ha akkor is feltolják a soraikat, amikor labdát akarnak szerezni.
Sok volt a pontatlanság, nem volt olyan dinamikája a meccsnek, amilyet vártam, mégis eseménydús, fordulatos, ezért a nézők szempontjából kimondottan szórakoztató volt, hiszen sok minden történt. Soha rosszabbat! Igazságos az eredmény, bár a második félidőben az MTK dominált. Az Újpestnek ez a negyedik meccse, amelyen nyerő helyzetből nem tud három pontot szerezni.

Olvasói sztorik